Yayla yasakları göçe zorladı
Hakkari'deki yayla ve meraların sık sık yasaklanması üzerine kış hazırlıklarını yapmayan köylüler çareyi Silopi'ye göç etmekte buldu.
Hamza GÜNDÜZ
Hakkari'deki yayla ve meraların sık sık "Özel Güvenlik Bölgesi" adı altında yasaklanması nedeniyle kış hazırlıklarını yapmayan köylüler, yem ve saman fiyatlarının da artmasıyla çareyi Silopi'ye göç etmekte buldu.
Hakkari başta olmak üzere yıl boyunca "Özel Güvenlik Bölgesi" adı altında bölge kentlerinde ilan edilen yasaklar, hayvancılıkla geçimlerini sağlayan yurttaşları mağdur etmeye devam ediyor. Yaz aylarında sık sık ilan edilen mera ve yayla yasakları nedeniyle otlarını dahi biçemeyen Zap Vadisi'ndeki Aşağıderecik (Çeme Usman ) köyü sakinleri, hayvanlarına verecek ot ve saman bulamayınca çareyi Silopi’ye göç etmekte buldu.
Köylülerden Bekir Yiğit, yaz aylarında uygulanan yasak nedeniyle mera ve yaylalarda ot biçemediklerini belirterek, "Bölgemizde kışlar çetin geçiyor. 5 ay koyun ahırda kalıyor. Ot biçemediğimiz için ne ot ne de saman bulunamıyor. Az da olsa buraya getirilen samanların fiyatları da çok pahalı. Buralarda ne yapacağımızı bilemez durumdayız ve Silopi’ye göç etme kararı aldık” dedi.
‘OT BULAMADIĞIMIZ İÇİN GÖÇ EDİYORUZ
Hayvan sayısına göre gidecekleri bölgede arazi sahibine kira ödeyeceklerini kaydeden Yiğit, "Hayvan sayısına orantılı olarak 10 bin ile 30 bin TL arasında mera sahiplerine ödeme yapıyoruz. Orada tutacağımız çobana da ayrıca para veriyoruz. Bunun yanı sıra hastalık ve diğer giderler hesaplandığında artık bu iş yapılamayacak duruma geldi. Bu gidişle artık kimse hayvan besleyemeyecek duruma gelecek" diye konuştu.
Köylülerden Abdullah Yiğit ise, bölgelerinde sürekli "Özel Güvenlik Bölgesi" ilan edilmesinden dolayı ot biçemediklerini dile getirerek, şöyle dedi: “Bu yıl bölgemiz yasaklandığı için ot biçemedik. Ot ve saman fiyatları da aşırı artınca satın alma gücümüz kalmadı. Bu nedenle Botan bölgesine göç ediyoruz. Hayvanların birçoğu yolculuk ve hastalıktan dolayı geri gelemeyecek. Böylesi imkansızlıklar içerisinde artık koyun besleme imkanımız kalmıyor.”
'ARTIK KİMSE GEÇİMİNİ SAĞLAYAMIYOR'
Nakliyecilik yaparak geçimlerini sağlayan şoförlerden Fazıl Taş ise, mazot ve diğer giderlerin artması ile artık kimsenin geçimini sağlayamadığını söyledi. Taş, "Nakliyecilik yapmak için para harcayarak araçlarımıza hayvan taşıma kasaları yaptırdık. Mazot fiyatları almış başını gidiyor. Bir çift lastik 5 bin liraya dayandı. Nakliyeciler olarak perişan durumdayız” ifadelerini kullandı. (Hakkari/MA)