08 Aralık 2017 00:43

Fedakarlık istenen asgari ücretliler: Daha ne yapacağız?

Hükümetin fedakarlık istediği asgari ücretliler soruyor: 'Aç kalsak, soğuktan donsak bile 100 lira içerideyiz. Daha nasıl fedakarlık yapacağız?'

Paylaş

Sinancem ALİKOÇ
Ankara

Hükümet işçilerden fedakarlık isteyedursun işçiler ayın sonunu nasıl getireceğini düşünüyor. ODTÜ’de konuştuğumuz taşeron işçiler, her ayı borçla kapattıklarını anlatıyor. Bir işçi aç kalsalar dahi 100 TL içeride olduklarını anlatırken, başka bir işçi ise bakana şöyle sesleniyor: “Ben zaten 20 yıldır fedakarlık yapıyorum.”

2017 asgari ücret görüşmeleri başladı. Geçtiğimiz yıl “İstemenin sonu yok” diyen hükümet bu yıl ise asgari ücretliden fedakarlık istedi. ODTÜ’de çalışan taşeron işçilerle konuştuğumuzda kendilerinden fedakarlık istenmesine tepkili olduklarını söylüyorlar. ODTÜ’deki taşeron işçiler iki şirkete bünyesinde çalışıyor. Birine mensup işçilerin ücretleri mali ödeneklerden karşılanırken, diğerleri ise ücretini ODTÜ döner sermayesinden alıyor. Asgari ücret dışında aldıkları, ek ücret sadece yemek ücreti. İşçilerin yaklaşık yüzde 70’i ek işlerde çalışmak durumunda kalıyor. Çoğunun da aileleri en az 4 kişilik. 

Asgari ücret görüşmelerinden bir beklentisi olmadığını ifade eden bir işçi, ufak bir hesap yapmak istediğini söyleyerek söze giriyor. Kira, çocukların masrafı, mutfak, elektrik, su, yakacak ve telefon giderlerinin en az 1500 TL’yi bulduğunu belirten işçi, bu hesaba göre her ay en az 100 TL içeride olduklarını ifade ediyor. Yanındaki işçi ise bu para ile geçinmeyi aç kalarak, Ankara soğuğunda donarak ancak sağlayabildiklerini anlatıyor. 

‘BEN ZATEN 20 YILDIR FEDAKARLIK YAPIYORUM'

Çalışma Bakanının asgari ücretliden fedakarlık istemesine öfkelenen bir temizlik işçisi, fedakarlık yapması gerekenin 17 bin TL maaş alan milletvekilleri olduğunu söylüyor. İşçi, “Biz taşeron işçiler olarak yıllardır emek veriyoruz. Gerektiğinde aç kalarak, gerektiğinde çocuklarımızla görüşemeyerek fedakarlık yapıyoruz. Birçoğumuz ek işlerde hem fiziki olarak hem psikolojik olarak hasar görüyor. Ben zaten 20 yıldır fedakarlık yapıyorum, bunun üstüne yapacağım tek fedakarlık ölmek olur. Bizden artık canımızı da istemesinler” diye konuştu. Birlikte çalıştığı bir başka temizlik işçisi ise vergilendirme oranlarına dikkat çekerek “En çok vergiyi asgari ücretli ödüyor, hem de para babaları vergiden muaf tutulurken…” dedi.

İKİ İŞTE ÇALIŞIYOR, ÇOCUKLARINI ZOR GÖRÜYOR

Sohbetimize kadın işçilerle devam ediyoruz. Kadın olarak çalışmanın daha zor olduğunu ifade eden bir işçi, ağır işlerde çalıştırıldıkları ve hiçbir haktan yararlanamadıklarını söyledi. İşçi, bunun sadece ODTÜ değil, tüm işyerlerinde böyle olduğunu belirtti. İki çocuğuna bir başına bakmak zorunda olduğunu ifade eden başka bir kadın işçi, iki işte çalıştığını anlattı. Hafta içi iki gün iş çıkışı ve hafta sonu çalıştığını belirten işçi, iki işte birden çalışmaktan çocuklarının yüzünü görmenin haram edildiğini söyledi. İşçi, kendisinden fedakarlık isteyen bakana “Başka nasıl fedakarlık yapacağım” diye sordu.

ÖNCEKİ HABER

Ben okuyucu

SONRAKİ HABER

Eğitimde ayrımcılık yapılmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa