DEÜ işçileri: Kadro konusunda kaygılarımız çok fazla
Dokuz Eylül Üniversitesinde çalışan taşeron işçileri hükümetin kadro açıklamasını değerlendirdi. İşçiler, 'Bu konuda kaygılarımız çok fazla' diyor.
Taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda Hükümetin açıklamalarının hâlâ anlaşılır olmadığını ifade eden Dokuz Eylül Üniversitesinde çalışan taşeron işçiler, “Bu konuda kaygılarımız çok fazla” dedi.
Uzun zamandır hastanede taşeron işçi olarak çalışan bir işçi, çıkan yasayı tam bir muamma olarak nitelendiriyor. “On üçüncü maaş diyeceğimiz teyit ikramiyesini alacağımız garanti gözüküyor. Ama bunun dışında aldığımız haberler ilk günkü sevincimizi kursağımızda bıraktı. Bu yasa ilk tartışılmaya başlandığında ‘900 bin işçiye koşulsuz kadro’ dediler. Şimdi 450 bin taşeron işçiye kadroyu sınav ve güvenlik soruşturması ile vereceğiz diyorlar. Hastanemizde çalışan, yaptığı işi profesyonelce yapan ama okuma yazma bilmeyen arkadaşlarımız ile lise ve üniversite mezunu arkadaşlarımız aynı sınava mı girecek? Ya da güvenlik soruşturmasının kapsamı ne olacak? Bizden olan ile bizden olmayan gibi bir ayrıma mı gidilecek?” diye soran işçi, kaygılarının çok fazla olduğunu ifade ediyor.
“Bizim bu yasadan beklentilerimiz eşit işe eşit ücret verilmesi, işten atmalara karşı geniş bir iş güvenliğini kapsaması, kadrolu işçiler ile aynı sosyal hakların verilmesi” diyen bir başka işçi ise şöyle devam etti: “Mesela radyasyon içeren bölümlerde dozemetri denilen bir olay var. Bu bölümlerde çalışan kadrolu personeller yıllık 30 gün şua izninden yararlanırken taşeronun böyle bir hakkı yok.”
‘İLK OLARAK İŞ GÜVENCESİ İSTİYORUZ’
Kadro meselesinin hâlâ anlaşılır bir şekilde açıklanmadığını ifade eden bir işçi de “Daha bunun açıklanmayan bölümleri var ve bu konuda kaygılıyız. Süresiz işçi kadrosu hakkımızı almamız bizim için çok olumlu ama ücret konusuna değinilmedi, eski haklarımız korunacak mı bilmiyoruz” diyor. “Sınav ve güvenlik soruşturması ile kendi kadrolarını mı yerleştirecek sorusunu aklımıza geliyor. Biz ilk olarak ücretlerimize zam, sosyal haklardan yararlanmak ve iş güvencesi istiyoruz” dedi.
Başka bir işçi de şunları söyledi: “4D istediğimiz bir şeydi oldu. Güvenlik soruşturması ve sınavda ise kaygılarımız var. Soruşturmanın sadece GBT değil de daha geniş olacağı söyleniyor. Sınavın ise kurumların üzerinden yapılacağı söyleniyor. Bunlar bizim için yeni sorunlar yaratabilir. Şu an kurumumuzda taşeron ile kadrolu işçi arasında 1000 lira ücret farkı var. Bunun giderilmesi ile beraber tüm taşeron işçilere kadro istiyoruz. Belediyelerde çalışan arkadaşların bu haklardan muaf tutulmaması lazım. Yasanın en kısa zamanda netleşmesini istiyoruz.” (İzmir/EVRENSEL)