Banvit’te işçiler bel fıtığı riskiyle karşı karşıya
Banvit'te günde yedi buçuk saat ayakta çalışan işçilere mola saati dışında tuvalet izni bile verilmiyor. İşçiler, bel fıtığı riskiyle karşı karşıya…
Orhan KURUL
Elazığ
Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai, Körfez ülkelerine kadar satış yapan ve çalışanlarıyla 'bir aile kimliği içerisinde bütünleşme' ve 'insan sağlığına duyarlı olma’ iddiasında olan tavuk markası Banvit AŞ’de işçilerin büyük bir çoğunluğu asgari ücrete çalıştırılırken, 7 buçuk saat ayakta çalışan işçiler bel fıtığı riskiyle karşıya. Tavukların muhafaza edilmesi için derin soğutucuların olduğu fabrikada 1 saatlik verilen mola dışında tuvalet ihtiyacı duyan işçilere ise genelde izin verilmiyor.
1968’de faaliyete başlayan Banvit AŞ, Bandırma, İzmir ve Elazığ’daki fabrikalarında binlerce işçi çalıştırıyor. Bunların ise büyük çoğunluğu kadın işçilerden oluşuyor. Çalışanlarıyla ‘Aile kimliği içerisinde bütünleşme ve insan sağlığına duyarlı öncü bir gıda kuruluşu” olma iddiasında olan Banvit AŞ Romanya’da yeni yatırım hamleleri, Birleşik Arap Emirlikleri ve Dubai’de satış ve pazarlama yatırımları ve Körfez ülkelerinde Banvit markasıyla satışlar yapıyor. Şirketin yeni hedefi ise Avrupa’da da önde gelen gıda üreticileri arasında yer almak.
İŞ İMKANLARIN KISITLILIĞI ETKİLİYOR
Günden güne pazarını geliştiren ve büyüyen Banvit’in Elazığ’daki fabrikasında çalışan bir işçiyle çalışma koşullarını konuştuk. Günlük 110 bin ile 150 bin arasında kesim yapıldığı fabrikada 750 civarında işçi çalışıyor. Gündüz ve gece diye iki vardiyalı bir çalışma yaşamının olduğunu ve bir ay içerisinde çalışanların 2 hafta gündüz iki hafta gece çalıştığını söyleyen işçi, çalışanların çok büyük bir kısmının asgari ücrete çalıştırıldığını söylüyor. Derin soğutucuların olduğu fabrikada havaların soğumasıyla fabrikanın çalışılmaz bir hal aldığını belirten işçi “Ama ne yaparsın başka iş imkanı da yok ki. İş imkanlarının kısıtlı olması Elazığ’da çalışan işçileri zor koşullarda çalışmaya mahkum ediyor. Kimisi yeni evlenmiş, kredi çekmiş ya da eşi çalışmayan kişiler. İşe yeni girenler hemen çıkmak istiyor. Ama buradan çıksalar nerede çalışacaklar?” diye soruyor.
TUVALETİN MOLADA GELMEDİYSE SIKINTI!
7 buçuk saat boyunca ayakta çalıştıklarını, üzerine o gün belirlenen kesim sayısına yetişilmediyse zorunlu mesaiye bırakıldıklarına dikkat çeken işçi, “Bu iş temposunda çalışan işçilerin büyük kısmında ya bel fıtığı var ya da bel fıtığı başlangıcı. Mesai içinde sadece bir saatlik yemek saatinde dinlenme vaktimiz var. Bu süre genelde bir seferde kullandırılıyor. Bazen 45 dakika yemek arası deniliyor. Ancak geriye kalan 15 dakikayı genelde kullanamıyoruz. Üstüne molada gelmeyen tuvaletin sonra gelirse sıkıntı. Mola saati dışında tuvalete gitmeğe iş yerinde genelde izin verilmiyor” diyor.
SÜREKLİ BASKI VAR
İş yerinde işçilerin birbirlerine yabancılaştırıldığını belirten işçi, “İş yerinde mola dışında çalışan arkadaşınla konuşman yasak. Hadi diyelim konuştun hemen formenler tarafından azarlanıyorsun. Molada da kendi derdine düşüyorsun zaten. Dinlenmekten başka bir şey gelmiyor ki aklına” diyor. “Günde yaklaşık 150 bin kesim yaptıkları ürünlerden işçiler alabiliyor mu” diye soruyoruz işçiye, “Alabiliyoruz tabii ama karşılığını veriyoruz. Ücretsiz değil yani. Çalışırken yanlışlıkla ürün yere düşerse ve bunu formen görürse işittiğin azarın haddi hesabı yok. Özellikle kendilerine yakın olmayanlara baskı uyguluyorlar” diyor.
Söz konusu iddialarla ilgili Banvit’i aradık ancak geri dönüş yapacaklarını bildirmelerine rağmen gazetemiz baskıya hazırladığı sırada henüz geri dönüş yapmadılar.