Kocaeli'deki liseliler: ‘Olan yine garibana olacak’
Kocaeli’deki farklı liselerden öğrencilerle değişen sınav sistemini konuştuk. Öğrenciler ‘Olan yine garibana olacak' diyor.
Mert DAVUT
Emin KAPTAN
Kocaeli
Kocaeli’de Temel Lise, Anadolu Lisesi ve Meslek Lisesi’nde okuyan öğrencilerle eğitimin niteliğini ve son dönemde tartışma konusu olan sınav sisteminde yaşanan değişiklikleri konuştuk. Konuştuğumuz öğrencilerin hemen hemen tamamı eğitimin niteliksizliğinden ve sınav sisteminin durmadan değişmesinden şikâyetçi.
‘HÂLÂ NEYE ÇALIŞACAĞIMIZI BİLMİYORUZ’
Temel lisede okuyan Samet, eğitim sistemini nitelikli bulmadığını belirtiyor ve ekliyor: “Ama çok kötü de değil. Çalışan bir yerlere geliyor. Öte yandan sistem çok değişiyor, alışmak zor oluyor, hâlâ neye çalışacağımızı bilmiyoruz. Onlar ülkeyi yönetiyor olabilir ama okuyan ve sınavlara giren biz öğrencileriz, bize sormaları lazım.”
ÜCRETİNİ VERİYORUZ, BİR ŞEYLER ÖĞRETİYORLAR
Nitelikli bir eğitimin alamadığını söyleyen Eren de bir Temel Lise öğrencisi. Eren, “Genel olarak eğitim ezberci ama ücretini veriyoruz bir şeyler de öğretiyorlar. Nitelikli bir eğitimin en az 20 senede gerçekleşeceğini düşünüyorum” diyor.
Eren’in ardından söze giren Ömer Faruk da, “Sınav sisteminde ilk başta bir değişiklik olduğunu düşündüm ama sonradan eklenen Tarih ve Coğrafya sorularıyla yine aynı sistem bence” sözleriyle, sınav sistemi değişikliklerini yorumluyor.
‘BÜYÜK ADALETSİZLİKLER VAR’
İzmit Anadolu Lisesi önünde sohbet ettiğimiz Batuhan da eğitim sistemini yeterli nitelikte bulmayan öğrencilerden. Batuhan, “Üniversite kazanma zorluğu var, kazandıktan sonrada iş bulamama sıkıntısı var. Biz okullarda sadece eğitimi değil kendi tarihimizi ve kültürümüzü de öğrenmeliyiz. Bu şekilde eğitim alırsak daha da çok kalkınacağız. Lise ve üniversiteye geçiş sistemlerinde çok büyük adaletsizlikler var. Olan yine garibana olacak” diyor.
Matematik ve İngilizce derslerine daha fazla önem verilmesini belirten Emircan bazı ders saatlerini fazla buluyor. Emircan, “İngilizce ve matematiğe gerektiği kadar önem verilmiyor, bence daha fazla önem verilmeli. Yeni sınav sisteminde oturumlar arasında süre sıkıntısı var. Sistemin birden değişmesi ve sistemi bir türlü oturtamamaları büyük sıkıntı yaratıyor, çünkü durmadan sistem değişiyor” dedi.
‘BİRBİRİMİZİ ELEMEK İÇİN SAVAŞIYORUZ’
Sınavların okuldan çok, hayatlarını belirlediğini aktaran Mustafa, birbirlerini elemek için savaşmak zorunda bırakılmaktan şikayetçi. Devlet okulunun isteklerini karşılayamadığı için temel liseye geçtiğini belirten Mustafa, “Şuanki eğitim sisteminin bizi içine soktuğu durum iç açıcı değil. Çünkü bizleri sınavdan çok savaşa sokuyorlar. Birbirimizi elemek için savaşıyoruz neredeyse. 120 dakikalık bir sınavla okuldan çok, hayatımızı belirliyoruz. Benim temel liseye geçmemdeki neden sınava hazırlanmak istememdi. Bunu devlet okulunda karşılayamıyordum” dedi.
‘ÜNİVERSİTEYE GİRME UMUDUMUZ HİÇ YOK’
Endüstri Meslek Lisesi Öğrencisi Cengizhan, üniversiteye girmesinin imkânsız olduğunu düşünüyor. Okulunda büyük bir bölümün sınava dahi girmeyeceğini vurgulayan Cengizhan, “Sınav sistemini durmadan değiştiriyorlar. Bizim zamanımızda TEOG vardı, şimdi onu da kaldırdılar. Biz TEOG yüzünden meslek liselerinde sürünüyoruz. Ben meslek lisesi çıkışlı olacağım ve üniversiteye gireceğim öyle mi? Bu imkânsız bir şey. Bizim 12. sınıfların hiç umudu yok. Büyük bir bölümü sınava bile girmeyecek. Liseden sonra şahsen ne yapacağımı ben de bilmiyorum. Bir yerden tutup bakacağız. Bizim okulda 4 bin kişi var. Herkes kafasına göre takılıyor, hocalar da zaten pek oralı olmuyor. Ben mesela bilgisayar bölümü okuyorum ama stajımı inşaatta yaptım. Temizlik yaptırıyorlar çay getirttiriyorlar, böyle staj mı olur. Duvar kırdım, moloz taşıdım ve su tesisatı döşedim” dedi.
Bilal Can ise diğer öğrencilere göre sınav sistemini olumlu buluyor. Sınav sistemini yüksek yerlerdeki büyüklerin hallettiğini belirten Bilal Can, “Yeni sınav sistemini olumlu buluyorum, bence güzel değişiklikler var. Sınav sistemi değişirken bizlere sormalarına gerek yok. Yüksek mevkilerdeki büyüklerimiz hallediyor o işi” dedi.
Temel liseyi kendileriyle daha çok ilgilenildiği için tercih ettiğini belirten Çağla da, sınav sistemi değiştirilirken kendilerine sorulması gerektiğini söyledi.