Hastaneye 4 ayda yalnızca bir kadın doğum uzmanı atandı!
Feyruz Pulat ve bebeğinin yaşamını yitirmesinden sonra verilen sözler tutulmadı. Cizre Devlet Hastanesine 4 ayda sadece bir kadın doğum uzmanı atandı
İnanç YILDIZ
Diyarbakır
Cizre Devlet Hastanesi’nde sağlık alanında yaşanılan eksiklikler devam ediyor. Hastanede kadın doğum uzmanı doktor olmadığı için 8 aylık hamile Feyruz Pulat ve bebeğinin hayatını kaybetmesinden sonra Sağlık Bakanlığı’nın atama sözüne rağmen yaklaşık 4 aylık sürede sadece bir kadın doğum uzmanı doktoru atandı. SES Şırnak Şube Başkanı Umut Çimen “Yaşananlardan ders alınmamış görünüyor vatandaşlar halen gerekli sağlık hizmetine tam olarak ulaşamıyorlar” dedi. Hastane Başhekimi Mehmet Hidayetullah Erzen, “Atama yapılıyor ama doktor gelmiyor, buraları gelip görmek lazım” dedi.
27 Ağustos 2017’de 8 aylık hamile Feyruz Pulat ve bebeğinin Cizre Devlet Hastanesi’nde kadın doğum uzmanı doktor olmadığı için hayatını kaybetmesinden sonra hastaneye Sağlık Bakanlığı tarafından doktor atamalarının yapılacağının sözü verilmesine rağmen önce geçici görevlendirme ile doktor gönderildi, ardından atanan 3 doktordan 1’i göreve başladı. İlçede bulunan tek hastane olan Cizre Devlet Hastanesi’nde doktor sayısının az olması nedeniyle koridorlarda uzun kuyruklar oluşuyor. Poliklinik bölümlerinde de doktor sayısının az olması nedeniyle her gün onlarca hasta farklı şehirlerdeki hastanelere sevk ediliyor. Pulat’ın ve bebeğinin hayatını kaybettiği zamanda biri izinli olan diğeri geçici görevlendirme ile Silopi’de olan doktorlarla beraber hastanede 3 kadın doğum uzmanı görev yapıyor ama daha çok çocuk uzmanı ve kadın doğum uzmanı doktorlara ihtiyaç olan hastanede 10’ar doktor olsa anca oranın yükünün kaldırılacağı ifade ediliyor.
‘YAŞANANLARDAN DERS ALINMAMIŞ’
Yaşanan eksikliklere dair konuşan SES Şırnak Şube Eş Başkanı Umut Çimen Feyruze Pulat olayından sonra verilen sözleri hatırlatarak, “Yaşananlardan ders alınmamış görünüyor vatandaşlar halen gerekli sağlık hizmetine tam olarak ulaşamıyorlar” dedi. Sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunlara vurgu yapan Çimen, “Burada yıldırılarak tayine zorlanıyorlar. Yeni görevlendirme ve atamalarda olmayınca bu sorunlar kaçınılmaz oluyor. Burada öncelikle gerekli olan meslek gruplarının çalışma ekibine dahil edilerek çalışma şartları düzeltilmelidir. 130 bin nüfuslu bir şehre tek bir hastane bu kadar az personelle hizmet verilemez. Hemşire, ebe, doktor vesaire eksikliklerin ve gerekli ekipmanların bir an önce tamamlanmaması, ihmallerin ve ihlallerin devam etmesi durumunda bu tür olaylar devam edecektir” dedi.
‘VERİLEN SÖZLER HAVA KALDI’
Geçen günlerde erken doğum yapan Zeynep Ariç’in bebeği yaşanan kuvöz eksikliğinden kaynaklı Batman’a sevk edilmek zorunda kaldı. Yaşadıkları duruma dair konuşan erken doğum yapan Zeynep Arıç’ın amcası Mehdi Aslan, “Cizre’de yeterli kuvöz olmadığı için anne ve bebeğini Şırnak ya da Silopi’deki hastanelere sevk etmek istiyorlar ancak her iki hastanede yeterli kuvözleri olmadığı gerekçesiyle hastayı kabul etmediler. Yapılan doğumdan sonra anne Cizre Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Bebeği ise Batman’a sevk edilerek orada küvezde tedavi altına alınarak çözüm bulundu. Daha önce bu hastane de gerekli yoğum bakım ve kuvöz olmadığı için bir kadın bebeğiyle hayatını kaybetti ama halen sorunlar devam ediyor ve yetkililerin verdiği sözler havada kaldı” sözleriyle yaşananlara tepki gösterdi.
ATAMA YAPILIYOR AMA DOKTOR GELMİYOR, GELENDE GİDİYOR
Hastanede yaşanan doktor eksikliğine dair konuştuğumuz hastane Başhekimi Mehmet Hidayetullah Erzen ise, doktorun gelmesinin şansa bağlı olduğunu söyleyerek “Ataması yapılan 3 kadın doğum uzmanı doktorundan sadece biri göreve başladı. 1 Acil Tıp Uzmanı atandı. 32 pratisyen atandı ancak bunların sadece 2-3 kişisi başladı. İlk defa Çocuk Kardiyolog atanmıştı. Ancak oda eş durumundan geri gidecek. Burada en çok çocuk uzmanı ve kadın doğum uzmanına ihtiyaç oluyor. Bu bölümlere 10’ar tane doktor koysanız anca kaldırır burayı. Biz sadece eksik listesini hazırlıyoruz, veriyoruz. Bakanlıkta mezun olan doktorlara göre atamasını yapıyor. Zorunlu hizmet olmasına rağmen gelmeye de bilmiyorlar. Bir sonraki atama dönemini bekliyorlar. Böyle hakları var, kişiyi zorlamıyorlar” dedi.
Kuvöz eksikliğinin nadir yaşandığını ileri süren Erzen, Batman’a sevk edilen yeni doğan bebek içinde muhtemelen solunum yetmezliğinden kaynaklı daha donanımlı yoğun bakıma ihtiyaç olduğu için yapıldığını söyledi.
‘GELİP GÖRMEK LAZIM’
Bölgede çatışmalı süreç olduğu için ister istemez çekincelerin olduğunu belirten Erzen, “Bazıları çok hassas korkuyor. Ama inanın gelip görenlerin gönülleri rahat çalışabiliyorlar. Görmeden burası Suriye ve Filistin gibi görünüyor. Geçen toplum sağlığında bir doktorla görüştük. Karadeniz’den gelmiş. Diyor ki: ‘Cizre çıkınca 4 gün boyunca rüyalarıma girdi. Nasıl gideceğim oraya, nasıl bir yerdir orası. Sonra arkadaşlarımız orada market var mıdır diyorlardı. Gördükten sonra ben kendi kendime güldüm.’ Hakikaten gelip görmek lazım. Gıyabi düşünceler bile bazı yerleri kötü gösterebiliyor. Tanıdık çıkınca o daha avantajımız oluyor. İletişimi geliştirmemiz gerek. Buranın düzelmesi birazcık huzur ortamına ihtiyacımız var” dedi.