Söz ile tepki var anlaşma iptali yok
ABD’nin Kudüs’ü başkent olarak tanımasını konuştuğumuz Filistinli gazeteci-yazar Hasan Tahravi Türkiye’nin en azından Nota vermesi gerektiğini söyledi
Birkan BULUT
Ankara
Filistinli gazeteci-yazar Hasan Tahravi, ABD’nin Kudüs’ü İsrail başkenti olarak tanımasının Filistin halkı için bir anlam ifade etmediğini söyledi. Arap ülkelerinin sessizliğine tepki gösteren Tahravi, Filistinlilerin Türkiye’den de, Mahmut Abbas’tan da beklentileri olduğunu belirterek, “ABD lafla rahatsız olmuyor. Halkların yaptığı çok önemli ama yönetimlerin bir adım öne çıkması gerekiyor” dedi.
ABD Başkanı Donal Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının yankısı sürüyor. İsrail, intifada çağrısının ardından sokaklara çıkan Filistinlilere saldırırken gözler Arap ülkeleri ve Türkiye’ye çevrildi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan şu ana kadar sadece sözle tepki gösterdi.
Kudüs tartışmaları üzerine konuştuğumuz Filistinli gazeteci-yazar Hasan Tahravi, “Trump’ın kararı devrimci Filistin halkı için bir anlam ifade etmeyecek” dedi. Tahravi, Filistin halkının İsrail’in varlığını kabul etmediğini, bu nedenle kendileri için bir şey fark etmeyeceğini söyledi. Ancak başka bir açıdan bakıldığında bu tavrın ABD’nin her zaman İsrail’in yanında olduğunun da bir belgesi olduğunu belirten Tahravi, ikinci olarak da Oslo Anlaşması ve birçok Uluslararası anlaşmanın yerle bir edildiğini söyledi. ABD’nin Ortadoğuda bir Filistin devletinin varlığını istemediğini ifade eden Tahravi, “Bu ABD’nin gerçek yüzünü, emperyalist bir güç olarak nerede durduğunu gösteriyor” dedi. Tahravi Türkiye’nin en azından Nota vermesi gerektiğini söyledi.
ARAP ÜLKELERİ SESSİZ!
Tahravi Arap ülkelerine bakıldığında bir sessizlik olduğunu, özellikle Suudi Arabistan ve körfez ülkelerinin Kudüs’ün İsrail’in başkent olarak tanınmasına yeterince karşı gelemediğini dile getirdi. Ancak halkın birçok yerde sokakları hareketlendirdiğini, 3. intifada çağrısı yaptığını belirten Tahravi, “Trump, İsrail’e yardım etmek isterken halkın sokakları inmesini sağladı. Bu gelişmeyle birlikte Filistin davası yeniden canlandı. Biz biliyoruz ki; ABD’nin bu kararı ne tarihi, ne yaşananları değiştirmeyecek. Çünkü Filistin kurtulana kadar bu mücadele sürecek” dedi.
ABD YILLARDIR BU KARARI UYGULAYAMAMIŞTI
Tahravi’nin dikkat çektiği bir başka nokta da bu kararın yeni olmadığı. ABD’nin 20 yıldır böyle bir kararı olduğunu ama uygulamaya geçiremediklerini kaydeden Tahravi, ABD seçimlerinde Trump’ın Yahusi lobisine ve kimi seçmenlerine bu konuda sözler verdiğini dile getirdi. İran’ın bölgedeki gücünün artması, yine Suriye ordusunun birçok yeri geri alması ABD’nin Ortadoğudaki planlarını zora soktuğunu anlatan Tahravi, ABD’nin İsrail penceresinden bölgeye dönmek istediğini ama bu yöntemin geri tepebileceğini söyledi. ABD’nin Kudüs kararının uygulamaya konulmasının tehlikeli olduğu uyarısında bulunan Tahravi, “Önümüzdeki süreçte İran, Suriye, Hizbullah ve Filistin’e kadar uzanan direniş ekseninin güçleneceğini görüyoruz” diyor.
BÖLGEDE ARTAN KUTUPLAŞMA
ABD’nin en son Suudi Arabistan’da saray darbesi olarak kendisini gösteren “Arap ülkelerine çekidüzen verme” hamlelerinin Kudüs konusundaki sessizlikte payı olup olmadığını sorduğumuz Tahravi, şöyle konuştu: “Suudi Arabistan’ın sesi çıkıyordu ama şimdi çıkmıyor. ABD’nin dostları ses çıkarmıyor. Söylediğiniz gibi bunun da etkisi de olabilir. ABD bu bölgede yapmak istediğini yapamadı. Irak’ta olmadı, Suriye’de gerileme var, Yemen’de istediklerini yapamıyorlar. Bölgede net bir ayrılma olduğunu söyleyebiliriz.
İran, Irak, Suriye, Hizbullah bir tarafta diğer tarafta da Suudi Arabistan önderliğindeki Arap ülkeleri. Ancak az önce söylediğim gibi direniş ekseni daha güçlü duruyor ve kazanıyor. Suudi Arabistan ve diğerleri ise kendi arasında birbirine giriyor. Buna Filistin konusu da dahil”
TÜRKİYE ABD’YE NOTA VEREBİLİR
Türkiye'nin Kudüs tutumunu aynı zamanda bir Filistinli olarak nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Tahravi, Filistinli olarak bugüne kadar olan sürece olumlu bakıyorum. Kudüs kararına karşı Filistin’de Türkiye’de, Beyrut’ta halk sokaklarda. Ancak bizim Türkiye’den ve Mamut Abbas’tan istediklerimiz var. Mahmut Abbas’ın İsrail ile Oslo anlaşmasını iptal etmesi lazım. İsrail ile yapılan anlaşmalar iptal edilmeli. Çünkü 20 yıldır kaybeden hep biziz. Mahmut Abbas 5 yılda Filistin devletini kuracaklarını söylüyordu. Kurulmadığı gibi Kudüs İsrail’e başkent olarak veriliyor. Arap ülkeleri İsrail’e karşı tavır almalı. Türkiye için de bu geçerli. Sadece laf yetmiyor. Yönetimler İsrail ile ilişkisini kesmeli ve Trump’a ciddi bir baskı yapılması lazım. Çünkü o “Bir hafta bağırıp çağırırlar biter” diye düşünyor. ABD’ye en azından nota verilmeli. ABD lafla rahatsız olmuyor. Halkların yaptığı çok önemli ama yönetimlerin bir adım öne çıkması gerekiyor.