KİT’lerdeki taşeron işçilere kadro yok!
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: KİT’lerin taşerona kadroya dahil edilmesi son derece yanlış olur.
KİT’lerde çalışan taşeron işçiler kadro beklerken, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten aksi yönde bir açıklama geldi. Rekabeti gerekçe gösteren Şimşek, “KİT’lerin taşerona kadroya dahil edilmesi son derece yanlış olur” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, kadro verilecek taşeron işçileri açıklarken merkezi yönetim kapsamındaki kurum ve kuruluşları tek tek saymış ancak kamu iktisadi teşekkülleri (KİT) ile kamu sermayeli kuruluşlara değinmemişti. KİT’lerde çalışan taşeron işçiler ile ilgili Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bir çalışma yürüttüğüne ilişkin haberler yayımlanırken, KİT’lerdeki taşeron işçilerin kadroya alınıp alınmayacağına bu çalışma neticesinde karar verileceği ifade edilmişti.
TAŞERON OLMADAN REKABET EDEMEZMİŞ!
TRT Haber’de KİT’lerde çalışan taşeron işçiler ile ilgili bir soruya yanıt veren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, şunları söyledi: “KİT’lerin kadroya dahil edilmesi son derece yanlış olur. Örneğin Türkiye Petrolleri ne işe yarar, petrol çıkartır, kimle rekabet ediyor Shell ile rekabet ediyor, uluslararası şirketlerle, katı kuralların olmadığı, esnek olduğu şirketlerle rekabet ediyor. Nasıl rekabet edecek? Olay sadece maliyet meselesi değil, olay bazı hizmetlerin kaliteli bir şekilde ve süreklilik arz edecek şekilde yerine getirilmesidir. Biliyoruz ki, kamu da performans düşük. Özel sektör çok daha hızlı ve verimli bir şekilde iş yapıyor, dolayısıyla sadece maliyet perspektifiyle bakmamak lazım.”
Devlet Personel Başkanlığı’nın sitesinde mevcut kamu iktisadi teşebbüsleri şöyle sıralanıyor: 1) BOTAŞ, 2) Çay-Kur, 3) DMO, 4) Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü ve bağlı ortaklıkları, 5) Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi, 6) Et ve Süt Kurumu, 7) Eti Maden İşletmeleri, 8) Makine ve Kimya Endüstri Kurumu, 9) TİGEM, 10) TMO, 11) Türkiye Elektrik İletim A.Ş., 12) Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş., 13) Türkiye Elektromekanik Sanayii A.Ş., 14) TKİ, 15) TPAO, 16) TTK, 17) Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, 18) Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, 19) PTT A.Ş., 20) TCDD ve bağlı ortaklıkları (TÜDEMSAŞ TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ), 21) TCDD Taşımacılık A.Ş., 22) Gayrimenkul Anonim Şirketi, 23) Sümer Holding A.Ş., 24) Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş., 25) Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş., 26) Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.
YÜZDE 14’Ü KİT’LERDE ÇALIŞIYOR
Çalışma Bakanlığının 2012 tarihli raporuna göre, kamuda taşeron işçi çalıştırma bakımından KİT’ler, belediyelerden sonra ikinci sırada yer alıyor. Kamudaki taşeron işçilerin yüzde 14’ü KİT’lerde çalışıyor. Birçok KİT’te kadrolu işçiden daha çok taşeron işçi çalışıyor. Örneğin şeker fabrikalarında kadrolu işçi sayısı 5 bin 178, geçici işçi sayısı 2 bin 754, taşeron işçi sayısı ise 10 binin üzerinde. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)