28 Aralık 2017 01:03

Taşeron işçilere feragatname tuzağı!

KHK’yi fırsat bilen kamu idareleri, belediyeler ve taşeron firmalar, işçilere tüm haklarından vazgeçtiklerine dair feragatname imzalatmaya çalışıyor.

Paylaş

Taşeron işçilere kadro iddiasıyla çıkarılan KHK’yi fırsat bilen kamu idareleri, belediyeler ve taşeron firmalar, yetkileri olmamasına karşın, işçilere kıdem tazminatı da dahil olmak üzere tüm haklarından vazgeçtiklerine ilişkin feragatnameler imzalatmaya çalışıyor. Oysa KHK’de geçen feragatname işçilerin kıdem tazminatı ve yıllık izin gibi haklarını kapsamadığı gibi, işçilerin böyle bir belgeye imza atma zorunluluğu da bulunmuyor. 

696 sayılı KHK’nin 127. maddesinde hem merkezi idarelerdeki taşeronlarda çalışan ve kadroya geçirilecek işçiler için hem de yerel yönetimlerdeki taşeronlarda çalışan ve şirketlere geçirilecek işçiler için iki özel koşul bulunuyor.

AÇILMIŞ DAVA VE KESİNLEŞMİŞ ALACAKLARDAN FERAGAT 

Birinci koşul, “Bu kapsamda çalıştırılmasına ilişkin olarak açtıkları davalardan ve/veya icra takiplerinden feragat edeceğine dair yazılı beyanda bulunmak”. Dolayısıyla bu koşul ile işçilerden taşeronda çalıştıkları döneme ilişkin olarak açtıkları davalardan ve/veya icra takiplerinden feragat etmeleri isteniyor. Bu koşula göre işçilerin başvuruda bulunurken bu yönde bir beyanda bulunması, sınavda başarılı oldukları takdirde de geçiş yapılırken davalar veya icra takiplerinden feragat ettiklerine ilişkin belge sunmaları gerekiyor. 

Bu koşul ile işçilerin muvazaa kararlarına dayanarak açtıkları ilave tediye ve/veya alacak davalarından vazgeçmeleri amaçlanıyor. Öte yandan bu koşul, muvazaa kararı olsun ya da olmasın, işçilerin ücret, fazla mesai ücreti, bayram çalışması, toplusözleşmede yer alan haklar vb. alacaklar için açtıkları davalardan feragat edilmesini de kapsıyor. 

Ancak bu koşul, sadece dava açmış ya da davası sonucunda alacağı kesinleşmiş işçileri kapsıyor. Ayrıca başvuru sırasında, davalardan ve/veya icra takiplerinden feragat edildiğinde ilişkin belge sunulması gerekmiyor. Başvuru sırasında bunlardan feragat edileceğine ilişkin bir yazılı beyan yeterli. 

GEÇMİŞE DÖNÜK HAK TALEP ETMEME KOŞULU 

İkinci koşul ise, “En son çalıştığı idare ile daha önce kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalıştığı iş sözleşmelerinden dolayı bu madde ile tanınan haklar karşılığında herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağını ve bu haklarından feragat ettiğine dair yazılı bir sulh sözleşmesi yapmayı kabul ettiğini yazılı olarak beyan etmek”. Bu koşula göre tüm işçilerin başvuru sırasında bir beyan vermesi ve sınavda başarılı oldukları takdirde de geçiş yapılırken yazılı bir sulh sözleşmesi yapmaları gerekiyor. Dolayısıyla başvuru sırasında bir sulh sözleşmesi imzalama zorunluluğu yok. Başvuru sırasında beyan yeterli. 

Bu koşul ile kadroya ya da şirketlere alınacak işçilerin, kadroya ya da şirketlere alınma hakkı karşılığında, taşeronda çalıştıkları döneme ilişkin, geçmişe dönük olarak, kadrolu işçilerin ya da şirket işçilerinin yararlandığı hak ve alacaklarını talep etmemeleri amaçlanıyor.Öte yandan bu koşul ile işçilerin, taşeronda çalıştıkları döneme ilişkin ödenmeyen ücret ve hakları varsa, bunları kamudan talep etmesinin önü kapatılıyor. Ancak bu koşulun, işçilerin kıdem tazminatı ve kullanılmayan yıllık ücretli izinleri kapsaması olanaklı değil. Bu haklar, ancak iş sözleşmesinin sona ermesi ile doğabilecek haklar. Dolayısıyla henüz doğmamış haklardan vazgeçilmesi yasal olarak da mümkün değil. 

TAŞERONA BEYAN ZORUNLULUĞU YOK

Bu duruma rağmen, KHK’de yer alan koşulları kendince yorumlayan bazı kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve hatta taşeron şirketler, işçilere kıdem tazminatı da dahil olmak üzere tüm haklarından vazgeçtiklerine ilişkin beyan ve feragatnameler imzalatmaya çalışıyor. Ancak KHK gereği, taşeron şirketlerin böyle bir beyan ya da feragatname alma yetkisi yok. Dolayısıyla işçilerin taşeron şirketlere herhangi bir beyan veya feragatname verme zorunluluğu bulunmuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da yaptığı açıklamada, başvuruların taşeron şirketlere değil kurumlara yapılacağını, işçilerin taşeron şirketlere bir beyan ya da feragat vermesinin gerekmediğini belirtti. 

KIDEMDEN VAZGEÇME ZORUNLULUĞU YOK 

Öte yandan söz konusu beyan ve feragatnamelere işçilerin kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti vb haklarından da vazgeçtiklerine dair ifadeler ekleniyor. İşçilerin bu tür ifadeleri içeren beyan ya da feragatnameleri imzalama zorunluluğu yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da yaptığı açıklamada, işçilerin bir hak kaybına uğramayacağını belirterek, “Alt işveren işçilerimizin, bu kapsamda çalıştıkları hizmet süreleri, İş Kanunu hükümleri çerçevesinde idareler tarafından ileride ödenecek kıdem tazminatına esas toplam hizmet süresi ile izin sürelerinin hesabında dikkate alınacaktır” dedi. Dolayısıyla işçilerin, taşeronda çalıştıkları döneme ilişkin kıdem tazminatları ya da kullanmadıkları yıllık izinlerin ücretlerinden vazgeçtiklerine dair bir beyanda bulunma zorunlulukları yok. 

KHK’DEDEKİ İFADELERİN DIŞINDAKİ BEYANLARDAN KAÇINILMALI

İşçilerin başvuru sırasında verecekleri dilekçeler ve yazılı beyanlarında, KHK’nin 127. maddesindeki ifadeleri aynen tekrar etmeleri önem taşıyor. İşçilerin olası hak kayıplarını önlemek için, KHK’de yer almayan ifade ve koşulları içeren dilekçe ve yazılı beyanlar vermemesinde yarar bulunuyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Kadro hakkımız KHK'ye sığmaz'

SONRAKİ HABER

Posco Assan işçileri: Bir daha AKP'ye de MHP'ye de oy yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa