SSM’den S-400 açıklaması: Kontrol TSK’de olacak
Savunma Sanayi Müsteşarlığı, S-400 sistemi ile görüşmelerin sonuçlandırıldığını belirterek, Rusya’dan 2 adet S-400 Sistemi alınacağını açıkladı.
Rusya ile Türkiye arasında hava savunma sistemi S-400'lere dair nihai anlaşmanın imzalandığı açıklandı. Türkiye böylece Rusya'dan S-400 satın alan ilk NATO ülkesi oldu.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı, S-400 sistemi ile görüşmelerin sonuçlandırıldığını belirterek, “Proje ile 1 adedi opsiyon olmak üzere toplamda 2 adet S-400 Sistemi tedarik edilecektir. Aynı anda hem hava araçlarına hem de balistik füzelere karşı etkin olan S-400 sisteminin kontrolü tamamen TSK’da olacak ve S-400 sistemi herhangi bir dış unsura bağlantısı olmadan bağımsız bir şekilde görev yapabilecektir” dedi.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Türkiye ile Rusya arasında bugün imzaları atılan S-400 Sisteminin tedarikine ilişkin açıklama yaptı.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi ihtiyacına yönelik olarak başlatılan Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında Rusya ile yapılan görüşmelerin sonuçlandırıldığının belirtildiği açıklamada, Proje ile 1 adedi opsiyon olmak üzere toplamda 2 adet S-400 Sisteminin (Bataryası) tedarik edileceği duyuruldu.
Aynı anda hem hava araçlarına hem de balistik füzelere karşı etkin olan S-400 sisteminin kontrolünün tamamen Türk Silahlı Kuvvetleri’nde olacağının ve S-400 sisteminin herhangi bir dış unsura bağlantısı olmadan bağımsız bir şekilde görev yapabileceğinin ifade edildiği açıklamada, “Sistemin kullanımı, yönetimi, dost düşman tanıma sistemleri milli imkânlarla gerçekleştirilecektir. İlk teslimatın 2020 yılının ilk çeyreğinde yapılması planlanan Proje ile ilgili teknoloji kazanımına yönelik işbirliği ve ortak geliştirme taahhüdü, sözleşmede yer almaktadır. Sözleşmesi imzalanmış, avans ödemesi yapılarak takvimi daha önceden başlamış olan Projenin, Rusya Federasyonu tarafından sağlanacak kredi ile karşılanacak bölümüne ilişkin kredi anlaşması da imzalanmıştır” denildi.
TEKNİK UNSURLAR VE ÖDEME DETAYLARI GİZLİDİR
Uzun menzilli hava savunma ihtiyacının milli imkânlarla karşılanmasına yönelik çalışmaların, Türkiye’nin menfaatleri doğrultusunda kararlılıkla devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, bu modeli destekleyecek muhtelif çalışmaların, ilgilenen diğer ülke ve firmalarla da sürdürüldüğü kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Açıklamalar dışında basında çıkan haber ve yorumlar gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır. Sisteme ilişkin teknik hususlar ve ödeme detayları her savunma projesinde olduğu gibi taraflar arasında mutabık kalınan gizlilik prensipleri uyarınca paylaşılmamaktadır.” (ANKA)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, imzaların bugün Ankara'da atılacağını duyurmuş ve "Biz krediyi dolar üzerinden borçlanmayacağız, ruble üzerinden borçlanacağız. Hazine’nin borçlanmasından daha ucuza bir borçlanma olacak" demişti.
Rus devlet şirketi Rosteh Başkanı Sergey Çemezov ilk teslimatın Mart 2020'de gerçekleşeceğini söylemişti. Çemezov, Türkiye'nin Rusya'dan alacağı S-400 savunma füzelerinin değerinin 2.5 milyar dolar olduğu ifade etmişti.
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, dün, Rusya savunma sanayi şirketi Rosteh'in Başkanı Sergey Çemezov'un, "Türkiye'nin Rusya'dan 4 adet S-400 füze savunma sistemi bataryasını 2,5 milyar dolar karşılığında satın aldığı" açıklamasına ilişkin sorularını yanıtlamıştı. Canikli, "Doğru, öyle zaten. İki sistem, 4 batarya. Anlaşmanın hepsi sağlandı." ifadesini kullanmıştı. Milli Savunma Bakanı Canikli, "Aslında orada imzalanacak olan krediyle alakalı bir konuydu. Daha doğrusu 'Kredi mi kullanalım, yoksa kendimiz mi finanse edelim'in sonunda, 'Bir bölümünü kredili olarak kullanalım.' şeklinde görüş ortaya çıktı. Yoksa anlaşma bitti" diye konuşmuştu.
S-400 NEDİR?
S-400 füze sistemleri, S-300 modelinin ardından geliştirilen yeni nesil Rus yapımı kısa-orta-uzun menzilli hava savunma füze sistemidir.
Yaklaşık 400 kilometrelik menzile sahip olan S-400 füze savunma sistemi, karadan havaya ateşlenebiliyor ve düşman uçaklarının vurularak düşürülmesinde kullanılıyor. (HABER MERKEZİ)