2018 yılı asgari ücreti 1603 TL olarak belirlendi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantısını yaptı. Komisyon, 2018 asgari ücretini net 1603 TL olarak açıkladı.

29 Aralık 2017 10:54
Son Güncellenme Tarihi: 29 Aralık 2017 15:58
Paylaş

Asgari Ücret Tespit Komisyonundan çıkan rakam yine asgari ücretliyi hayal kırıklığına uğrattı. İşçi kesiminin muhalefetine karşılık hükümet ve patron temsilcilerinin oylarıyla belirlenen yeni ücret net 1603 lira olarak açıklandı. Asgari ücretliye günlük 6 lira 6 kuruş zam anlamına gelen bu artış, 4 kişilik bir aile bir yana, TÜİK tarafından açıklanan bir işçinin aylık maliyeti olan 1893 liranın bile altında kaldı. Patronlara asgari ücret desteğinin yeni yılda da süreceği bildirildi. 

Asgari Ücret Tespit komisyonu, yeni ücreti belirlemek için son toplantısını dün saat 14.00’da başladı. Kısa sürede açıklanması beklenen rakam, aranan çoğunluk sağlanamaması nedeniyle uzadı. 5 saati aşan toplantı sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan Maliye ve Çalışma bakanlarıyla görüştü. Toplantı sonunda aranan çoğunluk geçmiş yıllarda olduğu gibi patron ve hükümet temsilcilerinin birliğiyle sağlandı. 

KESİNTİLER VE ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ İLE BİRLİKTE ASGARİ ÜCRET TUTARLARI

Yasal kesintiler yapılıp asgari geçim indirimleri dahil edildikten sonra asgari ücretlinin eline geçecek net tutarlar ise şöyle: 

Bekar ve çocuksuz: 1603,12 lira 

Evli ve eşi çalışmayan: 1633,57 lira 

Evli, eşi çalışmayan ve 1 çocuklu: 1656, 40 lira

Evli, eşi çalışmayan ve 2 çocuklu: 1679,23 lira

Evli, eşi çalışmayan, 3 ve daha fazla çocuklu: 1709,67 lira

PATRONLARA DESTEĞE DEVAM

Toplantının ardından açıklama yapan Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Hükümet adına 5 temsilci, işçi kesimi adına 5 temsilci, işveren kesimi adına 5 temsilci ile çalışmaları sürdürüyoruz. Çoğunluk kararı olmadan belirlenemiyor, bu nedenle uzadı. Net 1603 lira olarak belirlenmiştir. Yüzde 14.2 gibi bir ücret seviyesi belirlemiş durumdayız” dedi. Sarıeroğlu, patronlara verilen ve işçi başı 100 liraya denk gelen asgari ücret desteğinin 2018 yılında da süreceğinin altını çizdi. 

Komisyonda işçi kesimini temsil eden Türk-İş adına konuşan Nazmi Irgat, başından bu yana TÜİK’in açıkladığı 1893 lira rakamını telaffuz ettiklerini söyledi. “Ancak geldiğimiz noktada oransal olarak 14,2 gibi dursa da rakamsal olarak belirlenen rakamı uygun bulmuyoruz” diyen Irgat, belirlenen yeni ücrete muhalefet ettiklerini ve onay vermediklerini söyledi. 

TİSK adına toplantıda yer alan Akansel Koç ise rekabet koşullarını ileri sürerek, belirlenen ücretten memnuniyetini dile getirdi. 
Çalışma Bakanı Sarıergoğlu, basının sorularını yanıtlamayarak basın toplantısına son verdi.

TÜRK-İŞ TAKDİRİ KAMUOYUNA BIRAKTI

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin açıklanmasının ardından konfederasyon genel merkezinde açıklama yaptı. Atalay, "Bu süreçte başbakanımız ve çalışma bakanı ile defalarca görüştük maalesef geldiğimiz nokta 1603 TL. Bunun kabul edilebilir bir tarafı olmadığını ifade ettik. Muhalefet ettiğimizi burada kamuoyuna açıklıyorum. Hayırlı olsun demekten başka yapacak birşeyimiz yok. Biz yüzde 20'yi bulsaydı oturup konuşabileceğimizi ifade ettik. İşverenler bizim talebimizin çok olduğunu söylüyorlardı. 1603 TL nin hayırlı olmasını diliyorum ama buna katılmadığımızı da ifade ediyorum. KİT'lerdeki 50 bin taşeron işçi kadroya alınmadı. Onların da kadroya alınmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Atalay, gazetecilerden gelen eylem planınız var mı sorusuna ise "40 senedir 4 kere imzalama imkanı bulduk. Gönül isterdi ki bu yıl 5 olsun. Biz 100 TL katkı payı verilmesini talep etmiştik. Biz bunu asgari ücretin üstüne verilmesini isterdik geldiğimiz nokta bu. Bu saatten sonra yapılacak birşey yok. 1603 TL'yi kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Hükümet enflasyona ezdirmeyeceğiz dedi. Hükümet için enflasyon üzerinde bir rakam ama bizim için yeterli değil. Bu rakam 1700 1680 civarına gelse arkadaşlarımıza yetki vermiştik görüşmek için ama kabul edilmedi.' dedi.

İLK TEPKİ CHP'DEN: BU ÜCRET ZULÜMDÜR

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, asgari ücretin Türkiye'de ücretler genel seviyesini belirleyen temel bir ücret olduğunu belirterek, "Asgari ücret yükseldiğinde bütün ücretler yükselir. Çalışanı açlığa mahkum eden bin 603 TL asgari ücrettüm ücretliler için zulümdür. Bu zulmü kabul etmiyoruz" dedi.

Erdoğdu, bugün açıklanan asgari ücrete ilişkin yaptığı açıklamada, asgari ücretin temel bir ücret olmasından dolayı emekliler dahil maaşla geçinen milyonlarca insanı ilgilendirdiğine işaret ederek şunları söyledi: "AKP bir sermaye partisidir. Özellikle de yabancı sermaye partisidir. İktidara geldiği günden bu yana ücretler genel seviyesini baskılamış ekonominin bütün yükünü çalışanların sırtına yüklemiştir. Bununla da kalmamış temel kamu hizmetlerini özelleştirerek hayatı çalışanlar için daha pahalı ve kalitesiz hale getirmiştir. Bunun sonucunda gelir ve servet dağılımı bozulmuş servet yüzde 1'in elinde yığılırken borç yüzde 99'un yani ücretli çalışanların, esnafın ve çiftçinin üzerine yıkılmıştır. Serveti eline geçiren yüzde 1, yüksek teknolojili yeni yatırım yapacağına devleti soyan, ücretli çalışanları sömüren ve çevreyi kirleten ilkel sanayiye Türkiye'yi mahkum etmiştir."

AKP'nin emrine girdiği yüzde 1'in elde ettiği fahiş karlarla yeni yatırım yapacağına bu karların vergisini ödememek için servetlerini vergi cennetlerine kaçırdığını kaydeden Erdoğdu şöyle devam etti: "Sonuçta Türkiye ağırlıklı yandaşlardan oluşan ele geçirdikleri devlet eliyle halkı soyan yüzde 1'in pençeleri arasında can çekişmektedir. Kurulu bu düzenin adı din soslu vahşi kapitalizmdir. Bu düzen içerisinde bütün insanlar ve değerler alınıp satılan ticari metalardır. En temel kamu hizmetleri yani elektik, doğalgaz, eğitim, sağlık ve hatta adalet alınıp satılan ticari hizmetlerdir. Adliyeler dahi ticarethaneye dönmüştür.Bu düzenin temel özelliği çalışanlar için düşük ücret esnaf ve çiftçi için düşük kazançtır. Ücretleri ve kazançları enflasyonla düşürülen yüzde 99, karları, rantları ve faizleri yükseltilen yüzde 1'e tefeci faiziyle borçlandırılmıştır. Bu çürümüş düzeni ayakta tutmanın tek yolu gerici faşizmin vücut bulduğu OHAL uygulamasıdır. Ezilenlerin sesini kısmak için AKP, OHAL kırbacını halkın sırtına vurmaktadır. Bu zulmün son tezahürü çalışanı açlığa mahkum eden bin 603 TL'lik asgari ücrettir. Bu zulmü kabul etmiyoruz. Bu çürümüş düzeni AKP yöneticilerinin başına yıkacağız."

HDP: HÜKÜMET, İŞÇİ VE EMEKÇİ DÜŞMANIDIR

HDP'nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Hükümet, işçi ve emekçi düşmanıdır" denildi.  Yapılan açıklama şöyle:

"Man Adası'nda vergi kaçıranlar, Zarrab'tan aldığı rüşvetlerle iktidar kuranlar 1603 TL net #AsgariÜcret ile yaşamanın ne demek olduğunu bilmez. En düşük memur maaşından daha düşük olan bu asgari ücreti belirleyen Hükümet, işçi ve emekçi düşmanıdır."

DİSK’İN TALEBİ NEYDİ?

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 2018 yılı için asgari ücretin net 2 bin 300 lira olmasını talep etmişti.

SON 5 YILIN ASGARİ ÜCRETİ

2018: 1603 TL 
 
2017: 1404 TL
 
2016: 1300 TL
 
2015: 1 Ocak-949TL, 1 Temmuz-1000 TL
 
2014: 1 Ocak-846 TL, 1 Temmuz-891 TL
 
2013: 1 Ocak-773 TL, 1 Temmuz-803 TL

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirleniyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlık'ta yapıyor.
 
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Remzi Çalışkan: Kadro mücadelesi devam edecek

SONRAKİ HABER

KHK ile göreve iade edilmek için ikinci kez dilekçe verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa