30 Aralık 2017 06:08

33 yaşına giren LeBron James hakkında 33 madde

Bugün 33 yaşına giren LeBron James'in yaşamı ve kariyerine dair öne çıkanları 33 maddede derledik.

Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN

21. yüzyıl basketbolunu LeBron James'siz düşünmeye imkan yok. 2000'lerin başlarında henüz çocukken adını duyuran LeBron James, büyük beklentileri karşılamaya başardı. Bugün 33 yaşına giren James'in performansında "yaşlılığın" izine rastlanmazken NBA çevreleri her geçen yıl "Bu, izlediğimiz en iyi LeBron mu" sorusunu sormak zorunda kalıyor.

LeBron James'in 5 pozisyonu da oynayabilen ve savunabilen komple oyunu ve sürekli triple-double tehdidi NBA'i de dönüştürürken onun 33 yılını, ona dair pek de bilinmeyen notların da yer aldığı 33 maddede derledik.

ZORLU ÇOCUKLUĞU

1- 30 Aralık 1984’te Ohio eyaletine bağlı Akron kentinde doğdu. Annesi 16 yaşındaki Gloria James’ti. Biyolojik babası Anthony McClelland ise hiçbir zaman yanlarında olmadı. James buna dair 2014’te instagram hesabından yaptığı açıklamada “Seni tanımıyorum, kim olduğuna dair hiçbir fikrim yok ama bugün olduğum kişi haline gelmemde bunun payı büyük. Senin ortalıkta olmamanı hep bir motivasyon olarak kullandım” dedi.
 

2- Annesi Gloria tarafından zor şartlarda büyütülen LeBron’un küçüklüğü kendilerine ait bir evleri ya da kirayı düzenli ödeyecek güçleri olmadığı için sürekli taşınmakla geçti. James, 4. sınıfta 160 okul gününden 82’sini kaçırdı.

Gloria James

BİR YILDIZ DOĞUYOR

3- James, büyüdükçe spora olan yeteneği ve fiziğiyle öne çıkmaya başladı. İlk smacını 8. sınıfta basan James’in yetenekleri ona ve annesine yeni kapılar açtı. Yakın arkadaşlarıyla birlikte eyalet çapında edindikleri şöhret onları çoğunlukla beyazların okuduğu, özel bir Katolik lisesi olan St. Vincent–St. Mary Lisesi’ne kazandırdı. 4 siyah çocuğun okula gelmesi ilk başlarda hoş karşılanmadı.

si‘SEÇİLMİŞ KİŞİ’

4- James, lise takımıyla birlikte ulusal çapta şöhret kazanmaya başladı. 2002’de yani lisedeki 3. yılında Sports Illustrated’a “Seçilmiş kişi” başlığıyla kapak olması bir dönüm noktasıydı.
 

5- Lisedeki son yılında maçları ulusal kanallar tarafından yayınlanan, NBA efsanelerinin salona gelip maçlarını izlediği, yorumladığı bir figür haline gelen James, üniversite okumadan drafta katılmaya karar verdi.

YILIN ÇAYLAĞI

6- 2003 draftında 1. sıradan Cleveland Cavaliers tarafından seçildi. James bu dönemde kendisinden çok şeyler beklenen, Nike’la 90 milyon dolarlık sözleşme imzalamış bir oyuncuydu. “Kral James”, “Seçilmiş kişi” gibi lakapları vardı, “Yeni Michael Jordan” olduğundan söz ediliyordu. Pek çok NBA yıldızından daha meşhurdu ancak henüz gerçek anlamda başardığı bir şey yoktu. Bu da üzerindeki baskıyı artırıyordu. Nike bu dönemde reklam filmleriyle LeBron James markasını ve kamuoyu algısını yönetme konusunda direksiyonu eline aldı. Bernie Mac’le çekilen ve George Gervin, Dr. J. gibi efsanelerin de rol aldığı reklam bunun bir örneğiydi. Cleveland Cavaliers’taki ilk sezonunda oyun kurucu oynamaya hazırlanan ve Jordan’dan çok Magic Johnson’a benzediği yorumlarının ağırlık kazandığı bir dönemde bu reklam filmi James’in “takım oyunu”, “saha görüşü” ve “pas yeteneği”ne vurgu yaptı.


7- James, büyük baskı altında olsa da NBA’e iyi bir giriş yaptı. İlk maçında Sacramento Kings’e karşı 20’de 12 saha içi isabetiyle 25 sayı 9 asist 6 ribaunt ve 4 top çalmayla oynadı. James, çaylak sezonunu 20.9 sayı 5.5 ribaunt 5.9 asist 1.6 top çalma ortalamalarıyla tamamladı ve “Yılın çaylağı” seçildi. Kimileri ödülü Carmelo Anthony’nin hak ettiğini öne sürdü. İşin gerçeği 2003/04 Anthony’nin, aynı zamanda yakın arkadaşı olan James’e oyun seviyesi olarak yaklaşabildiği son seneydi.

NBA YILDIZI

8- LeBron James, ikinci sezonunda büyük bir aşama kaydederek 27.1 sayı 7.4 ribaunt 7.2 asist, 2.2 top çalma ortalamaları tutturdu. Şutunu geliştirdi, şut tercihlerini çok daha akıllı yapmaya başladı. Cleveland, yavaş tempoda basketbol oynayan bir takım olmasına rağmen James, Grant Hill’den sonra her maçında triple-double’ı zorlayan bir çoklu tehdit olarak sahneye çıktı. James, ilk kez bu yıl All-Star oldu ve NBA’in en iyi ikinci beşine seçildi.

‘HEPİMİZ TANIĞIZ’

9- Süperstar statüsüne yükselen James, 21 yaşında 31.4 sayı 7 ribaunt 6.6 asist ortalamaları tutturdu. Cleveland’ı Play-Off’lara taşıdı, en iyi beşe seçildi, All-Star MVP’si oldu.
 

10- 2005/06 sezonundaki ilk Play-Off performansını Washington Wizards karşısında verdi. James bir kez daha kendinden şüphe edenleri yanıltarak ilk Play-Off maçında 32 sayı 11 ribaunt 11 asistle triple-double yaptı. Seyircilerin, Nike’ın dağıttığı “Witness(Tanık)” tişörtleri eşliğinde izlediği müsabakada takımı maçı 97-86, seriyi ise 4-2 kazandı. Cavs ikinci turda Detroit Pistons’a elendi.

Witness

DETROIT’E 48 SAYI

11- James’in 4. sezonunda istatistiklerinin 27.3 sayı 6.7 ribaunt 6 asiste gerilemesi “Yeterince çaba sarf etmiyor” eleştirilerine neden oldu. Bu rakamlar başka herhangi bir süperstar için tarihi bir sezon anlamına gelse de onun için yeterli değildi. James eleştirilere Play-Off’ta yanıt verdi. İlk turda Washington’ı süpürdü. İkinci turda Vince Carter, Jason Kidd ve Richard Jefferson’lı New Jersey’i 4-2’yle geçti. Doğu finalinde ise Detroit Pistons’ı 2-0 geriden gelerek 4-2 yenen takımı sürükledi. Serinin 5. maçında takımının attığı son 30 sayının 29’una imza attığı 48 sayılık performansı NBA tarihine geçti.

İLK FİNAL, İLK HAYAL KIRIKLIĞI

12- LeBron James, ilk finaline 22 yaşında San Antonio Spurs karşısında çıktı. 2007 finalinde Spurs’un müthiş savunması onun zaaflarını ve halen çok ham bir oyuncu olduğunu ortaya koydu. Spurs, Cavs’i 4-0’la süpürdü.

SAYI KRALLIĞI

13- Tim Duncan’dan aldığı öğütlerle yeni sezona çok daha ciddi bir şekilde hazırlanan James, 2007/08 sezonunu 30 sayı ortalamasıyla sayı kralı olarak tamamladı. 7.9 ribaunt 7.2 asistlik rakamlarla süslediği istatistikleri göz alıcı olsa da Cavs takımı James’in hedefleri için çok zayıftı. Boston Celtics, Paul Pierce, Kevin Garnett ve Ray Allen’lı büyük üçlüsüyle onu Play-Off’tan eledi.

MVP YILLARI

14- 2008/09’da James, ilk normal sezon MVP’si ödülünü kazanırken Play-Off’ta da Detroit ve Atlanta’yı süpürdü. Durdurulamayan bir seviyeye çıkan James ve Cavs’in Orlando Magic’i de geçerek finalde Los Angeles Lakers ve Kobe Bryant’ın karşısına dikilmesi bekleniyordu. Ancak James’in tarihi performanslarına rağmen Dwight Howard ve Hidayet Türkoğlu’nun sürüklediği Orlando Magic, Cavs’i 4-2’yle geçti. Cleveland’ın James’in hedefleri için yetersiz kaldığı artık daha güçlü bir şekilde dillendirilmeye başlandı.
 

15- 2009/10’da James nihayet yüzde 50 saha içi isabet oranını geçerek 29.7 sayı 7.3 ribaunt 8.6 asist ortalamaları tutturdu. Yeniden MVP ödülünü alsa da Play-Off’ta bu kez Boston Celtics’e boyun eğdi. James’in özellikle 5. maçtaki performansı çok eleştirilirken bazıları sözleşmesinin son yılını yaşadığına dikkat çekti ve takımdan ümidini kestiği yorumlarında bulundu.

‘KARAR’ VE MIAMI HEAT

16- LeBron James tarihe “Karar” olarak geçen ve televizyonlardan yayınlanan "ruhsuz" bir şovla Cleveland’dan ayrılarak Miami Heat’le sözleşme imzaladı. James’in bu tavrı 46 yıldır şampiyonluğa hasret olan Cleveland’lıları çok kızdırdı, formaları yakıldı.


17- Miami Heat’te yakın arkadaşı Dwyane Wade ve Chris Bosh’la bir araya gelen James, “7 şampiyonluk” sözü verse de ilk NBA finalinde Dallas Mavericks karşısında hayal kırıklığı yarattı. James’in finalde bu kadar kötü bir performans sergilemesi onun hiç şampiyonluk kazanamayacağını iddia eden aleyhtarlarını güçlendirdi.

İLK ŞAMPİYONLUK

18- James, Mavericks’e karşı yaşanan moral bozukluğundan 2012’de normal sezon MVP’si ödülünü yeniden kazandığı bir formla döndü. Bu kez NBA finalinde genç Kevin Durant, Russell Westbrook ve James Harden’ın takımı Oklahoma City Thunder’la oynadı ve ilk şampiyonluğuna ulaştı. Finaller MVP’si ödülü de James’in oldu.


19- 2013 James’in normal sezon MVP’si ödülünü son 5 yılda 4. kez kazandığı yıldı. Saha içi isabet yüzdesini .565’e çıkaran James, bu alanda bir dış oyuncu için görülmemiş bir rakamı yakaladı. Finalde ise San Antonio Spurs’e karşı Ray Allen’ın mucizevi üçlüğüyle geri dönerek şampiyon olmayı başardılar. James bir kez daha Finaller MVP’si oldu.


20- James’in Miami Heat’teki dördüncü sezonu takım içerisindeki tartışmaların büyüdüğü bir yıl oldu. Özellikle Spurs’e karşı oynanan final serisinde takım arkadaşlarının James’e yeterince yardımcı olamadığı konuşuldu. Heat, üst üste 3. şampiyonluk şansını tepti.

CLEVELAND’A GERİ DÖNÜŞ

21- LeBron James’in Cleveland Cavaliers’a geri dönmesi kariyerinde önemli bir dönüm noktasıydı. Kyrie Irving ve Kevin Love’la “Büyük üçlü” oluşturan James, takımını NBA finaline taşıdı. Ancak Irving ve Love’ın sakatlandığı final serisinde Golden State Warriors, şampiyonluğa ulaştı. James’in 35.8 sayı, 13.3 ribaunt, 8.8 asistlik performansı tüm zamanlar final tarihine geçen rakamlar oldu.

TARİHİ ŞAMPİYONLUK

22- Golden State Warriors rüzgarının NBA’i fethettiği 2015/16 sezonunda LeBron James, muhteşem Play-Off performansını finalde taçlandırdı. Warriors’a karşı 3-1 geri düşen takımın NBA finalleri tarihinde bir ilke imza atarak geri dönmesi ve şampiyonluğa ulaşmasında başrolü oynayan James, Cleveland’ın 52 yıllık şampiyonluk hasretine son vererek belki de kariyerinin en önemli başarısına imza attı. James, final serisini 29.7 sayı, 11.3 ribaunt, 8.9 asist, 2.3 blok, 2.6 top çalma ortalamalarıyla tamamladı.


23- Cleveland Cavaliers, 2016/17’de bir kez daha NBA finalinde Golden State Warriors’la karşılaştı. 7. kez üst üste NBA finaline yükselen James ve arkadaşları Kevin Durant’in de katılımıyla tarihi bir kadro oluşturan rakibine direnemedi.

24- Cavs, Warriors’a yenilerek şampiyon olamasa da 33.6 sayı, 12 ribaunt, 10 asist ortalamalarıyla tarihte NBA finalini triple-double ortalamasıyla tamamlayan ilk isim oldu.

EŞİ VE ÇOCUKLARI

25- LeBron James, lise aşkı ve çocukları LeBron James Jr., Bryce Maximus James, Zhuri James’in annesi Savannah Brinson’la 2013’te evlendi.

James

SİYASİ TAVRI

26- James, kariyerinin son döneminde hep kıyaslandığı Michael Jordan’la arasına net bir çizgi çekti ve siyasi konularda çok daha aktif hale geldi. Ülkede başlayan polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı gösterilere destek verdi, Donald Trump’ın başkanlığına karşı ciddi bir muhalefet yürüttü.

YEDEK ÇIKTIĞI TEK MAÇ

27- Kariyerinde 1096 normal sezon maçında oynayan James, sadece bir karşılaşmaya yedekte çıktı. James’in 2007’deki Indiana Pacers maçına yedek çıkmasının nedeni ise hayli ilginç. Sakatlık sebebiyle 5 maç kaçıran James’in sahalara döneceği müsabaka, yaz döneminde takımla uzun süre kontrat imzalamayan Anderson Vareajo’nun ilk maçıyla aynı karşılaşmaya denk geldi. James, Varejao’nun oyuna kendisiyle birlikte dahil olmasının taraftardan gelebilecek olumsuz tepkileri önleyeceğini düşündüğü için bu kararın alındığını açıkladı.

MİLLİ TAKIM KARİYERİ

28- LeBron James’in ABD milli takımıyla kariyeri 2004 Olimpiyatları ve 2006 Dünya Kupası’ndaki bronz madalya hayal kırıklıklarıyla başladı. Ancak James, 2008 ve 2012 Olimpiyatlarında altın madalya kazanan takımda yer aldı. James, 2012’de bir sezonda normal sezon MVP’si, finaller MVP’si ve Olimpiyat altın madalyası kazanan ikinci oyuncu oldu. Bunu başaran ilk isim Michael Jordan’dı.

LIVERPOOL HİSSEDARI

29- Başarılı ekonomik yatırımlarıyla tanınan James, İngiltere Premier Lig ekibi Liverpool’un hissedarları arasında.

NEDEN 6 NUMARA GİYDİ?

30- Cleveland’da Michael Jordan’dan ilhamla 23 numarayı giyen LeBron James’in Miami’de 6 numaralı formayı giymesinin nedeni ilk oğlunun ayın 6’sında, ikinci oğlunun ise 6. ay olan Haziran’da doğmasıydı.

James Miami

SOLAK AMA...

31- LeBron James, saha içerisinde çoğunlukla sağ elini kullanıyor ve sağ eliyle şut atıyor. Ancak günlük hayatında bir solak.

ÇOCUKLUĞUNDA TUTTUĞU TAKIMLAR

32- LeBron James, gençlik yıllarında basketbolda Chicago Bulls, beyzbolda New York Yankees ve Amerikan futbolunda Dallas Cowboys taraftarıydı.

BİYONİK ADAM

33- Kariyerinde hiç ciddi sakatlık yaşamayan James, kendine çok iyi bakan bir oyuncu olarak biliniyor. James’in temasa dayanan, fiziksel oyununa karşın sakatlanmamayı başarması onun öne çıkan özelliklerinden biri. James, lokavt yılı 2011/12 sayılmazsa yalnızca 2014/15 normal sezonunda 70 maçın altında(69) oynadı. James kariyeri boyunca 1096 normal sezon maçında ortalama 38.9 dakika sahada kaldı. 27.2 sayı, 7.3 ribaunt 7.1 asist rakamları tutturdu. Play-Off’ta da büyük yük çeken James, 217 maçta ortalama 42.1 dakika sahada kaldı. 28.4 sayı 8.9 ribaunt 6.9 asist ortalamalarıyla oynadı.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Meclis Tahir Elçi cinayetini aydınlatacak soruları iade etti

SONRAKİ HABER

Şirin Tekeli Araştırma Ödülü 2017 sahiplerini buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa