10 Ağustos 2012 09:52

‘Yusuf Devran görevden alınsın’

Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesine üye olan akademisyenler,  Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gözde Yılmaz’a sahip çıktı. İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran’ın lisansüstü eğitim programına kendi istediği öğrencilerin alınması için yaptığı dayatmaya kar

‘Yusuf Devran görevden alınsın’
Paylaş

Dün, Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Şubesi düzenlenen basın toplantısına konuşmacı olarak Şube Başkanı İsmet Akça, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Dr. Utku Uraz Aydın ve Dr. Meryem Kurtulmuş katıldı. Sendika adına ortak açıklama yapan Eğitim Sen 6 No’lu Şube Başkanı Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmet Akça, “Bugün kadına karşı şiddetle gündeme gelen Yusuf Devran’ın karşısındakini azarlamak, bağırmak, öğrencileri önünde küçük düşürmek suretiyle sözlü şiddete başvurmaktan haz aldığı bilinen bir gerçek” yorumunu yaptı. Devran’ın Doç. Dr. Yılmaz’ı ayrımcılıkla suçlamasına karşı çıkan Akça, “Sağ ve sol görüşlü öğrencileri mavi ve kırmızı renklerle işaretleyip ayrı binalarda sınava sokmak, tutuklu öğrencisinin selam gönderdiği araştırma görevlisi hakkında tutanak tutmak gibi fişleme ve ayrımcılık uygulamalarına imza atan Devran’dır” dedi.

JÜRİLERİ DEKAN DEVRAN BELİRLİYOR

Devran’ın “Lisansüstü sınavlarının fakülte tarafından değil Sosyal Bilimler Enstitüsünce belirlenen jüriler tarafından yürütülüyor. Akademik teşkilat yapısı itibariyle bu sürece müdahale etmem mümkün değil” şeklindeki açıklamalarına tepki gösteren Akça, “Herkes Devran’ın haberi olmadan üniversitede bir kuşun dahi uçamayacağını bilir” dedi. Devran’ın tüm yüksek lisans ve doktora giriş sınavlarının jürilerini belirleyerek, 8 ayrı jüride bizzat başkanlık yaptığını vurgulayan Akça, “Böylece istediği listelerin seçilmesini sağlamıştır” diye konuştu.

AKADEMİSYEN VE ÖĞRENCİLERİ BASKI ALTINA ALIYOR

Devran’ın özellikle öğrenci ve akademisyenleri sosyal medya üzerinden hedef gösterdiğini vurgulayan Akça, “Haziran ayında fakültede çıkan bir kavganın ardından,  sosyal medyada akıllara durgunluk verecek bir açıklamada bulundu: ‘Bir masum öğrenciyi öldürmek amacıyla arkadan kafasına darp eden terör yanlısı öğrenci kılıklıları savcı serbest bırakıyor. Bu nasıl Hukuk?​’ mesajında Devran, idarecisi olduğu kurumun bazı öğrencilerini terörist ilan edip açıkça hedef göstermektedir” dedi.
Devran’ın göreve geldiği günden itibaren akademisyenleri soruşturmalarla baskı altına almaya çalıştığını söyleyen Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Utku Uraz Aydın da, “Devran, en ufak bir tepkiyi bile soruşturmalarla sindiriyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


EĞİTİM SEN’Lİ AKADEMİSYENLER DEVRAN’IN HEDEFİNDE
Devran’ın fakültede ideolojik öğretim üyesi istemediğini defalarca belirttiğini söyleyen Akça, kendisini eleştiren Eğitim Sen üyesi akademisyenlere ayrımcılıktan soruşturma açtırdığını hatırlattı. Akça, “Ocak ayında İş Yeri Temsilcimiz olan Araş. Gör. Behlül Çalışkan, sosyal medyada adı sanı bilinen öğrenciler tarafından ‘Dağdaki PKK’lıdan farkın yok. Bu devletin ekmeğini yiyip ihanet edenler birgün o ekmeği yediği elden kurşunu da yer’ denilerek tehdit edildi. Bu tehdide yönelik Rektörlük tarafından açılan soruşturmadan aylardır bir ses çıkmazken, bu öğrencilerden biriyle Devran’ın sosyal medya üzerinden iletişim kurmaya devam etmesi de dikkat çekicidir” dedi. Doç. Dr. Yılmaz’a destek vermelerinin bu baskıyı iki katına çıkardığını söyleyen Akça, Dekan Devran tarafından iş yeri temsilcilerine dönük iftira ve hedef gösterme kampanyalarının alevlendiğini ifade etti.


REKTÖRLÜK NEDEN SORUŞTURMA AÇMIYOR?
Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akça, Eğitim Sen  6 No’lu Şube olarak Devran’a yönelik kamuoyu tepkisi oluşturmaya devam edeceklerini ifade etti. Türkiye genelinde birçok üniversitede benzer baskılarla karşılaşıldığını hatırlatan Akça, öğretim üyelerinin ve öğrencilerin bu uygulamalara sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı. Rektörlüğün Devran hakkında neden soruşturma açmadığına ilişkin soru üzerine Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Utku Uraz Aydın, “Rektörlük herhangi bir tepki göstermezse Devran’ın baskıcı uygulamalara yetkisinin olduğunu düşüneceğiz” cevabını verdi. 

ÖNCEKİ HABER

Şike davasında gerekçeli karar açıklandı

SONRAKİ HABER

Olimpiyat oyunlarında emperyalizm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa