02 Ocak 2018 06:47
Son Güncellenme Tarihi: 03 Ocak 2018 08:55

Ahrar Şam, Tahrir Şam'ın liderliğindeki oluşuma katılmayacak

Suriye'nin kuzeybatısında cihatçıların yeni bir askeri operasyon odası kuracağı iddia edilirken Ahrar Şam, bu oluşumda yer almayacağını ilan etti.

Paylaş

Suriye’nin Türkiye sınırındaki İdlib ve Lazkiye kırsalında ordu güçlerine karşı hareket etmek üzere yeni bir askeri operasyon odası kurulduğu iddia edildi.

Muhalif kaynaklara göre cihatçı gruplar, Suriye’nin kuzeybatısında faaliyet göstermek üzere bir araya geldi. Buna göre el Kaide bağlantılı Tahrir Şam Heyeti, Özgür İdlib Ordusu, Ceyşül İzze, Türkistan İslami Partisi, Ceyşül Nasır, Cundül Malahim, Nureddin Zengi Hareketi, Ceyşül Ahrar, Ceyşül Nakba, Ceyşül Sani ve Feylak el Şam, askeri iş birliğine gitme kararı aldı.

Oluşumun henüz bir isminin olmaması, iddianın doğruluğuna dair soru işaretlerini gündeme getirdi. "Ortak askeri operasyon odası"na katılacağı iddia edilen gruplardan Ahrar Şam, salı günü yaptığı açıklamayla "Tahrir Şam Heyeti'nin bulunduğu bir oluşumda yer almayacaklarını" ilan etti.

Tahrir Şam Heyeti ve Ahrar Şam arasında 2017 yazında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. Çatışmalar sonucu Tahrir Şam, İdlib kent merkezi başta olmak üzere vilayetin önemli kent ve kasabalarını hakimiyeti altına almıştı.

Ahrar Şam, konuya dair açıklamasında Tahrir Şam Heyeti'nden tutukladığı üyelerini serbest bırakmasını ve el koyduğu askeri üsleri kendilerine geri vermesini istedi.

İDLİB'DE SON DURUM

Mart 2015'te Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın organizasyonuyla oluşturulan el Kaide'nin öncülüğündeki 'Fetih Ordusu' İdlib vilayetinin tamamını ele geçirmişti. Cihatçılar arasında o tarihten bu yana çok sayıda çatışma ve bölünme yaşandı. Vilayette şu anda en büyük güç, el Kaide'nin şemsiye örgütü Tahrir Şam Heyeti. Bir bölümü Tahrir Şam'a geçen Ahrar Şam da etkin gruplar arasında yer alıyor.

Astana görüşmeleri sonrası İdlib, Rusya, Türkiye ve İran tarafından gerilimi azaltma bölgesi kurulması hedeflenen yerlerden biri olarak ilan edilmişti. Bu mutabakat sonrası Türkiye, İdlib'in kuzeyine giriş yapmıştı. TSK'nin intikali Tahrir Şam Heyeti ile anlaşma içerisinde çatışmasız bir biçimde gerçekleşmişti. TSK, İdlib faaliyetlerinde daha çok PYD yönetimindeki Afrin'i kuşatmayı hedefledi.

Son dönemde İdlib’in güneyinde ve Lazkiye kırsalında Suriye ordusuyla cihatçılar arasındaki çatışmalar yeniden şiddetlenmişti. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İran'da protestolar 6. gününde: Ölü sayısı 20'yi aştı

SONRAKİ HABER

 Üsküdar'da 3 katlı ahşap bina yanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa