Cam filmi 21 yıldır yasakmış
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, araçlara cam filmi taktırmanın 1997 yılından beri yasak olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABERLER

Araçlarda cam filmine yüzde 70 şartı getiriliyor

Soylu'dan 'cam filmi' açıklaması: Netleşene kadar ceza yok
Cem GÜL
İstanbul
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, araçlara cam filmi taktırmaya ilişkin soru önergesine yanıt verdi, Özlü, cam filminin 1997 yılından beri yasak olduğunu söyledi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, araçlarda cam filmi yasağıyla ilgili soru önergesini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü yanıtladı. Gürer önergesinde, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yapılan yönetmelik değişikliği ile araçlarda cam filmi ve renkli camın yasaklandığını belirterek, araç sürücülerinin bu bağlamda değişken kararlar nedeniyle zor durumda kaldığını ifade etti.
1997’DEN BU YANA YASAK
Bakan Faruk Özlü, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları (cam filmi) yapıştırılmasının, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtildiği gibi 18/7/1997 tarihinden beri yasaklı olduğunu söyledi.
HİÇBİR ZAMAN SERBEST OLMADI
Bakan Özlü, “Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik (AİTM)'de 26/10/2016 tarihinde yapılan düzenleme, bahse konu yasağı etkilememekte ve dolayısıyla cam filmi yasağı, ilgili mevzuat gereği cezaların kesildiği dönemde de devam etmektedir. Bu yönetmelik kapsamında, 26/10/2017 tarihinden önce yapılan cam filmi uygulamalarına ilişkin serbestlik getirici bir düzenleme mevzubahis değildir. Diğer bir ifadeyle, sürücülerin araçlarına cam filmi ve renkli cam takması hiçbir zaman serbest bırakılmamıştır” açıklamasında bulundu.
BAKANLIK YASAĞIN KALDIRILMASINDAN YANA
Bakanlık olarak Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde cam filmi yasağının kaldırılmasından yana olduklarını da ifade eden Bakan Özlü, “Bununla birlikte, gerçekleştirilen terör saldırılarında cam filmi uygulanmış araçların etkin bir terör unsuru olarak kullanılmış olması, yaşanan can kayıpları ve bu meselenin Emniyet Genel Müdürlüğü açısından denetim güçlüğü yaratması; İçişleri Bakanlığı ile birlikte ilgili kamu kurumlarının söz konusu düzenlemeyi tekrar gözden geçirmesi mecburiyetini doğurmuştur” ifadesini kullandı.
Özlü, CHP’li Gürer’in önergesine verdiği yanıt şöyle: “Bu çerçevede, kamu güvenliğine ilişkin ortak refleks ve gereksinimlerin bir sonucu olarak, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 63üncü maddesinin uygulanmaya devam etmesinin gerekli olduğu değerlendirmesine varılarak bu doğrultuda 21/10/2017 tarihli ve 30217 sayılı Resmî Gazetede AİTM Yönetmelik değişikliği yayımlanmıştır.”
Evrensel'i Takip Et