Deniz Yücel davasında yeni gelişme: Gözler AYM'de
Mevlüt Çavuşoğlu'nun Almanya ziyareti öncesi savunma verilen Anayasa Mahkemesi'nin Yücel'in tutukluğuna ilişkin ne karar vereceği merak konusu.
Yücel ÖZDEMİR
Köln
Özellikle 16 Nisan referandumu öncesinde Almanya’ya karşı sert açıklamalar yapan, bu nedenle de Hamburg‘da miting yapması engellenen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uzun bir aradan sonra resmi temaslarda bulunmak üzere cumartesi günü Almanya‘ya geliyor. Görüşmenin temel gündemlerinden birinin ise Türkiye’de tutuklu bulunan Gazeteci Deniz Yücel olduğu belirtiliyor. AKP hükümeti, Almanya’daki görüşme öncesinde Yücel’in başvurusuna ilişkin Anayasa Mahkemesine savunma verdi. Yücel’in avukatlarından da savunma isteyen AYM’nin, Yücel’in tutuksuz yargılanmasına karar verebileceği iddiaları konuşuluyor.
ANTALYA’DA DA GÖRÜŞMÜŞLERDİ
Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile memleketi Goslar‘da görüşecek olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu‘nun gündeminde iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi bulunuyor. 16 Nisan referandumundan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın Almanya‘ya yönelik yaptığı “Nazi” suçlamalarını yüksek sesle ifade eden ve Almanya’yı saygılı olmaya çalışan Çavuşoğlu’nun başkent Berlin yerine Goslar’da ağırlanması dikkat çekici. Çavuşoğlu ile Gabriel arasında kısa bir süre önce sürpriz şekilde Antalya’da bir görüşme yapılmıştı.
Görüşmenin ardından Türkiye cezaevlerinde bulunan Alman vatandaşlarının bir bölümü serbest bırakılmaya başlanmıştı.
On aydır Silivri Cezaevinde tutuklu olmasına rağmen hakkında bir iddianame hazırlanmayan Deniz Yücel’e ilişkin hafta başında Alman Haber Ajanjı’na açıklama yapan Çavuşoğlu, “İddianamenin hazırlanmamış olması beni de mutlu etmiyor" demişti. Aynı açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AHİM) Yücel’in başvurusu konusunda vereceği karara uyacaklarını da dile getirmişti.
HÜKÜMET AYM’YE DE SAVUNMA VERDİ
Ayrıca, Die Welt gazetesinden yapılan açıklamaya göre, Deniz Yücel’in Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun üzerinden dokuz ay geçtikten sonra Türkiye hükümeti görüş bildirdi. Adalet Bakanlığı tarafından mahkemeye gönderilen görüşte, Deniz Yücel’in “terör örgütü propagandası” yaptığı ve “halkı kin ve düşmanlığa teşvik ettiği” iddia edildi.
Yücel, geçtiğimiz mart ayında Anayasa Mahkemesi’nde başvuruda bulunmuştu. Benzer bir görüş AHİM’e de gönderilmişti.
Hükümetin görüş belirtmesi üzerine iki hafta içinde Yücel ve avukatlarının görüşünü bildirmesini isteyen Anayasa Mahkemesi’nin, Yücel’in tutuksuz yargılanmasına karar verebileceği ifade edildi. Çavuşoğlu’nun ziyareti öncesinde Deniz Yücel’in tutukluluğu konusunda yaşanan bu gelişme, Yücel’in tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılabileceği şeklinde değerlendirildi.
FREEDENİZ: DİLEĞİMİZ YÜCEL'İN SERBEST BIRAKILMASIDIR
Deniz Yücel‘e Özgürlük (FreeDeniz) inisiyatifinden İmran Ayata, gelişmelerle ilgili olarak Evrensel'e yaptığı açıklamada, “Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerdeki yumuşamaya bağlı olarak Deniz Yücel’in durumunda bir hareketliliğin olması olumlu ve küçük de olsa bizleri umutlandırdı. Dileğimiz Deniz’in bir an önce serbest bırakılmasıdır” dedi.
POLİTİKALARDA YUMUŞAMA MI?
Ekim ayından bu yana, Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder’in yaptığı arabuluculuktan sonra, tutuklu Alman vatandaşları Peter Steudtner ve Gazeteci Meşale Tolu serbest bırakılmıştı. Alman hükümeti pek çok kez Deniz Yücel’in serbest bırakılmasını talep ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı mitinglerde açık bir şekilde Yücel’i hedef göstermiş ve “Alman ajanı” olarak ilan etmişti. Yapılan bütün suçlamaların andından Deniz Yücel’in serbest bırakılması Almanya”ya karşı rehin tutma politikasında yumuşamaya gittiği değerlendirmelerine neden oluyor. Yumuşamanın asıl nedeni olarak ekonomik sorunların büyümesi gösteriyor. Deniz Yücel 14 Şubat 2017‘de gözaltına alınmıştı.