İSDEMİR TİS’i gibi olursa vay bizim halimize!
Hatay Dörtyolda kurulu MMK Metalurji’de çalışan Çelik-İş Sendikası üyesi işçiler, sendikalarının İSDEMİR’de imzaladığı sözleşme nedeniyle endişeli.
Halil İMREK
Adana
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde kurulu MMK Metalurji’de çalışan Çelik-İş Sendikası üyesi işçiler, sendikalarının İSDEMİR’de imzaladığı sözleşme nedeniyle endişeli. 3 yıllık ve yüzde 8 zammın sendika genel başkanı tarafından sözleşmelerin garantisi olarak sunulduğunu hatırlatan işçiler, “Eğer garanti İSDEMİR sözleşmesi olacaksa vay bizim halimize” dedi.
Patron sendikası MESS’in yüzde 3,2 zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmasına teslim olmayacaklarını dile getiren işçiler, “2 yıllık sözleşme ve yüzde 38 zam taleplerimizde ısrarlıyız” dedi. Çelik-İş Genel Merkezinin İSDEMİR’de imzaladığı sözleşmeyi zafer gibi sunduğunu hatırlatan işçiler, şöyle devam etti: “Genel Başkanımız Yunus Değirmenci İSDEMİR sözleşmesi için ‘İnşallah bundan sonra imzalayacağımız TİS’lerin garantisi ve sigortası olur’ diyor. Eğer garanti İSDEMİR sözleşmesi olacaksa vay bizim halimize.
İSDEMİR’de 3 yıllık sözleşme imzalandı ve yüzde 8 zam oldu. 2017 yılının enflasyonu yüzde 12. Bu sözleşmenin neresi iyi. Biri bize anlatsın.”
PATRONLARI DİZE GETİRMEK ZOR DEĞİL
MMK’da üretim rekorları kırıldığını, işçinin payına düşenin ise daha düşük ücret olduğunu belirten işçiler, “Fabrikanın satış ve pazar payı büyüyor. Gelen hurdanın, limana yanaşan geminin haddi hesabı yok. Fabrikada bu kadar yığılmış bobin daha önce hiç görmedik. Biz sözleşme ile ürettiğimizin bir kısmının bize yansıtılmasını istiyoruz” diye konuştu. Artan üretim nedeniyle iyi bir zam alma imkanının daha fazla olduğuna işaret eden işçiler, şunları söyledi: “Üstelik bu dönem, geçen dönem sözleşmesinden farklı olarak liman işçileri de Çelik-İş üyesi. Patron üretimi durmuş, limanı çalışmayan bir fabrika ister mi? Buradaki üretiminin durmasını göze alır mı? Sendika bunun için hazırlık yapacak, işçiyi örgütleyecek. Patronlar sendikanın gücünü görecek. O zaman taleplerimizi kabul etmeye yanaşırlar” dedi.
BU SESSİZLİKLE NEREYE KADAR!
Ancak sendikanın yaptıklarının, sendikacılardan umut etmemek gerektiğini gösterdiğini anlatan işçiler, “Sözleşmelerin tıkanması üzerine 14 Aralık’ta bütün işçilerin katılımıyla büyük bir yürüyüş yaptık. Ancak bu eylemin bir daha devamı gelmedi. MESS ile arabulucu bir araya geldi sonuç çıkmadı. Ama MESS’i dayatmalarından vazgeçirecek, onu taleplerimizi kabul etmeye mecbur edecek bir eylem süreci yok” dedi. Ne fazla mesaiye kalmama, ne iş yavaşlatma, ne de yürüyüş eyleminin yapıldığını belirten işçiler, “Bir yürüyüşle ne sonuç alınacak anlayamadık” dediler. Daha etkili ve ses getirecek eylemlerin yapılması gerektiğini belirten işçiler, sürecin sesiz sedasız geçmesinin kendilerini endişelendirdiğini ifade etti.
‘METAL İŞÇİLERİ BİRLEŞİRSE KAZANIR’
DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Yücel Boru’nun Dörtyol ve Osmaniye fabrikalarında çalışan işçiler, MESS dayatmalarına karşı eylemlerini sürdürüyor. Cuma günleri yürüyüş yapan ve fazla mesailere kalmayan işçiler, MESS’in yüzde 3,2 teklifine bir iki puan daha eklese de sonuç çıkmayacağını dile getirdi. İşçiler, kazanım için mücadelenin yükseltilmesi ve işçilerin birleşmesi gerektiğini dile getirdi.
Türk Metal’in eskisi gibi kötü bir sözleşme imzalamasının zemminin kalmadığını savunan bir işçi, “Geçen dönem üyesinin olduğu fabrikalar karıştı. Aynı şekilde davranırsa işi zor” dedi.
Başka bir işçi ise Türk Metal asgari ücret üzerinde bir iki puan alıp “Ülkenin ekonomisi, vatan millet. Dış güçler büyümemizi istemiyor” hamasetiyle TİS’i imzalayabileceği uyarısında bulunarak “Uyanık olmak gerekir” dedi.
MESS HÜKÜMETİN GREVİ ERTELEMESİNE GÜVENİYOR
MESS’in bu kadar rahat davranmasının nedenin “grev olursa hükümet erteler” düşüncesi olduğunu söyleyen bir başka işçi, şöyle devam etti: “Ancak 130 bin işçinin grevi aynı anda yasaklanması kolay değil. Ertelenme olsa da işçiler üretimi durdurma gibi çok değişik eylemler yapacak tecrübeye sahip. MESS geçen sözleşmede vermedi de ne oldu? Renault ile başlayan eylemlerin sonucunda yine ek para, gıda çeki vs vermek durumunda kaldı. İşin sırrı işçilerin birliğini bozmaması, sendikaları zorlaması ve ortak davranması. O zaman kazanan metal işçileri olacak.”
METALDE SÖZLEŞMELER NE AŞAMADA, METAL İŞÇİLERİ NE DİYOR? OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ