Arçelik'te 900 işçi asgari ücretin altında kaldı
Beylikdüzü Arçelik Fabrikasında çalışan 900 işçi, 1603 liraya çıkarılan asgari ücretin altında çalışıyor.
Vedat YALVAÇ
İstanbul
Asgari ücret 1404 liradan 1603 liraya çıkarıldı. Ancak bu kadar cüzzi bir artış bile Beylikdüzü Arçelik Fabrikasında çalışan 900 işçinin, asgari ücretin altında kalmasına yol açtı. 10 yıllık bir işçiyle işe yeni giren bir işçinin ücreti asgari ücrette eşitlendi. “Asgari ücrete çalışmak istemiyoruz” diyen işçiler, Türk Metal’in yüzde 38 zam talebinden geri adım atmamasını istiyor. Sözleşme görüşmelerinde arabulucu sürecinin tamamlandığını hatırlatan işçiler, Türk Metal’i “Bize sormadan sözleşmeyi imzalarsa sendikada kimse kalmaz. Geçen dönem istifa etmeyen işçiler bile ‘Bu sefer biz de istifa ederiz’ diyorlar” sözleriyle uyardı.
10 YILLIK İŞÇİ İLE İŞE YENİ GİREN İŞÇİNİN SAAT ÜCRETİ AYNI
Asgari ücretin açıklanmasının ardından tartışmalar fabrikadaki tartışmaların büyüdüğünü söyleyen bir Arçelik işçisi, “900 arkadaşımızın saat ücreti asgari ücretin altında kaldı. Bunun üzerine sendika taban ücretini 9.02 olarak açıkladı. 700 arkadaşımızın da saat ücretine de asgari ücrete çıkartmak için 1 kuruş zam yapılacak” diye konuştu.
10 yıllık bir işçi ise “Yanarım yanarım da 10 yılıma yanarım” diyerek tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “10 yıldır bu fabrikaya emek veriyorum. İkramiyemi, sosyal haklarımı maaşımdan çıkardığım zaman asgari ücrete çalıştığım görülüyor. 10 yıllık işçi ile işe yeni giren işçinin saat ücreti aynı oldu.”
Yüzde 38’in alınmasının artık daha önemli hale geldiğini belirten bir başka işçi de “Dışarıda insanlar Arçelik’te 3-5 bin liralar aldığımız düşünüyor. Ama 8 yıllık işçinin saat ücreti 9.00 lira. Kimse de artık işini kaybetme korkusu kalmadı. Herkes ikramiyesi olan bir başka bir yerde daha rahat koşullarda çalışırım diye düşünüyor” diye konuştu.
BİZE SORMADAN İMZALARSA SENDİKADA KİMSE KALMAZ
Arabulucu sürecinin tamamlandığına dikkat çeken bir başka işçi de şöyle devam etti: “En önemli süreçteyiz. Muhtemelen sendika grev kararı alacak ve muhtemelen hükümette diğer grevlerde olduğu gibi yasaklayacak. Bu durumda sendika ‘Ne yapalım biz elimizden geleni yaptık’ diyerek topu üzerinden atmak isteyebiliriz. Uyanık olmamız gerekiyor. Grev yasağına rağmen içeri girip çalışmayan ve patronu masaya oturtan örnekler var. Biz de böyle yapabiliriz. OHAL nedeniyle hükümet dışarıdaki eylemlere izin vermeyebilir ama içeride de çalışmamıza karışacak değil ya.” Çelik-İş’in İSDEMİR’de yaptığı gibi işçiye sormadan taslağa imza atması durumunda kimsenin sendikada kalmayacağını belirten işçi, “Beklenti yüksek. Hele 3 yıllık sözleşmeyi kimse düşünmüyor bile. İmza atarsa 2015’te 50 bin kişi istifa etti. Geçen dönem istifa etmeyen işçiler de istifa edeceğini söylüyor” diye konuştu
METALDE SÖZLEŞMELER NE AŞAMADA, METAL İŞÇİLERİ NE DİYOR? OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
{{341528}}