Veterinerlik hizmetleri çalışanlarının hakları gasbediliyor
Tarım Orkam-Sen, veteriner sağlık hizmetinde görevli personelin aşılama ve küpeleme karşılığı aldığı ücretin 1 kuruşa düşürülmesine tepki gösterdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, veteriner sağlık hizmetinde görev yapan personelin aşılama ve küpeleme çalışmaları karşılığında aldıkları ücretleri kaldırılacağını ilan etmiş, ancak yapılan itirazların üzerine personele ödenen ücretlerin kaldırılmayacağını sadece çiftçiden alınan uygulama ücretinin tahsil edilmeyeceği yönünde bir çalışılmanın olduğu açıklamışyı. 15 Aralık 2017 tarihli Bakanlık oluru ile 01 Ocak 2018 itibariyle, veterinerlik uygulamaları karşılığı hayvan sahiplerinden alınan ücret 1 kuruş olarak belirlenirken çalışanların durumu ise göz ardı edildi.
Konula ilgili Tarım Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) İzmir Şubesi Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada "Bıçak parası değil emeğimizin hakkı. Veterinerlik hizmetinde çalışan emekçilerin haklarını gasp ettirmeyeceğiz" yazılı pankart açıldı.
Basın metnini okuyan Tarım Orkam Sen İzmir Şube Başkanı Çağdaş Topal, veterinerlik uygulamaları karşılığı hayvan sahiplerinden alınan ücretin 1 kuruş olarak belirlendiğini ifade ederek, "Bakanlıkça da ifade edildiği üzere, çalışanların mağduriyetini giderecek herhangi bir düzenleme yapılmamış, mevcut haliyle uygulama ücreti 1 kuruş olarak kalmıştır. Son gelişmeler göstermektedir ki veteriner sağlık çalışanları emeğinin karşılığı olan bu ödemelerden mahrum bırakılacak ve veterinerlik hizmetlerinde çalışanlarının hakları gasp edilecektir" dedi.
'VETERİNERLER BİYOLOJİK VE FİZİKSEL RİSK ALTINDA'
Veteriner hekim ve sağlık teknisyenleri öncelikle ciddi bir biyolojik risk ve fiziksel risk altında çalıştığını hatırlatan Topal, hayvanlardan insana geçen hastalıkların yanı sıra aşılama, küpeleme, mikroçip takma yada kan alma işleminde hayvanların darbeleri sonucu ciddi yaralanmaların meydana geldiğini söyledi.
"Veteriner hekim ve sağlık teknisyenlerinin, el emeği ücretleri yeniden düzenlenerek genel bütçeden karşılanmalı, çalışma koşulları sağlıklı hale getirilmeli, fiili hizmet tazminatı verilmeli" diyen Topla, "Veterinerlik çalışanlarının acil çözülmesi beklenen sorunları vardır ve bunlar bir an evvel çözüme kavuşturulmalıdır. Sendika olarak sorunların takipçisi olmaya devam edecek, fiili, meşru ve hukuki mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi. (İzmir/EVRENSEL)