05 Ocak 2018 15:13

ÇMO: Türkiye’de sadece 6 ilin havası temiz

Çevre Mühendisleri Odası'nın açıkladığı Türkiye’nin 2017 Yılı Hava Kirliliği Raporu'na göre Türkiye'de sadece 6 ilin havası temiz.

Paylaş

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) gerçekleştirdiği basın toplantısı ile Türkiye’nin 2017 Yılı Hava Kirliliği Raporu’nu açıkladı. Raporu okuyan Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye’de 81 ilden sadece 6’sının havasının temiz olduğunu söyledi.

Havanın kirlenmesine yol açan kaynakların kükürt dioksit (SO2), partikül madde (PM 10 ve PM 2,5), azot oksit, karbonmonoksit ve ozon olduğunu ifade eden Bozoğlu, “Özellikle partikül madde, solunum enfeksiyonu ve kansere neden oluyor. PM10 ve PM 2,5 kirleticilerin kent merkezlerinde geniş kitleleri etkileyerek erken bebek ölümleri, sakat doğumlar ve kitlesel ölümlere sebep olduğunu biliyoruz” dedi.

Partikül madde ve kükürtdioksit açısından sadece Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale’nin havasının standartlara uygun olduğunu dile getiren Bozoğlu, havası en kirli illerin ise İstanbul, Ankara, Adana, Amasya ve Manisa olduğunu belirtti.

Bozoğlu, “Türkiye’de hava kirliliği problemi krize dönüşmüş durumda. Valilik ve belediyeler acil önlem almalı” diye konuştu. 

ANKARA’DA EN KİRLİ YER SIHHİYE

Bozoğlu, Ankara’nın en kirli bölgesinin hastanelerin bulunduğu Sıhhiye olduğuna dikkat çekti. Yurttaşların sağlık hizmeti almaya gittikleri yerde zehirlendiklerini dile getiren Bozoğlu, kirliliğin trafik ve ısınma kaynaklı olduğunu ifade etti.

İSTANBUL’DA HER YER KİRLİ

Bozoğlu, İstanbul’da ise sınır değerlerin tüm istasyonlarda yoğun biçimde aşıldığını söyledi. İstanbul’un en yüksek nüfusa sahip olan ilçesi Esenyurt’un en yüksek hava kirliliğine sahip olduğunu belirten Bozoğlu, Şirinevler, Aksaray, Başakşehir ve Göztepe’nin en kirli yerler arasında olduğunu ifade etti. Bozoğlu, İstanbul’un temel kirlilik kaynağının kentsel dönüşüm olduğunu dile getirerek “Kentsel dönüşüm, çevre sorunlarının çözümü için çok iyi planlanması gereken bir süreç. Kentlerin planlanması, hava koridorlarının açılması, az enerji tüketen, kirliliği az olan yeşil binaların yapılması için önemli bir süreç. Ancak biz bu fırsatı kaçırmak üzereyiz.” dedi.

Bozoğlu, İstanbul’un en temiz yerinin ise Şile olduğunu söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Birleşik Metal-İş ile MESS arasında arabulucu toplantısı

SONRAKİ HABER

82 yaşındaki kadın, 36 saat yerde yatmak zorunda kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa