7 Ocak 2018 10:18
/
Güncelleme: 13:01

Büyük çoğunluğu cihatçıların kontrolünde olan İdlib vilayetinin güneyindeki operasyonlarını sürdüren Suriye ordusu, stratejik Sincar kasabasını kontrolü altına aldı.

Ulusal Savunma Güçleri'nden bu sabah yapılan açıklamaya göre Suriye ordusu, Sincar'la birlikte çevresinde 9 kasaba ve köyü daha hakimiyetine geçirdi.

Sincar, Hanasır-Hama-Halep hattında cihatçılar için önemli bir lojistik üs görevini görüyordu. Cihatçıların, Sincar'ı kaybetmesiyle Suriye ordusu için İdlib'in önemli merkezlerinden Maarat el Numan'ın yolu da açılmış oldu.

Suriye ordusu, İdlib'in güneyinde Aralık ayı sonunda başlattığı operasyonlarla Ebu Duhur Askeri Hava Üssü'ne de yaklaşmış oldu.

Suriye ordusu İdlib operasyonlarında çoğunlukla el Kaide bağlantılı Tahrir Şam Heyeti ile karşı karşıya geldi.

Operasyonlara Rusya da hava saldırılarıyla destek veriyor.

İDLİB'İN SON 2.5 YILI

Mart 2015'te Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın organizasyonuyla oluşturulan el Kaide'nin öncülüğündeki 'Fetih Ordusu' İdlib vilayetinin tamamını ele geçirmişti. Cihatçılar arasında o tarihten bu yana çok sayıda çatışma ve bölünme yaşandı. Vilayette şu anda en büyük güç, el Kaide'nin şemsiye örgütü Tahrir Şam Heyeti. Bir bölümü Tahrir Şam'a geçen Ahrar Şam da etkin gruplar arasında yer alıyor.

Astana görüşmeleri sonrası İdlib, Rusya, Türkiye ve İran tarafından gerilimi azaltma bölgesi kurulması hedeflenen yerlerden biri olarak ilan edilmişti. Bu mutabakat sonrası Türkiye, İdlib'in kuzeyine giriş yapmıştı. TSK'nin intikali Tahrir Şam Heyeti ile anlaşma içerisinde çatışmasız bir biçimde gerçekleşmişti. TSK, İdlib faaliyetlerinde daha çok PYD yönetimindeki Afrin'i kuşatmayı hedefledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aralık ayının son haftasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a dönük "Terörist" çıkışında İdlib'deki askeri hareketliliğin etkili olduğuna dair yorumlar yapılıyor. (DIŞ HABERLER)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yüksek voltajlı teşvik

Yüksek voltajlı teşvik

Erdoğan-Şimşek programıyla emekçilerin bir ayı daha gıdaya gelen yüksek zamlar ve eriyen ücretlerle geçti. Özelleştirmelerle ihya edilen sermaye gruplarına ise sadece bir ayda ‘üretmedikleri elektrik’ için 1 milyar lira teşvik verildi. Sanayi patronları da çalıştırdıkları her kadın işçi için devletten artık daha fazla teşvik alacak.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et