07 Ocak 2018 21:15

'Ruhi Su ekolünü gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz'

Ruhi Su Dostlar Korosu'nun ilk koristleri 40 yıl sonra bir araya geldi. 12 Ocak'ta ikinci konserlerine hazırlanan ilk koristlerle sohbet ettik.

Paylaş

İsmail AFACAN
İstanbul

Dostlar Korosu’nun ilk koristleri 40 yıl sonra bir araya geldi. İlk koristleri tekrar bir araya getirense öğretmenleri Ruhi Su’ya duydukları sevgi ve saygı. 1975-1980 yılları arasında Türk Halk Müziği’nin güzelliğini ve inceliklerini hocalarından öğrenmişlerdir. Amaçlarıysa türküleri Dostlar Korusu’nda öğrendikleri haliyle arşivlemektir. Başka bir ifadeyle söyleyecek olursak Dostlar Korosu’nda tanık oldukları Ruhi Su öğretisini gelecek kuşaklara aktarmaktır.

Bu konuda geçtiğimiz aylarda müzikseverlerin karşısına bir albümle çıktı Dostlar Korosu İlk Korisleri...  Albüme verdikleri isim İlk Koristlerin yapmak istediğini özetler nitelikte: “Ruhi Su’dan bize, bizden zamana”. Albümde şu parçalar yer alıyor:  Pekmez var, Giysi yuduğum akça taşlar, Kar yağar bardan bardan, Gelin Ayşem, Tatar türküsü, Kürt halayı, Habudiyar, Yaylanın soğuk suyu, Karşıda görünen yayla,  Dolap niçin inlersin, Keten göynek, Kaleden iniş m’olur, Süt içtim, O yar gelir. Bu albümde yer alan parçaların Ruhi Su’nun Dostlar Korosu’nda öğrettiği türkülerden sadece küçük bir demet olduğunu hatırlatmakta yarar var. Yaptığımız sohbet sırasında aldığımız izlenim repertuvarın gittikçe genişleyeceği yönünde.

‘RUHİ SU’NUN SOLUĞU HİSSEDİLİYOR’

“Ruhi Su’dan bize, bizden zamana” üzerine değerlendirme yapan Usta Tiyatrocu Genco Erkal albümde Ruhi Su’nun soluğunun hissedildiğini söylüyor. 1975-1980 yılları arasında Dostlar Korosu’nun ilk özünü duyumsadığını dile getiren Genco Erkal şunlara dikkat çekiyor: “Bu sanki bir profesyonel kayıt değil de, Ruhi Su’nun evinde bir koro çalışması, bir prova. Hoca orada, soluğu hissediliyor, onları yönetiyor ve neredeyse ‘çocuklar şurayı baştan alalım, daha yumuşak, daha ifadeli olsum istiyorum’ diyecek, belki de az sonra onlarla birlikte söylemeye başlayacak. Öylesine yapmacıksız ve içten bir tavır var bu kayıtta. Sanırım bu çalışmanın özelliği ve özgünlüğü de burada.”

‘MÜZİK VAROLDUKÇA SİLİNEMEYECEKTİR’

Dostlar Korosu İlk Koristleri Şefi Yusuf Başaran’la sohbet ettik. Ruhi Su ekolünü gelecek kuşaklara aktartmaya çalıştıklarını söyleyen Başaran,“Ruhi Su bir döneme damga vurmuştur. Bir müzisyen, şair, kavga adamı ve müzikolog olarak. Ruhi Su’nun bıraktığı izler müzik var oldukça silinmeyecektir” dedi. Geçmişle bugünü karşılaştıran Başaran ortaklaşa üretilen değerlerin yok edildiği bir dönemde üç yıl boyunca bir araya gelip üretmenin çok önemli bir şey olduğunu dile getirdi.

Ruhi Su Dostlar Korosu

‘HEDEFLEDİĞİMİZ BAŞARIYA YAKLAŞTIK’

Koristler ilk konserini geçen 18 Kasım’da Şişli Kent Kültür Merkezi’nde verdi. Konserde Ruhi Su sevenleri bir araya geldi.  Sohbet ettiğimiz koristler çevrenden olumlu tepkiler aldıklarını söylüyor. Dostlar Korosu-İlk Koristler’in Şefi Yusuf Başaran, konserden sonraki çevrenin verdiği tepkiyi şöyle anlatıyor: “Dostlar Korosu’nun 1975 ile 1980 yılları arasındaki tınısını duyduklarını söylüyorlar. Hedeflediğimiz başarıya yaklaşmış olmak bizi çok mutlu ediyor.”

Şimdi ise 12 Ocak’ta Barış Manço Kültür Merkezi’ndeki ikinci konserlerine hazırlanıyorlar. Hummalı bir çalışma sürdürüyorlar.Türk Halk Müziği tınıları arasında çalışmalarını izleme fırsatı bulduk. İlk konserden sonra heyecanı atmış gözüküyorlar. Bunda çevreden aldıkları olumlu tepkiler oldukça etkili. Biz tanıklık edemediğimiz için Dostlar Korosu ilk günkü gibi diyemiyoruz ama o dönemin tanıklarından duyduğumuz kadarıyla Dostlar Korosu ilk günlerindeki gibi.

ÖNCEKİ HABER

İdlib’de cihatçıların üssünde patlama: 23 ölü

SONRAKİ HABER

Kilis'te öldürülen kadının cesedi Afrin Çayı'nda bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa