Taşeron işçiler, kadrolu işçilerle aynı hakları istiyor
KHK'de yer alan taşeron düzenlemesine dair Çalışma Bakanlığı’nın açıklamalarını yetersiz bulan işçiler kadrolu işçilerle aynı hakları istiyor.
İLGİLİ HABERLER

KHK ile getirilen taşeron düzenlemesindeki tüm ayrıntılar

KHK ile taşeron düzenlemesi ne getiriyor - 40 soru 40 cevap

Mahir Ünal taşeron sorusu üzerine kameraları kapattırdı
Volkan PEKAL
Mesut BAYLAV
Adana
DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği ve Genel-İş, Adana’da örgütlü oldukları Çukurova ve Seyhan belediyelerinde çalışan taşeron işçilerle bir araya gelerek, KHK düzenlemesine ilişkin dikkat edilmesi gereken konuları paylaşıyor. Seyhan Belediyesi yol işleri, park ve bahçeler şantiyelerinde yapılan toplantılarda konuşan işçiler geçmişe dönük kıdem tazminatları ve izinlerinden feragat edilmesinin istenmesi konusunda sorular sordu. Çalışma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaları yeterli bulmayan işçiler “Neden yazılı evraklarda bu belirtilmiyor?” diye sordu. İşçiler, kadrolu işçilerle aynı haklara sahip olmamalarına da tepkili.
‘SENDİKALARIN YETKİLERİNİ DE ALIYOR’
İşçilerle bir araya gelen DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi ve Genel-İş Şube Başkanı Hüseyin Yaşar Gündoğdu, düzenlemenin KHK ile çıkmasını doğru bulmadıklarını, en başından beri herkese ayrımsız kadro istediklerini ifade etti. Geriye dönük alacaklarla ilgili bir hak kaybının olmayacağını ifade eden Gündoğdu, 2019’dan sonra ise imzalanmış toplusözleşmelerin geçersiz olacağını, ücret zammını devletin belirleyeceğini ifade etti. Geçiş sürecinde sendikaların yetkilerinin de düşürüleceğini hatırlatan Gündoğdu, Genel-İş olarak kadro talepleri için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.
‘ÜCRETLERİMİZ DÜŞECEK Mİ?’
Park ve bahçelerde taşeron işçi olarak çalışan İmam Hüseyin Işık, sendikalı, toplusözleşmeli daimi kadro istediklerini belirterek, “Taşerondayken ihale ile asgari ücret üzerine yüzde 15-20 ücret alıyorduk. Şimdi diyor ki devlet belirleyecek. Biz 1404 iken 1720 lira alıyorduk. Şimdi 1603 mü alacağız belli değil” dedi. Gerçek enflasyonun yüzde 12 değil yüzde 20 olduğun ifade eden Işık, devam etti: “Asgari ücretli evine nasıl et, süt götürsün. Et götürmeyi bırak gazete bile alamıyor, eşini alıp bir yemeğe, sinemaya, tiyatroya gidemiyorsun, onlar artık bizim için lüks. Taleplerimiz karşılanmadı. Mecliste tekrar görüşülsün.”
‘BİZİ ÇİZLMEYECEĞİNİN GARANTİSİ VAR MI?’
Ayrıca Valilikte isimlerinin çizilmeyeceğinin garantisi olmadığını dile getiren Işık, “Koskoca Başbakanın üstü çizildi yerine Binali Yıldırım getirildi. Benim görevden alınmayacağım ne malum? Sendikalı, toplusözleşmeli, iş güvenceli olmalıydı. Ucu açık şeyler var beklentilerimizi karşılamadı. İşçiye hiçbir artısı yok” dedi.
3 yıldır Seyhan Belediyesi Yol Müdürlüğü’nde çalışan Ayhan Özkaya, beklentilerinin KİT’lerdeki işçiler dahil daimi kadro olduğunu, ancak beklentilerinin karşılanmadığını söyledi. Geçmişe dönük haklarının ne olacağı konusunda netlik olmadığını dile getiren Özkaya, “Bilgi kirliliği var. Bakanlık geçmiş hakları etkilemeyecek diyor. Bu kararlarını evraka yansıtmış olsa böyle olmazdı” dedi. Özkaya, “Yazın 60 derece sıcağın altında, 200 derece asfaltın üstünde çalışıyoruz. Kışın yağmurda parke taşı yapıyoruz. Gerektiğinde 10-11’e kadar çalışıyoruz. Karşılında da dengeli bir aile yapımızın geçim sıkıntımızın olmamasını istiyoruz” dedi.
‘GÜVENCE OLMAZSA GELECEK OLMAZ’
Genç bir işçi olan park bahçe işçisi Salih Yıldız, güvenceli bir iş istediklerini belirterek “Güvenin olmadığı bir ortamda kimsenin geleceğinin olacağını düşünmüyorum. Herkesin kadrolu olmasını, kadrolu işçilerin yararlandığı haklardan bizim de yaralanmamızı istiyorum” dedi. Herkesin asgari ücretle başlama gibi bir tehlikenin olduğunu ifade eden Yıldız, “Kadro olmalı. Böyle olursa herkes işe severek gelir. Şimdi herkes iş yerine kafasında bir soru ile geliyor. Huzursuzluklar evdeki ortama aile içi ilişkilere de yansıyor” diye konuştu.
Esef Irk isimli park ve bahçe işçisi ücretlerin belirlenme şekli ile ilgili “Seçim yatırımı gibi 2019’da ücretleri kendilerinin belirleyeceğini söylüyorlar. Hükümetin inisiyatifine kalmış. Vermediği zaman da yine yasal yollar kapalı. Bu da tatmin edici değil” dedi. İşçiler olarak sendikaya geçerlerse toplusözleşme haklarının olacağını ifade eden Irk, “Örgütlenerek haklarımızı alabiliriz. Sendika ve temsilcilerin işyerlerine giderek örgütlenmesi lazım. Böyle örgütlenerek zafer kazanabileceğimize inanıyorum” dedi.
‘BİZİM İSTEDİĞİMİZLE BU AYNI DEĞİL’
Park ve bahçeler taşeron işçisi Salih Yıldız, belirsiz noktalar olduğundan şikayetçi. Maaşların ne olacağının belli olmadığını söyleyen Yıldız, şunları söyledi: “Başbakan, Bakan geçmişe yönelik sosyal haklarınızda kayıp olmayacak diyor ancak bizim imzalayacağımız formda öyle yazmıyor. Baktığın zaman birçok şeyde belirsizlik var. Kadro deyince 1 Ocakta kadrolu olarak evrakları temsil edeceğiz, 15’inde kadrolu şekilde devam edeceğimizi düşünüyorduk. Benim kadrodan anladığımla önümüze konulan tamamen farklı.”
Evrensel'i Takip Et