Çavuşoğlu'dan Suriye ordusunun İdlib operasyonuna tepki
Suriye ordusu, cihatçıların kontrolündeki İdlib'in güneyinde ilerleyişini sürdürürken Ankara'dan operasyonlara tepki geldi.

İLGİLİ HABERLER

Suriye ordusu, İdlib'de stratejik kasabayı ele geçirdi

Ankara’nın İdlib hedefi ve Culani-el Kaide ayrılığı

2017’de Suriye'de neler oldu?
Suriye ordusu ve müttefiklerinin, büyük çoğunluğu cihatçıların kontrolünde olan İdlib vilayetindeki ilerleyişi devam ederken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu operasyonları eleştirdi.
Çavuşoğlu, "Rejim Nusra bahanesiyle ılımlı muhalifleri bile vuruyor. Soçi öncesi bu tutum siyasi çözüm sürecini baltalar" dedi. TSK, Astana'da varılan mutabakat sonrası İdlib'e kuzeyden giriş yapmış ve PYD yönetimindeki Afrin'in çevresine konuşlanmıştı. Bölgeyi kontrol eden Tahrir Şam Heyeti'yle anlaşmalı şekilde gerçekleşen bu hamle sonrası, Suriye ordusunun İdlib operasyonuna başlaması Ankara'nın tepkisini çekmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aralık ayının son haftasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a "Terörist" demişti.
SON 72 SAATTE 15 KÖY VE KASABA ELE GEÇİRİLDİ
Suriye ordusunun, vilayetin güneyinden doğusundaki Ebu ZDuhur Askeri Hava Üssüne doğru ilerleyişiyle devam eden operasyonlarda son 72 saatte 15 yerleşim birimi ele geçirildi.
Stratejik Sincar kasabasını kontrolü altına alan ve Maarat el Numan yolunu açan ordu güçlerinin Ebu ZDuhur’la da arasında yaklaşık 10 kilometre kaldığı belirtiliyor.
Al Masdar, operasyon başladığından bu yana Suriye ordusunun 400 kilometrekarelik bölgeyi cihatçılardan aldığını duyurdu.
STRATEJİK KENTTEN 'GİZLİ FOTOĞRAFLAR'
Ayrıca ordu güçleri el Kaide bağlantılı Tahrir Şam Heyeti’nin kontrolündeki Sarakib’den de fotoğraflar yayınladı. Askeri ajanlar tarafından çekildiği belirtilen fotoğrafların İdlib’de yürütülen psikolojik savaşın parçası olduğu yorumu yapılıyor.
Suriye ordusu İdlib operasyonlarında çoğunlukla el Kaide bağlantılı Tahrir Şam Heyeti ile karşı karşıya geldi.
Operasyonlara Rusya da hava saldırılarıyla destek veriyor.
İDLİB'İN SON 2.5 YILI
Mart 2015'te Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın organizasyonuyla oluşturulan el Kaide'nin öncülüğündeki 'Fetih Ordusu' İdlib vilayetinin tamamını ele geçirmişti. Cihatçılar arasında o tarihten bu yana çok sayıda çatışma ve bölünme yaşandı. Vilayette şu anda en büyük güç, el Kaide'nin şemsiye örgütü Tahrir Şam Heyeti. Bir bölümü Tahrir Şam'a geçen Ahrar Şam da etkin gruplar arasında yer alıyor.
Astana görüşmeleri sonrası İdlib, Rusya, Türkiye ve İran tarafından gerilimi azaltma bölgesi kurulması hedeflenen yerlerden biri olarak ilan edilmişti. Bu mutabakat sonrası Türkiye, İdlib'in kuzeyine giriş yapmıştı. TSK'nin intikali Tahrir Şam Heyeti ile anlaşma içerisinde çatışmasız bir biçimde gerçekleşmişti. TSK, İdlib faaliyetlerinde daha çok PYD yönetimindeki Afrin'i kuşatmayı hedefledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aralık ayının son haftasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a dönük "Terörist" çıkışında İdlib'deki askeri hareketliliğin etkili olduğuna dair yorumlar yapılıyor. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et