Jaylen Brown: ABD'de spor bir kontrol mekanizmasıdır
'NBA'in en akıllı oyuncularından biri' olarak tanımlanan 21 yaşındaki Jaylen Brown, ABD'de ırkçılık, eşitsizlik ve sporun işlevleri üzerine konuştu.
NBA’de Boston Celtics ile Philadelphia 76’ers, 11 Ocak Perşembe günü Londra’da yapacakları maça hazırlanırken ligin heyecan verici genç yeteneklerinden Jaylen Brown The Guardian’a keyifli bir röportaj verdi.
“NBA’in en akıllı oyuncularından biri” olarak tanımlanan 21 yaşındaki Brown, siyasetten ırkçılığa, sınıfsal eşitsizlikten futbola pek çok konuda görüşlerini aktardı.
Donald McRae’in Jaylen Brown röportajından öne çıkanları derledik:
ABD’DE IRKÇILIK
“Irkçılık Güney’de kesinlikle halen varlığını koruyor (Jaylen Brown Georgia eyaletine bağlı Marietta’da büyüdü). Bunu basketbol oynarken deneyimledim. ‘Zenci’ diyenler, maçlarıma üzerinde maymun kostümü ve formayla gelenler, suratını siyaha boyayanlar, sahaya muz atanlar oldu. Irkçılık ABD genelinde halen var. Elbette çok değişti ve benim olanaklarım 50 yıl öncesine göre daha fazla. Bu yüzden bazıları ırkçılığın artık var olmadığını düşünüyor. Ancak artık ırkçılık daha stratejik alanlara gizlenmiş durumda. Size direkt olarak gelip yüzünüze karşı bazı şeyleri söyleyenlerin sayısı azaldı. Ancak Trump ırkçıların görüşlerini çekinmeden söyleyebilmelerini daha kabul edilebilir hale getirdi.”
NBA'de 2. sezonunu geçiren Jaylen Brown, 14.1 sayı 5.7 ribaunt ortalamalarıyla oynuyor.
EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ KURNAZ AYRIMCILIK
“California Üniversitesi’ne(Berkeley) geldiğimde kurnaz ırkçılığa ve onun eğitim sistemimize müfredat, sınıfsal tabakalar ve daha önce ne olduğuna dair hiçbir fikrimin olmadığı biçimlerde nasıl sızdığına dair çok şey öğrendim. Duygusal olarak çok etkilendim çünkü ırkçılığın en kurnaz ama agresif yanları eğitim sistemimiz aracılığıyla yaşanıyor.”
SINIFSAL EŞİTSİZLİK VE ‘AMERİKAN MAKİNESİ’
(Jaylen Brown, üniversite eğitimine NBA’de oynamak için ara vermeden önce kurumsal sporun eğitime etkisi üzerine bir tez yazmıştı) Onu okurken çok etkileniyorum. Bazılarının kazanması ve bazılarının kaybetmesi gerektiği üzerine inşa edilmiş bir Amerika fikri var. Bazı insanların geleceğin milletvekili ve siyasi eliti olması gerekiyor. Bazılarınınsa McDonald’s’ta çalışması ve cezaevlerini doldurması. Bu Amerika’nın işleyiş biçimi, Amerika tepede ve tabanda insanlara ihtiyaç duyan bir makine.”
‘AYRICALIKLILARI AYRICALIKLI KILMAK ÜZERE İNŞA EDİLEN ENGELLER...’
“Ben harika bir yerdeyim ama basketbol olmasaydı kim burada olabileceğimi söyleyebilirdi ki? Bu, arkadaşlarımın çektiklerini anlamamı sağlıyor ve kardeşlerim ya da kuzenlerimin bu gerçekliğin nasıl şekillendiğine dair hiçbir fikri yok. Onlara bunu daha iyi anlatabilmek isterdim. Ben mahalleden çıkabildim, ayrıcalıklıları ayrıcalıklı, yoksulları yoksul kılmak üzere inşa edilmiş engelleri aşabildim diye benimle aynı şansa sahip olmayanları nasıl unutabilirim?
COLIN KAEPERNICK’İN PROTESTOSU
“Barışçıl ve başarılıydı. İnsanların düşünmesini sağladı. İnsanları öfkelendirdi. İnsanları konuşturdu. Hayattaki durumundan memnun olanlar, memnun olmayanları unutmaya teşnedir. Bu yüzden Colin’in kariyerini ortaya atması ve kendini feda etmesi inanılmazdı. Colin, polis şiddeti ve saf ırkçılıktan bıkmıştı. Bu ülkede ben dahil pek çok kişi adına konuştu.
‘SPOR BİR KONTROL MEKANİZMASIDIR’
(Colin Kaepernick’in NFL sahipleri tarafından işsiz bırakılması) Şaşırmadım. Kimse riske girmek istemedi. Onu ligden göndermek istediler. Gerçek bu, çünkü spor bir kontrol mekanizmasıdır. Spor olmasaydı insanlar toplum içerisindeki konumları sebebiyle çok daha büyük bir hayal kırıklığı hissedecekti. Yoksulluk ve açlığın adaletsizliği çok daha büyük bir öfke ve stres yaratacaktı. Spor, enerjimizi daha pozitif bir şeye yönlendirmenin bir aracı. Spor olmasa sokaktaki çocukların yarısının ne yapacağını kim bilebilir?
'50 YIL ÖNCEKİ SORUNLAR DEVAM EDİYOR'
“50 yıl önceki sorunların aynılarını yaşıyoruz. Bazı şeyler çok değişti ama diğer faktörler toplumun derinlerine gömülmüş durumda. İnsanları rahatsız etmek ve gizli adaletsizliklerin farkına varmalarını sağlamak için Kaepernick gibilerinin protestolarına ihtiyaç var. Şu anda insanlar çok daha fazla şeyin farkında, meselelere müdahiller ve bir aradalar. Bu gibi değişimleri sağlamak için Kaepernick gibi özel bir insana ihtiyaç var çünkü çoğu zaman taraftarlar, “Eğer sporcuysan senin bir şeyler söylemeni istemiyorum. Spor sayesinde bu kadar para kazandığın için mutlu olman gerekir. Amerika’yı eleştirmekten çok selamlamalısın. Toplumumuz böyle.”
ATLETLER ZEKİ OLAMAZ MI?
(Hakkında yapılan ‘NBA için fazla zeki’ yorumlarına dair konuşuyor) Bir atletin zeki olamayacağı şeklindeki düşünceye katılmıyorum. Bazı insanlar kendini kontrol edemeyen bir grup maskülen yetişkin olduğumuzu düşünüyor. İradesiz, kendini ifade etmekten aciz olduğumuz düşünülüyor. Sürekli çizmeye çalıştıkları portre bu. Bunu değiştirmek istiyoruz çünkü kesinlikle ırkçı bir iması var.”
FUTBOL
“Barcelona’yı, Ronaldinho’dan Messi’ye geleneksel olarak sahip oldukları oyuncular sebebiyle seviyorum. Arsenal’i de seviyorum. Geleneklerini ve inatçı taraftarlarını seviyorum. Umarım Londra’da onları görürüm. Thierry Henry’nin orada olacağını düşünüyorum, onunla konuşup bir stat gezisi ayarlamayı umuyorum. Geçtiğimiz yaz Thierry’le çok yakınlaştık. Onunla konuştuk, bana spor ve hayata dair tavsiyelerde bulundu. O gelmiş geçmiş en iyilerden biri. (SPOR SERVİSİ)