10 Ocak 2018 07:51

Öfkeli Tunuslular birbirlerine soruyor: Ne bekliyoruz?

Hükümetin açıkladığı IMF bütçesine öfkeli Tunuslular sosyal medyada ve kent duvarlarında birbirlerine soruyor: Ne bekliyoruz?

Paylaş

Tunus’t 2018 bütçesi uygulamaları halkı sokağa döktü. “Bin Ali’den sonra gelen her hükümet gibi bu hükümet de sadece söz veriyor ama hiçbir şey yapmıyor” diyor İmen Mhamdi. İmen, 27 yaşında ve üniversite mezunu, Sousse kentindeki bir fabrikada çalışıyor. El Cezire’nin sorularını böyle yanıtlıyor: “İnsanlar öfkeli ve yoksulluk artıyor. Çok umutlu hissetmiyorum ama kemer sıkmaya hayır diyoruz. Bu hükümeti birşeyler yapmaya zorlamamız gerekiyor.”

PROTESTOLAR PAZARTESİ BAŞLADI

Tunus’ta son protestolar pazartesi günü açıklanan zamlarla başladı. Sosyal medyada açılan "#Fech_Nestannew/Ne bekliyoruz?" etiketi protestoların yayıldığı kentlerin duvarlarına yazıldı. 

IMF anlaşması dahilinde hazırlanan bütçeyi savunan hükümet halktan sabır istiyor. Ancak Ocak 2011’de 23 yıllık diktatörü deviren Tunuslu emekçiler, daha çok da gençler, 6 yıl önce talep ettikleri “ekmek ve adalet”in hâlâ gelmediğinin farkındalar. Pazartesi günü, 55 yaşındaki bir Tunuslunun, -kimilerine göre polis aracı tarafından ezilerek, kimilerine göreyse biber gazından etkilenerek- ölmesi öfkeyi artırdı. En az 5 kişinin de polis saldırılarıyla başlayan çatışmalarda yaralandığı belirtiliyor. 

Tunus’un ilerici, demokrat ve komünist partilerinin kurduğu, ülkenin ana muhalefet gücü olan Tunus Halk Cephesi protestolara devam çağrısı yaparken, UGGT sendika federasyonu Başkanı Nurredine Tabubi asgari ücretin artırılmasını ve yoksullara sosyal yardım istediklerini söyledi. 

‘KENDİ TUNUSUMUZU İNŞA EDİYORUZ’

28 yaşındaki Mouna Ali de üniversite ögrencisi, hükümetin kemer sıkma programının “orta sınıflar için bir felaket” olduğunu söylüyor: “Tunus halkı sefalet, yoksulluk ve işsizlikten boğuluyor.” 

Başkent yakınlarındaki Sidi Buzid’in sokakları salı günü de doluydu. Sokağa çıkanlardan biri olan Esnaf Yasin Ruatbi, hükümet bütçeyi gözden geçirmeyi kabul edene kadar protestoların süreceğini söylüyor ve halk tepkisinin kimse için sürpriz olmaması gerektiğini belirtiyor: “Devrimden sonraki yıllara bakıldığında bu protestolar normal” diyor el Cezire’ye: “Biz kendi Tunusumuzu inşa ediyoruz ve bu, daha iyi bir Tunus olmak zorunda.”

14 OCAK, DEVRİMİN 6. YIL DÖNÜMÜ

Sidi Buzid kenti Tunus’un yakın tarihi için önemli. Aralık 2011’de bu kentte Muhammed Buazizi isimli üniversite mezunu bir işsizin kendini yakması halk ayaklanmalarının kıvılcımı olmuştu. 23 yıllık diktatörlüğe isyan kitleselleşmiş ve 14 Ocak 2011’de diktatör devrilmişti. Ayaklanmadan 6 yıl sonra bugün, iktidarda Bin Ali dönemi bürokratlarının da içinde bulunduğu liberal Tunus Nida ile Müslüman Kardeşler bağlantılı, İslamcı en Nahda partilerinin koalisyonu bulunuyor. Temel sosyal ve ekonomik sorunların devam ettiği ülkede IŞİD saldırıları ve yolsuzluktan ceza almış iş adamı ve bürokratlar için af yasası çıkarılması halkın tepkisini artıran konuların başında geliyor. İşsizlik nedeniyle Tunus’tan Akdeniz üzerinden İtalya’ya göçte de artış dikkat çekiyor. (DIŞ HABERLER)

 

 

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Şanlıurfa'da 15 katlı inşaatta işçi güvenliği yok

SONRAKİ HABER

Pakistan'da kız çocuğu öldürüldü, halk sokaklara çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa