11 Ocak 2018 12:27

Raşit Tükel: Şehir hastaneleri modeli tam bir kapitülasyon

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Raşit Tükel ve beraberindeki heyet Adana şehir hastanelerinde incelemelerde bulundu.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Raşit Tükel ve beraberindeki TTB Merkez Konsey Üyeleri Dr. Bülent Nazım Yılmaz ve Dr. Yaşar Ulutaş ile birlikte Adana şehir hastanelerinde incelemelerde bulundu. Hekimler ve Başhekim Koray Daş’la görüşen Tükel, hastane ile ilgili izlenimlerini Adana Tabip Odası’nda hekimlerle paylaştı. 

SES, Dev Sağlık İş ve hekimlerin katıldığı toplantıda şehir hastanelerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu. Tükel, şehir hastaneleri sistemini “Tam bir kapitülasyon” diye nitelendirdi.

‘BAŞVURU KIŞKIRTILIYOR AMA ALTYAPI VE PERSONEL YETERSİZ’

Birçok hastanede mevcut olan hekim ve diğer sağlık çalışanı sayısının yetersizliği gibi sorunların Adana Şehir Hastanesi’nde de mevcut olduğunu anlatan Tükel, hastaneye başvuran hasta sayısının arttırılması için özel bir çaba harcandığını belirterek “Ancak hastane, insan gücü ve altyapı talebini karşılayamıyor” dedi. Hastaneye başvuru sayıları arttırılırken hastanede kalış süresinin aşağıya çekildiğini ifade eden Tükel, sağlık işletmesi modelinde sağlık hizmetlerine talebin kışkırtıldığını belirttti. 

‘TÜRKİYE, HASTANEDE EN KISA YATIŞ SÜRESİNDE BİRİNCİ SIRADA’

Hastane sayısı 14 yılda yüzde 13 artarken buna karşılık hastanelere müracaat sayısının yüzde 200 artış gösterdiğini ifade eden Tükel, ameliyat sayılarının yüzde 130’la oldukça yüksek bir artış gösterdiğini, hastanede ortalama kalış süresinin 4.4 güne, özel hastanelerle birlikte 4’e düştüğünü ifade etti. Sistemde hastanın daha fazla kalmasının kârlılığın düşmesi anlamına geldiğini ifade eden Tükel, “Böylece dünyada en kısa hastanede kalış süresi Türkiye’de. Adana’da da bununla karşılaştık. Bir an önce hastanın hastaneden çıkarılması hedefleniyor. Hatta günü birlik yatışlar oluyor” dedi. Görüntüleme sayılarının her sene arttığını ifade eden Tükel, Türkiye’nin bin kişiye düşen MR sayısında dünyada birincisi olduğunu söyledi. Acillere başvuru sayısının 111 milyona geldiğini dile getiren Tükel, “Acil servisler tıkanan sistemde vatandaşın çözüm aradığı bir yer haline geldi. Şiddetin buralarda olması tesadüf değil” diye konuştu. 

‘SAĞLIK İŞLETMELERİ POLİTİKASI İFLAS EDİYOR’

55 milyon kişinin 11.7 milyar TL GSS borcunun ortaya çıktığını dile getiren Tükel, “Gelir testini kimse yaptırmıyor. Taksitlendirildi bir şey olmadı. Sürdürülemez hale geldi ve 53 lirada sabitlendi. GSS çalışmayan bir sistem. SGK’nin açığı arttı. Sadece 2016’da 20.6 milyar. GSS primleri toplanamıyor. Üniversite hastaneleri iflas ediyor. Sağlık bakanlığı hastaneleri Sayıştay raporu 2016’da sağlık işletmeleri politikasının iflasını gösteriyor” dedi. 

‘TAM KAPİTÜLASYON’

Dolara endeksli düşünüldüğünde sağlık bakanlığı bütçesinin 7’de 1’inin şehir hastanelerine aktarılacağını ifade eden Tükel, “Bu tam yerleştiğinde kurtulmak da zor. Size 25 yıl boyunca kira ödemenin rahatlığını sunuyor. Bunlar arttıkça hava alanlarını, köprüleri, otoyolları da düşününce tam bir çöküş. Kapitülasyonlar gibi imtiyaz var. Şirketleri kazandırmaya yönelik bir şey yapılıyor. Uluslararası mahkemeler sizi bağlıyor. Tam bir kapitülasyon” dedi. 

 

 

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

HDP'li Abdullah Zeydan, bozulan davada yine 8 yıl ceza aldı

SONRAKİ HABER

Hafriyat kamyonu yine can aldı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa