Almanya’da yeniden ‘büyük koalisyon’ için anlaşma
Almanya'da Hristiyan Demokrat Birlik partileri ile Sosyal Demokrat Parti arasındaki koalisyon görüşmelerinde ilk anlaşma sağlandı.
Yücel ÖZDEMİR
Köln
Almanya’da 24 Eylül’de yapılan genel seçimlerden sonra başlayan hükümet arayışında Hristiyan Demokrat Birlik (CDU ve CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında ilk anlaşma sağlandı. Her iki parti dört yıl öncesine göre yüzde 13,8 oy kaybetmişti ve tarihi düzeyde düşük oy almıştı. İlk kez yüzde 20,5 gibi düşük oy alan SPD, geçim gecesi önümüzdeki dört yıl boyunca hükümette yer almayacağını açıklamıştı. Ancak, CDU/CSU’nun çağrısıyla Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’le yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmayınca, zorunlu olarak ibre yeniden SPD’ye dönmüş ve Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in çağrısıyla taraflar arasında yeniden görüşmelere başlanmıştı.
7 Ocak pazar günü resmi olarak başlayan görüşmelerde kurulan çalışma grupları arasında her üç parti arasında yapılan pazarlıklarla pek çok konuda uzlaşmaya varıldı. Her üç partinin meclis grubu başkanları tarafından basına yapılan ilk açıklamaya göre, daha önce tartışma konusu olan birçok alanda uzlaşma sağlandı.
CDU ve CSU arasında daha önce karara bağlanan ülkeye gelen sığınmacı sayısına kota getirilmesine SPD de onay verdi. Buna göre yılda en fazla 180 ila 220 bin sığınmacı ülkeye gelebilecek. Gelen sığınmacıların aile birleşimi konusunda yaşanan tartışmada ise her ay en fazla 1000 kişilik bir aile birleşiminin olabileceği konusunda uzlaşıldı. Bu da, yılda en fazla 12 bin sığınmacı yakınının Almanya’ya gelebileceği anlamına geliyor.
Partiler ayrıca iltica başvurularının merkezi olarak ele alınması ve karar verilmesi konusunda da anlaşmaya vardı.
28 sayfalık uzlaşma belgesinde, SPD’nin seçim dönemindeki en büyük vaadi olan kamu ve özel sağlık sigortalarının “Yurttaş Sigortası” (Bürgerverscherung) adı altında birleştirilmesi konusunda da CDU/CSU geri adım atmadı. Anlaşmaya göre sağlık sigortası primleri hem çalışanlar hem de işverenler tarafından ödenecek. Bugüne kadar sadece çalışanlar prim ödüyordu.
SPD’nin bir diğer önemli talebi olan çok kazananlardan alınan vergi oranının yüzde 42’den yüzde 45’e çıkarılması da hayat bulmadı. Taraflar Doğu Almanya’nın imarı adı altında halktan alınan Dayanışma Vergisi’nin 2021 yılına kadar 10 milyar avro düşürülmesi konusunda görüş birliğine vardı. Ayrıca tarım alanlarında istenmeyen otları yok etmek için kullanılan Glyphosat’ın kullanılması da azaltılacak.
Anlaşmada ayrıca, emeklilik maaşının 2025 yılına kadar ortalama maaşın yüzde 48’ine kadar çıkarılması konusunda da anlaşmaya varıldı. SPD tarafından gündeme getirilen bu talebin ne kadar yerine getirip getirilmeyeceği ise belirsiz.
MUTABAKAT METNİNDE TÜRKİYE BAŞLIĞI: VİZE MUHAFİYETİ VE YENİ FASIL YOK
DW Türkçe'nin haberine göre, siyasi partilerin ön görüşmelerde üzerinde uzlaştığı çerçeve belgesinde Türkiye politikası ile ilgili önemli ifadeler de yer aldı. CDU, CSU ve SPD'nin internet sayfalarında yer verdiği metinde Türkiye'nin çok yönlü ilişkilerin olduğu önemli bir müttefik ve komşu olduğu belirtiliyor.
Metnin devamında ise "Demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarının durumu kötüleşti. O nedenle AB üyelik müzakerelerinde hiçbir yeni faslın açılmaması ve görüşülen hiçbir faslın da kapatılmamasını istiyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Bununla birlikte belgede Türkiye yükümlülüklerini yerine getirene kadar vize mecburiyetinin kaldırılmayacağı ve Gümrük Birliği'nin genişletilmeyeceği de belirtildi.
AB üyelik müzakerelerinde yeni bir faslın açılması veya kapatılabilmesi için tüm üye ülkerin onayı gerekiyor.
Türkiye'nin AB'ne tam üyelik müzakerelerinin başladığı 2005 yılından bu yana toplam 35 müzakere başlığından 16'sı açıldı.
SPD KONGRESİNE SUNULACAK
Parti yöneticileri arasında sağlanan anlaşma, 21 Ocak’ta Bonn’da yapılacak SPD kongresine sunulacak. Kongre tarafından onaylandıktan sonra hükümet kurmak için taraflar yeniden bir araya gelecek ve bakanlık paylaşımı da içinde olmak üzere değişik alanlar üzerinde görüşmeye devam edilecek.
SPD’nin gençlik örgütü Juso (Genç Sosyalistler) başından itibaren CDU/CSU ile yeniden bir koalisyon hükümeti kurulmasına karşı çıkıyor. Bu nedenle de kongrede karşı oy çağrısında bulunacak. Ancak bunun, kongrede oylamanın sonucunu değiştirecek durumda olmadığı tahmin ediliyor. Dolaysıyla SPD kongresinde üzerinde anlaşma sağlanan maddelerin kabul edilmesi bekleniyor.
Uzlaşmayı eleştiren Sol Parti, seçimlerin kaybeden iki büyük partisinin yeniden bir koalisyon hükümeti kurmasının önümüzdeki dönem ırkçı AfD’nin yükselişini sürdüreceği anlamına geleceğine dikkat çekti.