14 Ocak 2018 00:48

Hasan Seçkin: Mutluluğun resmini yapabilirim Usta

Karikatürist, Yazar ve Şair Hasan Seçkin, Nâzım Hikmet’in anısına adadığı 'Mutluluğun Resmi' şiir sergisi için hazırlıklarını tamamlamak üzere.

Paylaş

Yasemin TİRYAKİ
İstanbul

12 Eylül faşizminden kurtulan birkaç mısra büyüdü ve şiir kitabı oldu. Kartallı Sanatçı Hasan Seçkin, sanat yaşamının 40. yılını kutladığı bu günlerde bir başka sevinç ve heyecanın telaşını yaşıyor! Kartal’da kurduğu “Hasat Sanat Atölyesi” ne uğradığımızda her zamanki gibi yine tatlı ve telaşlı bir koşuşturmanın içinde bulduk Seçkin’i.

İki yıldır Kartal’da açtığı ve çalışmalarını sürdürdüğü küçük atölyesinde; Nâzım Hikmet’in anısına adadığı “Mutluluğun Resmi” şiir sergisi için hazırlıklarını tamamlamak üzere. Heyecanla ve keyifle... Nâzım Hikmet’in anısına adadığı şiir kitabı “Mutluluğun Resmi” Büyük Usta’nın doğumunun 115. yılında bitti ve matbaadan çıkmak üzere! Kendi deyimiyle ‘kitapsız’ biri olarak artık kitapsızlıktan kurtulacak. Kitaptaki desenleri ise arkadaşı Vahit Akça çizdi.

ŞİİR SERGİSİ BUGÜN AÇILIYOR 

“Başlangıçta ‘kısacık’ bir şiirken zaman içinde ve yıllar geçtikçe adeta şiir de benimle beraber yaşadı, serpildi, gelişti ve çoğalıp kendisini buldu. Bir kitap olarak karşıma çıktı’ diyor Seçkin, kitabın gelişim seyrini anlatırken. Bugün, Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde açılacak olan “Mutluluğun Resmi” şiir sergisine ve imza etkinliğine tüm Kartallı sanatseverlerle emek dostlarını beklediğini söyleyen Seçkin, “Büyük ustanın 116. yaş gününe bir merhaba demek ve bize bıraktığı “emek ve sanat kültür bayrağı”nı yeniden yükseltmek için yan yana gelmelerimizi çoğaltmalıyız. Başkaca nasıl dağıtırız bu gerici ablukayı, nasıl çıkarız bu karanlıktan” diyerek çağrısını yineliyor.

İLK NE ZAMAN TANIŞTIM HATIRLAYAMIYORUM!  

Bizim, “Neden Nâzım Hikmet, ne zaman ve nasıl tanıştın Nâzım’la?​” sorumuza kitabının önsözünde yazdığı metinle cevap veriyor: “Hatırlayamıyorum! İlk ne zaman tanıştım Nâzım Hikmet’le. İlk ne zaman okudum şiirlerini. İlk ne zaman duydum onun yüreğinden akarak, yüreğimize gelen sesini. Hatırlamıyorum! Hatırladığım şu ki, iki ayak üzerine kalkalı beri. Yani kendi kafamı, omuzlarımda taşıyalı beri. İşte o günden sonra, çok sevdim şiiri ve Nâzım Hikmet’i. Ustanın, Abidin’e ve Abidinlere...  Yani bizlere yaptığı bu çağrısındaki yanıtsız sorudur, beni hep kahreden ve üzen! Ve ömrümce, Nâzım’ın bu sorusuna, yani bu çağrısına bir cevap kaygısı ve telaşıdır; hep aradığım ve mahcubiyetim: Evet, ben mutluluğun resmini yapabilirim, Usta!”

SANATLA DOLU BİR YAŞAM 

İlk karikatürü 1977 yılında Gırgır dergisinde yayımlanan Seçkin,  bu güne dek aralıksız sürdürdüğü 40 yıllık çizgi yaşamında 50’ye yakın kişisel sergi açtı ve 100’e yakın karma sergide yer aldı. Karikatür çalışmaları yurt içi ve yurt dışında çeşitli gazetelerde, kültür ve sanat dergilerinde yayımlandı. Emek karikatürleri çizen Seçkin, eserlerinde doğa, aşk, kadın, çocuk, spor, savaş ve barış vs. gibi konuları sınıfsal bir bakış açısıyla ele alıyor. “Baldırıçıplaklar”, “Sen Ne Dersin?​”, “30 Yılda Bir” ve “40. Yıl” isimli 4 karikatür albümü bulunuyor. Bu süre içinde bir yandan da yıllardır sürdürdüğü yazın ve edebiyat çalışmalarına ara vermeden devam etti. Kimi öykü ve şiirleri kitap ve dergilerde yayımlandı.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de sağlık krizi öldürüyor!

SONRAKİ HABER

Nâzım Hikmet anılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa