Karayolu işçileri: Asıl işi yapan biz, kadroya alınmayan biz

Karayollarında çalışan taşeron işçiler, kapsam dışı kaldıkları için kadroya alınmadı. Asıl işi yapan işçiler bir an önce kadro istiyor.

14 Ocak 2018 22:26
Paylaş

 

Birkan BULUT
Ankara

 

Karayollarında çalışan taşeron işçiler kadro düzenlemesinde kapsam dışı bırakıldı. Asli ve sürekli işler yapmalarına rağmen kağıt üzerinde anahtar teslim yapım işinde çalışıyor gözüken işçiler, “Asıl işi yapan biz, kadroya alınmayan biz” diyerek tepki gösterdi.

Taşeron işçilere kadro düzenlemesinde kapsam dışında kalan işçilerin tepkileri sürüyor. Taşeron karayolu işçileri de kapsam dışında kalanlardan... Yaz kış karayollarında bakım onarım yapan, karla mücadele eden işçiler, anahtar teslim ihalesi ile çalıştıkları gerekçesiyle kapsam dışı bırakıldılar. Ankara’da konuştuğumuz karayolları işçileri asıl işi yapmalarına rağmen kadroya alınmamalarına tepki gösterdiler. 2 yıldır çalıştığını anlatan Çağlar isimli işçi, tüm işçilere kadro verileceği söylenmesine rağmen sözlerin tutulmadığını dile getirdi. Kadro haberini duyduklarında sevindiklerini ama kapsam dışı kalınca çok üzüldüklerini anlatan Çağlar, dayanacak sabrı kalmadığını söyledi.

TAŞERON NE YOL VERİYOR, NE YEMEK

Şükrü ise 4 yıldır çalışıyor. “Asıl işi yapan biz, soğukta çalışan biz ama anahtar teslim diyerek kapsam dışında bıraktılar” diyen Şükrü, asgari ücretle geçinmenin zor olduğunu anlattı. Bir çocuğu olduğunu ve kirada oturduğunu söyleyen Şükrü, şirketin yol ve yemeği de karşılamadığını söyledi. Fazla mesai ücretlerini de alamadıklarını aktaran Şükrü, iş güvencesinin olmaması nedeniyle işten atılma korkusuyla çalıştıklarını söyledi.

Samet de yol bakım, onarım, çevre temizliği gibi anahtar teslimle alakası olmayan işler yaptıklarını dile getirdi. Yanı başından hızla geçen kamyonu gösteren Samet, “Gördüğünüz gibi can güvenliğimiz yok. Hakkımız olan kadroyu istiyoruz” dedi.

KADRO NEDEN KHK İLE VERİLDİ?

Yol-İş Ankara 1 No’lu Şube Teşkilatlandırma Sekreteri Şaban Çekil de taşeron işçilere kadro düzenlemesinin kanun hükmünde kararname ile getirilmesine tepki gösterdi. Kadronun OHAL veya darbe girişimi ile alakası olmadığını ifade eden Çekil, kadro düzenlemesinin neden KHK ile getirildiğini sordu. Kadro verilen çoğu taşeron işçinin yardımcı işte çalıştığını söyleyen Çekil, “O arkadaşlarımıza hayırlı olsun ama asıl işi yapan çoğu işçiye kadro verilmedi” dedi. Yoldaki bakım işini gösteren Çekil, “Biz bu yamayı devamlı yapıyoruz. Üç kere kar temizleyip de al yolu demiyoruz. 6 yıl çalışanlarımız var. Şu an Türkiye’de yaklaşık 20 bin arkadaşımız kadro bekliyor. Biz kadromuzu istiyoruz ve kadromuzu alana kadar Türkiye’nin her yerinde sesimizi yükselteceğiz. Kadroyu almadan da bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

Ayrıca KHK’da sendikalarla ilgili düzenlemeyi de eleştiren Çekil, bir işyerinde 5-6 tane sendika olacağını söyledi. Bunun işçiler arasında kavgalara neden olabileceğini belirten Çekil, bundan derhal vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi. Çekil, “Üç tane çalışma bakanı olur mu ya da 6 tane maliye bakanı? Bir işyerinde 8 tane genel müdür olur mu? Bir tane olur, bir tane de sendika olur” dedi.

MÜCADELE İLE KADROLARINI ALMIŞLARDI

Karayollarında çalışan taşeron işçiler, 2011 yılından beri yargı kararına rağmen kadroya alınmamalarına karşı mücadele etmişlerdi. Çıplak ayakla yürümeye kadar eylemler yapan işçiler hem hükümetten kadro talep etmiş, hem de sendikaları Yol-İş’i bu konuda mücadeleye zorlamışlardı. Bunun sonucunda 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, mahkeme kararlarını uygulamak yerine “kadro vaadi” vermişti. Bunun sonucunda binlerce taşeron işçi kadroya alındı ancak taşeron çalıştırma Karayollarında devam etti. Bugün de Karayollarında çalışan yaklaşık 20 bin taşeron işçi, kadro kapsamı dışında bırakıldı. Çünkü Karayolları Genel Müdürlüğünde üst üste çıkan muvazaa kararlarının ardından, Karayolları “anahtar teslim” ihalelere yöneldi. Karayolları tarafından yürütülen asli ve sürekli hizmetler, kağıt üzerinde parçalanarak anahtar teslim yapım işi olarak gösterildi.


KAPSAM DIŞI BIRAKILAN İŞÇİLER KADROYA ALINSIN

Yol-İş Samsun Şubesinin çağrısıyla Uğur Mumcu Parkı’nda yapılan eylemde, kapsam dışı bırakılan taşeron işçilere kadro istendi. Açıklamaya Türk-İş’e bağlı sendikaların yanı sıra, OHAL’e karşı bildiri dağıtan emek ve demokrasi güçleri de destek verdi. Eylemde konuşan Yol-İş Şube Başkanı Şaban Çılgın, hükümetin çıkardığı KHK ile Karayolları Genel Müdürlüğünde asıl işin bir parçası olan bakım ve onarım hizmetleri ve karla mücadele hizmetleri gibi süreklilik arz eden işleri yapan taşeron işçiler ile tünellerin bakım hizmetlerini yapan, müşavirlik hizmetleri adı altında kontrol işi yapan, KİT’lerde çalışan işçilerin kapsam dışı bırakıldığını bildirdi.

Böyle bir ayrım yapılmasının tüm çalışanları ve ailelerini üzdüğünü dile getiren Çılgın, “Kararnameyle düzenlemenin yarattığı diğer bir endişe de taşeron işçilerin kadroya alındığı kurumun yaptığı asıl işe göre iş kollarının belirlenmesi gerekirken, kadroya geçecek her bir işçinin yaptığı işin iş koluna göre ayrı bir işyeri tescil edilmesidir. Böyle bir uygulama sendikaların birbirine düşürülmesine, huzursuzlukların çıkmasına ve çalışma barışının bozulmasına neden olacaktır” dedi. Çılgın, kadro dışı bırakılan işçilerin kadroya alınmasını istedi. (Samsun/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Demir çelik işçileri deneyim kazanıyor

SONRAKİ HABER

Hükümlü taşeron işçiler: Çalışmak istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa