Medyanın yandaş şifreleri
ÖSYM Başkanı Ali Demir’in YGS kitapçıklarındaki şifreli kopya iddialarına dair açıklaması, adayların kafasını iyice karıştırdı. Gazetelerin manşetleri ve köşe yazarları ise ikiye bölündü.İktidara yakın yayınlar, ÖSYM Başkanı’nın açıklamasını tatmin edici bulup neredeyse harfi harfine yayınlarken, muh
İktidara yakın yayınlar, ÖSYM Başkanı’nın açıklamasını tatmin edici bulup neredeyse harfi harfine yayınlarken, muhalif basın ve Doğan Grubu’nun kimi gazeteleri olayın peşini bırakmayacak gibi görünüyor.
Görünümünü yenileyen Star Gazetesi haberi “ÖSYM: Şifreleme yok, kişiye özel kitapçık var” başlığıyla verirken ÖSYM Başkanı’nın akıllarda soru işaretleri ve çözülmemiş formüllerden başka bir şey bırakmayan açıklamasının hemen altına Demir’i destekleyen eğitimcilerin beyanlarını yerleştirmekte gecikmedi.
STAR ÖSYM’YE KEFİL: “AÇIKLAMALAR TATMİN EDİCİ”
Star gazetesi dengeli haber yazma ilkesinden bihaber olsa gerek. İddia sahibi dışında hiçbir olumsuz beyana yer vermezken birçoğu hükümet ile ilişkilenen dershanelerin Ali Demir’in açıklamalarına verdikleri onaya haberinde yer verdi. Yine aynı gazetenin görüş aldığı ve İslami çevrelere yakınlığıyla bilinen Pianalitik Dershaneleri’nin Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal’ın “ÖSYM Başkanı ‘Şifre yok’ dedi. “Doğru bir söylem. O iddia edilen kitapçıktaki yanıtlar bir şekilde çakışmışlar. Zaten herkesin görmesi için kitapçıkları açtılar. Kendilerine güvenmese herkesin incelemesine açmazlardı. Bu işin peşinde art niyet olduğunu düşünüyorum. Ben ÖSYM Başkanı’nın açıklamasını olumlu buldum” ve FEM Dershaneleri Genel Müdürü Fahrettin Karagöz’ün “ÖSYM’nin üstüne konuşmak bize yakışmaz” temalı beyanlarını yayınlayan gazete, Fen Bilimleri Rehberlik Başkanı Cihan Yeşilyurt’un “Basın da telaş içinde, aileler daha telaşlılar. Öğrenciler bu durumdan olumsuz etkileniyorlar. Diğer sınava konsantre olamıyorlar. Çok sayıda öğrenci yurt dışına mı gitsem diye düşünmeye başladı bile.” sözlerine de yer vererek şifre olayının kapanması için olayın başından beri izlediği yayın politikasını sürdürdü.
ÖSYM YA DA OLAĞAN ŞÜPHELİLER
Geçtiğimiz yıl yaşanan sınav skandalları ve iptal edilen sınavların ardından ÖSYM’ye dair kaybolan güveni pazar günü gazetenin birinci sayfasına da taşıyan Radikal Gazetesi ise “Algoritmalı yanıt: Anlamak için de şifre lazım” başlığıyla “Bize güvenin” dışında anlamlı bir cümle kurulmamasını eleştirdi. Sınava dair en şaşırtıcı tepki ise tüm öğrenci eylemlerini terör eylemi olarak gören Zaman Gazetesi’nin taze yazarı Fehmi Koru’dan geldi:”Hiç yapılmaması gereken, ‘Biz doğrusunu açıkladık, kanıtları internete koyduk’ deyip yola devam etmektir.” diyen Koru gençlerin kaderini yalnızca sınavlara bağlamayan yeni bir sisteme gitmek ve üniversitelere de kabul sürecinde inisiyatif vermek gerektiğini işaret etti. Koru YÖK ve ÖSYM konusundaki tavrı herkesçe bilinen gazetesiyle az da olsa çelişirken, memlekette üniversite sınavı denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Abbas Güçlü ise Milliyet’teki köşesinden ÖSYM Başkanı’nı ağır bir dille eleştirdi. Sınav kitapçıklarını yayına koyan ÖSYM Başkanı’nın adaylara yönelik puanları da herkese açık hale getirmesi gerektiğini belirten Güçlü, bu parçalı şeffaflığın sorun yaratacağını belirtti. Demir’in şifreleme için bir var bir yok deyişinin şüpheli olduğunu dile getiren Güçlü iki soruya cevap verilmesi gerektiğini belirtti. Sorulardan biri böylesine ince düşünülmüş bir şifre sistemi tesadüfle açıklanması, diğeri ise böyle ince bir işin organize olmadan yapılmasının imkansız olmasıyla ilgiliydi.
Medyada şu anki tablo karışık. ÖSYM Başkanı’nın açıklaması Fehmi Koru için bile soru işareti doğuruyorsa ve Star Gazetesi inadına ÖSYM’nin arkasındayız mesajı verdiğine göre ÖSYM’nin algoritması iktidara yakın gazetelerin algoritmasını bozmuş gibi görünüyor. (İstanbul/EVRENSEL)