Çukurova Kitap Fuarı'nda ‘Marksizm hâlâ güncel mi?’ paneli
Çukuroava Kitap Fuarı'nda Kor Kitap tarafından düzenlenen panele Evrensel köşe yazarı Nuray Sancar ve EMEP GYK Üyesi Halil İmrek katıldı.
Kor Kitap, 11’inci Çukurova Kitap Fuarı'nda 200’üncü yaşını dolduracağı 2018’in ilk kitap fuarında Marks’ın ve Marksizmin konuşulduğu bir panel düzenledi. Evrensel köşe yazarı ve Teori ve Eylem Dergisi yazarı Nuray Sancar ve EMEP GYK Üyesi Halil İmrek “Marksizm hala güncel mi?” sorusuna yanıt verdi.
Sözlerine “Marksizm keşke güncel olmasa. Marks’ı da siyasi ihtiyaç için değil düşünce tarihine meraklı olduğumuz için okusaydık” diye başlayan Halil İmrek, Marksizmin kapitalist, emperyalist sistem devam ettikçe sınıf mücadelesinin teorisini sunduğu, yeni bir toplum sistemi önerdiği için güncelliğini sürdürdüğünü söyledi. Marks’ın “Emek gücünün değeri, emek gücünün üretimi, geliştirilmesi, bakımı ve sürdürülmesi için gerekli geçim araçlarının değeri ile belirlendiği görülecektir” şeklindeki ücret tanımını okuyan İmrek, bugün yasada olan ücret tanımı ile benzerliğine dikkat çekerek “Bu durum Marks’ın ne kadar hayatın içinde ve güncel olduğunu gösterir” dedi. Ermenek’te madende iş cinayetinde arkadaşlarını kaybeden işçinin ‘Aşağıda ölüm var, ama yukarıda açlık var’ şeklindeki sözlerine dikkat çeken İmrek, “Yani metal işçisi, yani kömür işçisi veya belediye işçisi emek gücünü satmakta güya özgürdür” dedi. Emek sermaye ilişkisinin yine görünüşte hırsızlık içermediğini ifade eden İmrek, işçi günde 8, 10, 12 saat patrona yeteneğini, işgücünü satar. Türkiye’nin bugünkü koşullarında bu 1603 TL’lik asgari ücret olur. Ve bu ürettiklerinin değeri patron tarafından satılıp karşılığı alındığında işçinin aldığı ücret devede kulaktır. Sömürüyü ortadan kaldırmak bu düzeni kökten değiştirmek ancak emek sermayeyi ortadan kaldırmakla yani kapitalizmi yıkıp sosyalizmi kurmakla mümkündür” dedi.
İŞÇİ SINIFININ KAPİTALİZMİN MEZAR KAZICISI ROLÜ DEVAM EDİYOR”
Ekim Devrimi’nin sadece Rusya işçi sıvının kazanımıyla değil, diğer ülkelerdeki işçi sınıfının da kazanımlarına da yol açtığını ifade eden Sancar, “Burjuva demokrasisi varsa, eğitim, sağlık bir dönem parasız, emekli yaşı daha gerilerde, bir takım sosyal politikalar uygulanmışsa, işçiler toplu sözleşme yapma imkanına kavuşmuşsa bunun nedeni devrimlerin gerçekleşmiş olmasının burjuvazi üzerinde yarattığı korkudur” dedi. Sovyetler Birliği’nde yaşanan çöküşün ardından işçi sınıfının tarihsel rolünün kalmadığı tartışmaların arttığını ifade eden Sancar, dünya kapitalizminin yeni devrimler olmaması için işçilerin örgütlenmesini zorlaştırarak üretimi parçalandığını ve ucuz emek cennetlerine taşındığını söyledi. Bunun işçi sınıfının küçüldüğü anlamına gelmediğini ifade eden Sancar, “Bu, temel sanayi üretimine bağlı hizmet süreçleri üretilerek işçi sınıfının büyümesi anlamına gelmiştir. Üretimin başka ülkelere taşınması sadece ulusal sınırlarda kalmayacak domino etkisi yaratacak bir özellik kazandırmıştır” dedi.
‘METAL İŞÇİLERİNİN KOMİTELERİ, SOVYETLERİ HATIRLATIYOR’
Metal işçilerinin toplu sözleşme süreçlerinde oluşturdukları fabrika komitelere dikkat çeken Sancar, bu komitelerinin Rusya’da 1905’te başlayan devrimlerde kurulan komitelere çok benzediğini söyledi. Türkiye’de OHAL ile işçi grevlerinin yasaklandığı, burjuva meclisinin işlevsizleştirildiği bir süreçten geçildiğini ifade eden Sancar, “Emekçilerin mücadelesinin bir dinamizm gösterdiği ancak örgütsüz olduğu bir süreçten geçiliyor. Önümüzdeki sürecin bu küçük küçük mevzi hareketlerinin örgütlenerek sosyalizme doğru yürüyeceğinin müjdesi bugün hala geçerli” dedi.
‘ÜRETİMİ ROBOTLAR VE YAPAY ZEKA YAPACAK FİKRİ İDEOLOJİK’
Panelin soru cevap kısmında katılımcılar artık robot teknolojisi ve yapay zeka gelişirken işçi sınıfının üretimin neresinde yer alacağı soruları geldi. Artık işçilere ihtiyaç kalmayacağı fikrinin kasıtlı olarak temel sorunlardan dikkatleri kaçırmak için üretildiğini ifade eden Sancar, “Artı değer de bölüşümde ortaya çıkan bir şey. O meta satılacak ki o kâra içerilmiş artı değere el koysun. Dolayısıyla kapitalizmin her zaman üretenleri tüketecek canlı emeğe ihtiyacı vardır. Bunların olmadığı bir dünya burjuvazinin olmayacağı bir dünyadır. Ayrıca robotların maliyeti işçilere göre fazla olacağı için tercih edilmeyeceklerdir” dedi. (Adana/EVRENSEL)