16 Ocak 2018 12:29

520 gazeteciye 3 bin 672 yıllık hapis tehdidi

BİA Medya Gözlem Raporu açıklandı. 520 gazeteci için 3 bin 672 yıl hapis tehdidi söz konusu.

Paylaş

Ekim - Kasım - Aralık 2017 dönemini kapsayan BİA Medya Gözlem Raporu açıklandı.

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu tarafından hazırlanan rapora göre, 1 Ocak 2018’e 122 gazeteci ve medya çalışanı hapiste girdi. Bu gazetecilerden 66’sı yargılanıyor, 31’i soruşturma geçiriyor, 21’i hükümlü, dördü hükmedilen cezaya yaptığı itirazın sonuçlanmasını bekliyor. Gazeteciler Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında 237 ağırlaştırılmış müebbet ile toplam 3 bin 672 yıl 6 ay hapis talebiyle yargılanıyor. Tutuksuz yargılanan 520 gazeteci de hapis tehdidiyle karşı karşıya. Yine aynı dönemde 46 gazeteci de işsiz kaldı.

Bia Gözlem Raporu

AYM SESSİZ, AİHM BEKLİYOR

BİA Medya Gözlem Raporu’na göre mesleki faaliyetleri veya siyasi dosyalardan yargılanan 122 gazeteci 1 Ocak 2018’e hapishanede girdi. 
Hapishanedeki 122 gazeteciden 66’sı yargılanıyor, 31’i soruşturma geçiriyor. Hapistekilerin 21’i hükümlü, dördü de mahkumiyete itirazının sonucunu bekliyor. Bu dönemde, tutuklu gazeteciler “darbecilik”, “Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs”, “FETÖ, PKK, DHKPC, MLKP, DHKP-C, TKEP/L, Direniş Hareketi gibi silahlı örgütlerle iş birliği veya yardım” suçlamalarıyla karşılaştı.

Ekim-kasım-aralık döneminde Anayasa Mahkemesi (AYM) iki Gazeteci (Ali Kıdık ve Hacı Boğatekin), bir Yayıncı (İrfan Sancı) ve bir medya kuruluşunun (Bizim FM) yaptığı beş başvuruda ifade özgürlüğünün hukuka aykırı şekilde ihlal edildiği gerekçesiyle mahkeme gideri dahil toplam 17 bin 400 TL tazminata hükmetti.

Ancak AYM, OHAL ile birlikte tutuklanan, kimisi 18 aydır ağır tecrit altında tutulan en az 22 gazetecinin bireysel başvurusunda sessiz kaldı. 
AİHM ise iç tüzük değişikliğiyle Türkiye’den giden tutuklu gazeteci dosyalarına “öncelikli” kararı almasına karşın 17 gazetecinin “tedbir amaçlı” olarak hapis tutulmasını “olağan prosedüre” bıraktı. Hak ve hukuk çevreleri AYM ve AİHM’nin keyfi tecrit ve uzun tutukluluğa müdahale etmemesini sorunlu buluyor.

YÜZLERCE YILLIK HAPİS İSTEMİ

Ekim-kasım-aralık 2017 döneminde toplamda 464 gazeteci için 237 ağırlaştırılmış müebbet ile 3 bin 474 yıl hapis cezası istendi. Tabloya, “hakaret” ve “cumhurbaşkanına hakaret”e dair yargılamalar dahil edildiğinde 520 gazeteci veya medya temsilcisinin toplamı 237 ağırlaştırılmış müebbet ile 3 bin 672 yıl 6 ay hapisle karşı karşıya bulunduğu görülecektir.

‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’ DAVALARI

22 medya çalışanına da toplam 51 yıl 4 ay hapis istemiyle yeni ceza davası açıldı. Beş gazeteci, iki gazete, bir İnternet sitesi ve bir karikatürist de 2 milyon 790 bin TL maddi veya manevi tazminat istemiyle yargılandı; 200 bin TL’si mahkemece reddedildi.

Beş gazeteci yazı, görüş ve eleştirileri nedeniyle TCK’nin 299. maddesi kapsamında “cumhurbaşkanına hakaret”ten toplam ertelemeli 1 yıl 11 ay 10 gün hapse ve 42 bin TL de adli para cezasına mahkum edildi. Bir gazeteci de yargılama sonunda aklandı.

Altı gazeteciye “cumhurbaşkanına hakaret”ten yeni davalar açılırken, 14’ünün davası sürüyor. Böylece, 20 gazeteci, toplam 98 yıl hapis tehdidiyle karşı karşıya. İki gazetecinin de soruşturmaya uğradığı dikkate alınırsa, sadece son üç aylık dönemde 28 gazetecinin Erdoğan’ın mağduru, sanığı ve şüphelisi olduğu ifade edilebilir.

SANSÜR VE YAYIN YASAĞI

Ekim-kasım-aralık 2017 döneminde en az 36 site haber ve yazısına, sekiz karikatüre, altı kitap, üç gazeteye sansür uygulandı. Bu dönemde bir yayın yasağı kararı alınırken, en az iki farklı sansür olayı daha yaşandı. Sulh ceza hakimlikleri “Altı yaşında çocukla evlenilebilir” sözünün sansürlenmesini isteyen Sosyal Doku Vakfı ve İlahiyatçı Nurettin Yıldız’ın bir dediğini iki etmezken Carlos Latuff’un karikatürleri, Fehim Taştekin’in “Rojava: Kürtlerin Zamanı”, Faysal Dağlı’nın “Birakuji (Kürtlerin İç Savaşı)”, Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’nun “Mahrem/Gizli Belgelerde Türkiye’nin Sırları” gibi kitaplar sansür edildi.Ekim-kasım-aralık 2017 döneminde 46 gazeteci ve medya çalışanı işten çıkarıldı, işten çıkmak zorunda bırakıldı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Avcılar Belediyesi işçileri: Ücretleri ödeyin

SONRAKİ HABER

Et Sudan’dan, balık Somali’den

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa