17 Ocak 2018 12:55

Tacizci müşteriler dışarı!

İsveç’te perakende sektöründe çalışan 377 kadın, kadınları taciz eden müşterilerin 'dışarı atılmaları' için kampanya başlattı. 

Paylaş

Seni saygı, alçak gönüllü ve anlayışla karşılamak bizin işimiz” diyen İsveç’te perakende sektöründe çalışan 377 kadın, her zaman aynı saygı ve anlayışı göremediklerini belirterek, kadınları taciz eden müşterilerin “dışarı atılmaları” için kampanya başlattı. 

İşyerinde cinsel tacizin ifşa edildiği sosyal medya kampanyası “#Metoo/Ben de” kapsamında “Zamansız Çalışma Zamanları” etiketiyle tacizlere karşı çağrı yapan Handels (Ticaret) Federasyonu üyesi kadınlar, işyerindeki tacizlerin sadece erkek şefler ve meslekdaşlarından gelmediğine bazı müşterilerin kadın çalışanları taciz ettiklerine dikkat çektiler.

Tacizi umursamayan patronların sadece kadın satış elemanlarının daha fazla mal satmalarıyla ilgilendiklerini söyleyen kadınlar, iş güvencesi olmayan kadınların tacize karşı susmayı tercih ettiklerini belirtiyorlar.

YASALARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMALI

Patron ve şeflerin cinsel taciz ve ayrımcılığa karşı önlem almaları sorumlulukları olduğunu hatırlatan çağrıcılar, tacizci müşterilerin kapı dışı edilme yetkisinin tanınması için yasalarda değişiklik yapılmasını talep ediyorlar. 

Handels Federasyonu Başkanı Karin Johansson, yapılan araştırmaların ticaret ve parakende sektöründe kadınların en fazla müşteriler tarafından taciz edildiğini gösterdiği halde mevcut durumda yasal olarak tacizci müşterilerin dışarı atılmasının mümkün olmadığını söyledi. 

Johansson bunun gerçekleşebilmesi için yasalarda değişiklik yapılması gerektiğini belirtirken 377 çağrıcı arasında yer alan Susanna Gideonsson, tacizlere ilgisiz kalan sendikalarına eleştiriler yöneltti.

Sendika yöneticilerinin işyerlerini yalnızca yeni üyeler kaydetmek için ziyaret ettiklerini, ücretlerin arttırılmasıyla ilgilendiklerini söyleyen Gideonsson, “Sendika yöneticileri işyerlerine gelip cinsel tacizlerle ilgilenmiyor. Güvenlikte olduğumuz duygusunun yaratılması için sendika yöneticilerinin yılda bir kaç kez işyerlerine gelip orada olduklarını hissettirmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadın çalışmaları: bölümüne evet, topluluğuna hayır!  

SONRAKİ HABER

15-16 Haziran 1970 direnişi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa