17 Ocak 2018 13:36

Asgari ücrete zam işçi için yapılmıyor mu?

Adana Ceyhan’da asgari ücret zammını gençlere sorduk ve tepkilerinin ne olduğunu öğrenmek istedik.

Paylaş

 


Adnan KARATAŞ
Adana


2018 için geçerli olan memleketin en büyük toplu iş sözleşmesi olarak ifade edilen asgari ücret görüşmeleri geçtiğimiz ayın sonlarına doğru tamamlandı ve yeni asgari ücret 1603 lira olarak belirlendi. Açıklanan rakamın ardından gelen tepkiler üzerine daha iyi anlaşılmış olacaktır ki, asgari ücret zammına en çok sevinenler patronlar olmuştur hiç kuşkusuz. AGİ’nin içinde yer alması, devletin asgari ücret desteği (100 lira katkı) gibi uygulamaları da göz önüne alırsak işçilerin, gençlerin, tüm halkın “Asgari ücret zammı ne işe yaradı?​’’, “Nasıl geçineceğiz?​’’ soruları çok haklı bir yerde duruyor. Adana Ceyhan’da asgari ücret zammını gençlere sorduk ve tepkilerinin ne olduğunu öğrenmek istedik.
ZAM ANCAK PATRONLARA YARAMIŞTIR’’
Arda, meslek lisesinde öğrenci. 11. sınıfa gidiyor. Asgari ücretteki artıştan memnun olmadığını dile getiriyor. “Zaten normal bir işçinin bütçesinde kalacak parayı hesaplarsak, elektrik faturası, su faturası ve birçok vergi zammı ile yine işçiye kalacak 100-200 lira, belki o bile kalmayacak. Bu zam ancak patronlara yaramıştır” diyerek basit bir matematik hesabıyla bile Çalışma Bakanlığı’nın hesaplarının alt üst edilebildiğini gösteriyor bize.
1603 LİRA İLE BİR AİLE NASIL GEÇİNECEK?​’’
Arda ile gerçekleşen kısa görüşmemiz ardından Ceyhan Meyve ve Sebze Hali’nin yolunu tutuyorum. 20 yaşında olan Veysi Güneş, halde çalışan genç bir işçi. Aynı zamanda üniversite sınavlarına hazırlanıyor. 2 yıl önce ekonomik nedenlerden dolayı Siirtten geldiklerini söylüyor. 1603 lira asgari ücretin bir aile için çok az olduğunu belirtiyor. Kendisinin ve halkın tepkisinin ne yönde olduğunu sorduğumuz zaman ise insanların genel olarak asgari ücretteki artıştan memnun olmadığını belirterek onun dışında birçok şeye zam geldiğini aktarıyor. Asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini sorduğumuz da ise “Bir ailenin standart şartlarda yaşaması için 2500 TL olsa daha iyi olur’’ diyor bunun haricinde verginin de aşağı çekilmesinin gerektiğini söylüyor.

YATLARA VERİLEN FİYATTAN ESNAFA MAZOT VERİLSE ELMA 1 LİRA OLUR

Barış Karal, 22 yaşında, Çukurova Üniversitesi Ceyhan Meslek Yüksekokulu’nda öğrenci ve aynı zamanda hal esnafı. Asgari ücret zammını nasıl karşıladığını sorduğumda “Zam çok düşük, enflasyon yüksek. Geçen dönem eve bir buzdolabı alabiliyorsak bu artışla artık onu da almayacağız." diyor Barış. Artık insanlarda nakit para olmadığı için kredi kartlarına yöneldiğini; bu sefer de kredi kartı batağına sağlandığını belirtiyor. Asgari ücret ne kadar olmalı sorusuna ise “2000 TL olsa yine yetmez’’ diye cevap veriyor. Barış, hükümetin bu asgari ücret politikasından halkın büyük kesiminin şikâyetçi olduğunu belirtiyor. Şehir dışında üniversitede okuyan kardeşi olduğunu ve para yetiştiremediklerini aktarırken devletin vergi adı altında haraç aldığını söylüyor. “Eğer mazot, yatlara verilen fiyattan esnaflara verilse elmanın fiyatı 1 buçuk TL değil de 1 TL olur’’ diyerek emekçilerden daha fazla vergi alındığına ve alım gücünün giderek azaldığına dikkat çekiyor.


 

 

ÖNCEKİ HABER

Asgari ücret ile bir ay geçinebilmek ama nasıl?

SONRAKİ HABER

İnegöl'de işçi servisi kaza yaptı: 9 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa