Pentagon: Suriye'de yeni bir ordu kurulmayacak
ABD Savunma Bakanlığı: Suriye Demokratik Güçleri birliklerinden oluşan yeni bir 'ordu' ya da bir 'sınır muhafız gücü' oluşturulmayacak.
İLGİLİ HABERLER
Rex Tillerson: Suriye sınırında güvenlik gücü yaratmıyoruz
Yıldırım: Müttefiklerimiz niyetini açıkça ortaya koysun
ABD öncülüğündeki koalisyon: Sınır Güvenlik Gücü kuruyoruz
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) 'sınır güvenlik gücü' konusunda yayınladığı açıklamada "Suriye Demokratik Güçleri (SDG) birliklerinden oluşan yeni bir ‘ordu’ ya da konvansiyonel anlamda bir ‘sınır muhafız gücü' oluşturulmayacak” denildi.
Reuters'ın haberine göre Pentagon sözcülerinden Eric Pahon, yazılı açıklamasında “ABD, Suriye’de yerel güvenlik güçlerini eğitmeye devam ediyor. Eğitim, toplumları yıkıma uğramış mültecilerin evlerine dönmeleri için güvenliği artırmak üzere tasarlanmıştır. IŞİD’in aynı zamanda yönetimsiz ve kurtarılmış olan yerlerde tekrar ortaya çıkmaması için gereklidir. Bu yeni bir ‘ordu’ veya ‘konvansiyonel sınır muhafız gücü’ değildir” ifadelerini kullandı.
Söz konusu gücün ve verilecek eğitimin IŞİD karşıtı kampanyanın amaçlarına uygun olduğunu söyleyen Pahon, eğitilen güçlerin istikrar çalışmalarını kolaylaştıracağını ve Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki Cenevre Sürecine destek sağlayacak koşulları oluşturacağını belirtti: “Bu güvenlik güçleri içeride IŞİD savaşçılarının Suriye’den kaçışını engellemeye ve kurtarılmış bölgelerdeki yerel güvenliği sağlamaya odaklıdır. Bu güçler yerel halkı koruyacak ve Cenevre’de Suriye iç savaşının uzun dönemde çözümünü beklerken IŞİD’in ABD’ye, müttefik ve ortaklarına karşı yeni saldırı gerçekleştirmelerini engelleyecek.”
Türkiye’nin güvenlikle ilgili kaygılarının farkında olduklarına değinen Pahon “Türkiye’nin güvenlik endişeleri meşrudur. IŞİD’i yenmek üzere Suriye’deki çabalarımız konusunda Türkiye ile tamamen şeffaf olacağız ve terörle mücadele çabalarında NATO müttefikimizin yanında duracağız” ifadelerini kullandı.
ABD'nin Suriye'de YPG öncülüğündeki SDG ile Irak ve Türkiye sınırlarında yeni bir ordu kurma girişimi, Türkiye tarafından tepkiyle karşılanmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye'den gelen tepkiler üzerine "NATO müttefiki Türkiye’nin endişelerini duyuyor ve ciddiye alıyoruz” demişti. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et