18 Ocak 2018 01:29

‘İhbar hattı uygulaması toplumda güvensizliği artırır’

Emniyet Genel Müdürlüğünün ‘Alo 140 terör ihbar hattı’ uygulamasını Özgür Hukukçular Platformu (ÖHP) Üyesi Avukat Gülşen Özbek ile konuştuk.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır 

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kamu spotlarıyla yayımlanan ‘Alo 140 terör ihbar hattı’ uygulamasının toplum üzerindeki etkilerini değerlendiren ÖHP Üyesi Gülşen Özbek, ihbar hattının Başbakanlık tarafından ‘asılsız ihbarlar’ için çıkarılan genelgesine aykırı olduğunu belirterek, güvenlikçi politika ile toplumda huzurun sağlanamayacağını, ihbar hattıyla toplumda güvensizliğin artacağını dile getirdi. 

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz aylarda ‘Alo 140 terör ihbar hattı’ uygulaması kamu spotlarıyla hazırlandı. Yurt genelinde Valilikler üzerinden duyurusu yapılan söz konusu uygulama yeni kamu spotlarıyla yeniden gündeme getirildi. ‘Terör eylemlerini’ önlemede halkın desteğini almak olarak tanımlanan uygulamaya dair hukukçular, halk üzerinde olumsuz etkilere yol açacağının uyarılarını yapıyor. Konuyla ilgili Evrensel’e konuşan Özgür Hukukçular Platformu (ÖHP) Üyesi Avukat Gülşen Özbek, ihbar hattının suçları önlemeye değil toplumda güvensizliğe neden olacağını ifade etti. 

‘SUÇLARIN AÇIĞA ÇIKARILMASI GÖREVİ KOLLUK GÜÇLERİNİNDİR’

Toplumda suçun önlenmesinin, suçların açığa çıkarılması görevinin kolluk güçlerine ait olduğunu anlatan Özbek, “İhbar hattı ile  toplumsal huzuru sağlama ya da suçların önlenmesi, açığa çıkarılmasından ziyade toplumda ayrışmaya, kutuplaşmaya, güvensizliğe yol açmaya dönük bir girişim olduğu kanaatindeyim. Bu duyuruyla  toplum üzerinde bir algı yaratılmaya çalışmaktadır”diye konuştu.

‘ASILSIZ İHBARLAR MAĞDURİYETE YARATMIŞTI’

Son yıllarda yapılan asılsız ihbarlara dikkat çeken Özbek, “Hem geçmiş süreçlerde hem de son 2 yıldır insanları kutuplaştıran ağır siyasi etki nedeniyle kolluk birimlerine binlerce asılsız ihbarlar yapılmış ve sadece bu ihbarlara dayanarak ihbar edilenler ağır mağduriyet yaşamıştır. Yaşanan mağduriyetleri gidermek ve önlemek amacıyla Başbakanlık tarafından 2016/21 sayılı bir genelge yayınlanmıştır. Genelgeye göre imzasız olarak verilen ihbar mektupları ve imzasız dilekçeler değerlendirmeye alınmayacak. Valilik tarafından yayınlanan ilanda her türlü ihbarın değerlendirileceği ve vatandaşın kimliğinin gizleneceği belirtiliyor. Yani bu durum bile genelgeye aykırılık oluşturuyor” diye ifade etti. 

‘GÜVENLİKÇİ POLİTİKAYLA TOPLUMSAL HUZUR SAĞLANMAZ’

Güvenlikçi politikaların çözüm olmadığını söyleyen Özbek, “Onlarca yıldır denenen uygulamalar güvenlikçi politikayla toplumsal huzurun sağlanmadığını göstermiştir. Aşırı kolluk gücü yerleştirmek, vatandaşı ihbara yönlendirmek ile ağır savaş koşullarının yarattığı durumların giderileceğini düşünmek yine büyük bir yanılgıdır. Toplumsal huzurun sağlanmasındaki temel ihtiyacımız çatışmasızlık sürecinin başlaması, devletin bunu sağlamaya dönük seferber olması  ile  eşitlikçi, demokratik, halkların birlikteliğini sağlayacak bir hukuk düzeninin varlığıdır”dedi.

ÖNCEKİ HABER

Metalde TİS süreci: OHAL patronunsa grev işçinin

SONRAKİ HABER

Dedeyazı’ya maden ocağı yapılması Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa