04 Nisan 2011 11:58

Çorlu Deresi hastalık saçıyor

Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde yer alan yerleşim yerlerinden Sağlık Mahallesi’nin yanından geçen Çorlu Deresi, yakınlarında yaşayan yurttaşlar ve hayvanlar için hastalık saçıyor. Çevreye hastalık saçan derenin bunca kirliliğin nedeni ise çevrede bulunan fabrikaların sanayi atıklarının dereye boşal

Çorlu Deresi hastalık saçıyor
Paylaş

Trakya bölgesi’nde yer alan birçok nehir ve dere sanayi atıkları yüzünden büyük tehdit altında. Ergene Nehri, 350 bin kişinin çalıştığı 1350 fabrikanın bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle bugün simsiyah akıyor.

Aynı şekilde Çorlu’nun Sağlık Mahallesi’nin yakınından geçen Çorlu Deresi’nin durumu da farklı değil. Simsiyah akan ve çevresine ağır kokular yayan dere nedeniyle çok sayıda yurttaş hasta olurken, dereden su içen hayvanlar da kısa bir süre sonra “kelebek” hastalığından ötürü ölüyor. Derenin kenarında yaşayan vatandaşlar ise hem derenin çevreye yaydığı kokudan hem de çocukların sürekli hastalanmasından ötürü rahatsız oluyor.

8 yıldır Çorlu Deresi kenarında bulunan bir gecekonduda yaşayan Işık ailesi de derenin kirliliğinden etkilenen ailelerden biri. Mardinli olan ailenin 8 çocuğu, derenin kirliliğinden dolayı sürekli hastalanıyor. Öyle ki, derenin kenarında oynamalarına engel olamadıkları çocukların vücutlarında sürekli yaralar oluşuyor. Çocuklarını sürekli hastalandığını söyleyen Ayfer Işık, “ Çocukların vücudunda hep lekeler çıkıyor. Onları doktora götürdüğümde doktor bize ‘her halde temiz bir yerde yaşamıyorsunuz’ dedi. Çocukların kirlilikten ötürü mikrop kaptığını söyledi” diyerek anlattı maruz kaldıkları kirliliği.

Yaşanan kirlilikten çocuklar kadar hayvanlarda etkileniyor. 20 yıldır mahallede çobanlık yapan Mustafa Kızılırmak da, koyunlarını otlatacak başka yer olmadığı için dere kenarında otlatmak zorunda kaldığını belirtti.

Kızılırmak, “Derenin suyunu içen koyun ‘Kelebek’ hastalığına kapılıyor ve kısa bir süre sonra ölüyor. Hayvan suyu içmese bile hayvanın ayaklarına kimyasallar girdiği için hayvan sakat kalıyor ve tedavisi mümkün olmuyor” dedi. 6 ayda 10 tane koyunun öldüğünü söyleyen Kızılırmak, “Hiç bu kadar hayvanım ölmemişti. Hayvanlarım öldüğü için Tekirdağ Hayvancılık Kooperatifi’ne başvurdum. Konuştuğum yetkili kişi bana ‘elimizden bir şey gelmez’ dedi. Yetkililerin artık sesimizi duymasını istiyoruz” dedi.

17 yıldır Sağlık Mahallesi’nde yaşayan 12 çocuk annesi Ayşe Saha ise mahallede yaşamaktan korktuklarını söyledi.
Kendi çocuklarının da sürekli hasta olduğunu söyleyen Saha, “Hastalanan çocuklarımı maddi durumumuz kötü olduğu için hastaneye götüremiyorum. Hem hangisini hastaneye götüreceksin ki, hepsi hasta. Sözde arıtma tesisleri uyguladılar, ama bir şey değişmedi. Çocuklarımızı dışarı salamıyoruz. Her an çocuklarımıza bir şey olacak diye korkuyoruz” dedi. (Tekirdağ/DİHA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Sendikal mücadelede sınıf dışı tutumlar

SONRAKİ HABER

Afganistan’da terörist, Libya’da müttefik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa