18 Ocak 2018 11:11

TEB Başkanı Çolak: İlaç yokluğu şikayetleri arttı

Türk Eczacıları Birliği (TEB),  2017 yılında sağlık ve eczacılık alanında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Paylaş

Türk Eczacıları Birliği (TEB) 2017 yılını sağlık ve eczacılık açısından değerlendirdi. Point Otel’de gerçekleşen basın toplantısına TEB Başkanı Erdoğan Çolak ve merkez yürütme kurulu üyeleri katıldı. Sağlıkta hak temelli bir bakış açısını benimsediklerini ifade eden Çolak, 2018 bütçesinden sağlığa ve ilaca aktarılan payın yeterli olmadığını, sağlık ve ilaç konusunda OECD ülkelerine kıyasla geride kalındığını belirtti. Sağlık Bakanlığının yürüttüğü akılcı ilaç uygulamalarını, toplumun bilinçlenmesi noktasında olumlu bulduklarını ifade eden Çolak şunları söyledi:

“Sağlık alanında tasarrufun ön plana çıkarılamayacağını, önleyici-koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılmasının önemini, akılcı ilaç kullanımını temel alan ulusal sağlık politikalarının gerekliliğini, sağlık harcamalarının büyük oranda kamusal nitelik taşıması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.”

TEB

'HASTA SAĞLIĞI TEHLİKEYE ATILIYOR'‘

Şubat ayında pek çok ilaç kaleminde fiyatların avro kuruna göre yeniden ayarlanacağını, ilaç yokluğu ile ilgili şikayetlerin artmaya başladığını söyleyen Çolak, “İlaç şirketleri ve dağıtım kanallarından kaynaklanan bu yokluk, hasta sağlığını tehlikeye atıyor. Bizler her sene benzer bir manzara ile karşılamak yerine, tüm tarafların bir masa etrafında oturup bu soruna artık bir çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.

‘REÇETESİZ İLAÇ REKLAMI VE FİYAT ARTIŞINI GETİREBİLİR’

Sağlık sisteminin, eczanelerin ve sağlık okuryazarlığı düşük olan toplumun reçetesiz ilaç kategorisinin genişletilmesine hazır olmadığını kaydeden Çolak, reçetesiz ilaçların beraberinde ilaçta reklamı, fiyat artışını ve ilacın eczane dışına çıkmasını getireceğinden endişe duyduklarını söyledi.

‘İSTİHDAM TEŞVİKLERİ SAĞLANMALI’

Çolak, eczacılık alanında istihdam teşviklerinin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, yeni eczacılık fakültesi açılmaması, öğretim elemanı yetersiz olanların kapatılması gerektiğini aksi takdirde eczacılık eğitiminin niteliksizleşeceğini kaydetti. Çolak, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ilişkin olarak da sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve şiddete karşı caydırıcı önlemler alınması konusunda çağrıda bulundu.

‘VAR OLAN HASTANELER KAPATILMAMALI’

Çolak, şehir hastanelerini  olumlu bulmakla birlikte sağlığa erişim ve sağlık hizmet sunumunun özelleşmesi sonucunun doğmasından endişeli olduklarını söyleyerek, var olan hastanelerin kapatılmaması gerektiğini ifade etti. Çolak, şehir içindeki hastaneler kapandığında o bölgede konumlanan eczacıların ağır ekonomik koşullarla karşı karşıya geleceğini ifade etti. 

'RUHSAT YETKİSİNİ SAĞLIK BAKANLIĞI VERMELİ’

Bitkisel ürünler ve gıda takviyeleri sınıfındaki ürünlerin, eczacının inisiyatifine verilmesi gerektiğini vurgulayan Çolak, şunları söyledi: “Farmasötik formda satılan bu ürünlerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmasını hatalı buluyoruz. Bu yanlıştan bir an evvel dönülmesini, ruhsat yetkisinin Sağlık Bakanlığına devredilmesini ve söz konusu ürünlerin satışının eczanelerde yapılmasını talep ediyoruz.” (Ankara/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Suriye: Afrin’e yönelik operasyonu saldırı olarak algılarız 

SONRAKİ HABER

Metal işçileri Türk Metal’e çağrı yaptı: Grev istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa