TCDD’de ölüme davetiye çıkarılıyor
BTS Kırkleri'de TCDD'de meydana gelen iş cinayetiyle ilgili TCDD'de iş güvenliğinin yok edilmesinin sonucu olarak iş cinayeti yaşandığı vurgulandı.
KIırklareli’de 11 Ocakta TCDD’ye ait trafoda çalışma yaparken elektrik akımına kapılan Gültekin Ulus, önceki gün yaşamını yitirdi. KESK’e bağlı BTS’den yapılan açıklamada TCDD’de verimlilik adı altında iş güvenliğinin tamamen yok edilmesinin sonucunun iş cinayeti olduğu vurgulandı, bu uygulamaların devam etmesi halinde ölümlerin devam edeceği uyarısı yapıldı.
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İstanbul 1 No’lu Şubeden yapılan açıklamada TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü AR-GE Dairesi Başkanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği İşlemleri Şube Müdürlüğünün Daire Başkanı Tuna Aşkın’ın 27.10.2017 tarih ve E.410162 sayılı yazısı hatırlatıldı. 50 kişiden az kişinin çalıştığı yerlerde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmemesini isteyen Tuna, böyle bir görevlendirmenin ödeneklerin verimli kullanılması sorumluluğuyla örtüşmediğini ileri sürdü. Tuna, “Elli sayısının altında işçi istihdam eden işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesinin yapılmaması hususunda” emir verdi.
Demir yollarında 1000-154 bin volt arası gerilimlerde, kısa adı EKAT olan “yüksek gerilim ehliyeti” olmadan çalışmanın yasak olduğu, bu tip işyerlerinde elektrik mühendisi bulunmasının da diğer bir zorunluluk olduğu belirtilen açıklamada, “Ancak bu olayda da, bu zorunlulukların hiçbirine riayet edilmemiş ve arkadaşımız bu elim olayda hayatını kaybetmiştir. Ve bu şekilde uygulamalar hâlâ devam etmektedir. Bu noktada, neden bu işyerlerine elektrik mühendisi atanmadığı, bu işyerlerinde çalışan personelin neden EKAT belgesi alması için kurslara gönderilmediği sorgulanmalıdır. 2016 yılında kadar personel bu kurslara gönderilirken, neden birdenbire bu kurslara personel gönderiminin durdurulduğu sorgulanmalı, sorumluları kesin suretle cezalandırılmalıdır” dendi.
Birbirinden farklı gerilimlerdeki iş ve işyerlerinde çalışılan trafo şeflikleri, katener şeflikleri ve telekomand şeflikleri işyerlerinin neden birleştirildiğinin de sorgulanması istenen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Yaklaşık 5 sene önce TCDD’nin yeniden yapılanması adlı tasfiye programı çerçevesinde, bu 3 ayrı iş ve işyeri birleştirilerek elektrifikasyon şeflikleri adı altında toplanması ve personelin esnek, iş mevzuatına aykırı bir şekilde çalıştırılmaya başlanması sorgulanmalı, bu büyük hatadan dönülmelidir. Bu konuda sendika olarak Danıştayda açtığımız davalarla ilgili verilen, ‘İşlem ve mevzuat iptal’ kararlarına uyulup, kapatılan, birleştirilen işyerlerinin yeniden açılması gerekirken, neden aksi yönde birleştirmelere devam edildiği ve kazalara davetiye çıkartıldığı açıklanmalıdır.”
Ödeneklerin verimli kullanılması gerekçesiyle işçi sağlığı ve güvenliği uzmanlığı görevinin verilmemesi ve işyeri birleştirmelerinin sonucunun iş cinayeti olduğu ifade edilen sendika açıklamasında, sorumluların cezalandırılması istendi. (İstanbul/EVRENSEL)