Almanya’da SPD’nin kazanı kaynıyor
SPD yarın kongresini toplayacak. Merkel’in başbakanlığında yeniden koalisyon kurulmasına karşı çıkan taban, sesini duyurmaya çalışıyor.
Yücel ÖZDEMİR
Köln
Almanya’da gözler bugün Bonn kentinde yapılacak Sosyal Demokrat Parti (SPD) olağanüstü genel kongresinde.
Başbakan Angela Merkel’in başını çektiği Hrıstiyan Demokratlar (CDU/CSU) ile SPD arasında yapılan görüşmelerin ardından kabul edilen 28 sayfalık “koalisyon anlaşması” kongrede kabul edildiği takdirde, 24 Eylül’de yapılan genel seçimlerin üzerinden tam dört ay geçtikten sonra hükümet kurma çalışmalarına resmen başlanacak.
Genel seçimlerde yüzde 20.5 oy alan SPD, seçim akşamı yeni hükümette yer almayacağını ilan etmişti. Ancak Merkel’in FDP ve Yeşiller ile yaptığı görüşmelerden sonra yeniden SPD ile “büyük koalisyon” hükümetinin kurulması için görüşmelere bağlanmış ve tepki çeken 28 sayfalık anlaşma imzalanmıştı.
SPD TABANI KOALİSYONDAN YANA DEĞİL
SPD içerisinde, büyük koalisyonun kurulmaması yönünde çağrılar yoğunlaştı. Partinin Gençlik Örgütü Jusos’un Genel Başkanı Kevin Kühnert’in başını çektiği “Büyük Koalisyona Hayır” (NoGoKo) grubunun çağrıları parti yönetimini rahatsız etmiş durumda.
Jusos’un sadece merkezi değil, aynı zamanda eyalet örgütleri düzeyinde de açık bir şekilde parti merkezine bayrak açmış.
Ayrıca SPD’nin birçok eyalet örgütü içinde de anlaşmanın onaylanmasına karşı sesler yükseliyor. Bugün yapılacak ve 600 delegenin katılacağı kongrede en büyük grubu oluşturan Kuzey Ren Vestfalya eyaleti örgütünde de asıl olarak karşı seslerin yükseldiği dile getiriliyor.
Eyalet örgütüne bağlı çalışma yapan toplam 7 farklı çalışma grubu ortak açıklama yaptı ve kongreye katılacak delegelere “hayır” oyu kullanma çağrısında bulundu. Kongrede, Kuzey Ren Vestfalya’dan 144 delege temsil edilecek.
Dördüncü büyük eyalet örgütü olan ve toplam 72 delege gönderen Hessen’de de parti yönetimine karşı açıklamalar yapıldı. Basında yer alan haberlere göre geleneksel olarak SPD’nin sol kanadında yer alan Hessen eyalet örgütünün delegelerinin önemli bir bölümünün karşı oy kullanabileceği belirtiliyor. Yine üçüncü büyük eyalet örgütü olan Bavyera’dan da karşı açıklamalar yapıldı. Bu nedenle, kongreden kesin olarak nasıl bir sonucun çıkacağı tam olarak kestirilemiyor.
PARTİ YÖNETİMİ SALDIRGANLAŞTI
Tabanda artan tepkiler başta Genel Başkan Martin Schulz ve Meclis Grubu Başkanı Andrea Nahles’i rahatsız etmiş durumda. Schulz, kongre öncesinde en fazla delegesi olan eyaletleri dolaşarak, parti örgütleri ve delegelerle bir araya geldi.
SPD’nin seçim öncesinde verdiği vaatler yerine gelmediği halde anlaşmanın iyi olduğunu savunan Schulz, delegelerden Merkel’in başkanlığında dört yıl daha koalisyon kurmak için destek istedi.
Ancak özellikle Kuzey Ren Vestfalya ve Bavyera eyaletlerindeki toplantılarda delegelerin bir bölümünün açık şekilde endişelerini ifade ettikleri basında da yer aldı. Parti tabanından eleştirilerin yoğun olduğunu fark eden parti yönetimi, bu sefer de tanınmış simalardan “koalisyona evet” çağrıları yapmalarını istedi.
Bu çerçevede Düsseldorf, Bielefeld, Gelsenkirchen, Hannover, Mainz, Saarbrücken, Karlsruhe, Nürnberg, Mannheim, Kiel, Leipzig ve München belediye başkanlarına “evet“ çağrısı yaptırıldı.
SPD Eski Genel Başkanı Franz Müntefering de bir gazeteye yazdığı yazıda partisini anlaşmaya “evet” demeye çağırdı, aksi halde SPD’nin anlamını yitireceğini ileri sürdü.
Nahles ise yaptığı açıklamada, hayır çağrısı yapan Kühnert’in doğruları söylemediğini ileri sürdü.
Kühnert bunların doğru olmadığını belirterek, koalisyondan yana karar verilmesi durumunda partiden istifa dalgası başlayacağı uyarısında bulundu.
TARTIŞMALAR SPD’NİN OYUNU YÜZDE 18’E DÜŞÜRDÜ
CDU/CSU ile bir kez daha koalisyon yapılması yönündeki tartışmaların SPD’nin oyunu daha fazla aşağıya çektiği tespit edildi.
Televizyon kanalı ZDF’te yayımlanan bir kamuoyu araştırması sonucuna göre, daha önce oyu yüzde 23’e çıkan SPD’nin oyu bu hafta yeniden yüzde 20’ye düştü. Forsa adlı kuruluş tarafından yapılan araştırmada ise SPD’nin ülke genelindeki oyunun yüzde 18’e kadar düştüğü tespit edildi.
ZDF’nin her hafta yayımladığı “Politbarometer” sonuçlarına göre CDU/CSU’nun yüzde 33, ırkçı AfD’nin yüzde 12, Yeşiller’in yüzde 12, Sol Partinin yüzde 10 ve FDP’nin yüzde 8 oyu bulunuyor.
Aynı programda halkın yüzde 38’inin koalisyon anlaşmasından memnun, yüzde 44’ünün ise memnun olmadığı tespit edildi.
SPD üyelerinin ise yüzde 46’sı memnun değilken yüzde 41’inin memnun olduğu ifade edildi.
CDU/CSU üyelerinin ise yüzde 57’si anlaşmadan memnun. Bu da koalisyon anlaşmasının asıl olarak Hıristiyan Demokrat tabanı memnun ettiğini, SPD tabanının ise beklentilere yanıt vermediği için rahatsız olduğunu ortaya koyuyor.
EYALETLERE GÖRE DELEGE SAYISI
Kuzey Ren Vestfalya: 144
Aşağı Saksonya: 81
Bavyera: 78
Hessen: 72
Rheinland-Pfalz: 49
Baden-Württemberg: 47
Saarland: 24
Schleswig-Holstein: 24
Berlin: 23
Hamburg: 15
Brandenburg: 10
Bremen: 8
Thüringen: 7
Sachsen: 7
Sachsen-Anhalt: 6
Mecklenburg-Vorpommern: 5