Kapatılan bitpazarının esnafı, belediye ve valiliğe tepkili
İzmir Valiliğinin kararı nedeniyle 26 Kasım 2017'den beri tezgah açamayan bitpazarı esnafı, 'Emeğimizle çalışmak istiyoruz, bizi yer gösterin' diyor.
Eda AKTAŞ
Dilek OMAKLILAR
İzmir
İzmir’in Konak ilçesi Halkapınar mevkii sanayi sitesi ve bağlantılı sokaklarında pazar günleri kurulan, halk arasında bitpazarı olarak adlandırılan, gerek nostaljik atmosferi gerekse ucuz alışverişin adresi olmasıyla nedeniyle kent kültürünün değişmez bir parçası olan ikinci el eşya pazarı İzmir Valiliğinin aldığı kararla 26 Kasım 2017 tarihinden itibaren kurulmuyor. İki aydır tezgah açamayan ve bu konuda mağdur olan bitpazarı esnafı, “Valilik ve belediye bize bir yer göstersin. Biz emeğimizle çalışmak istiyoruz” diyerek valiliğin aldığı karara tepki gösterdi.
Eski ve Yeni Eşyaları Değerlendirme Derneği Başkanı Murat Gürer, derneği altı ay önce Halkapınar’dan kaldırılan pazarla ilgili çalışmalar yürütmek için kurduklarını söyledi. Gürer, “Pazarda çalışanların çoğu bir zamanlar iyi işleri olan, devlet memuru olan, KHK ile atılmış, emekli olup da geçinemeyen insanlardır. Gelip orada bir şekilde hayatını idame etmeye çalışıyor. Emekçilerin yanında olması gereken belediyeler bize randevu dahi vermedi. Bizim amacımız kiraladığımız alanın etrafını kapatıp bütün üye kayıtlarımızla, tuvaletimizi, temizliğimizi ve güvenliğimizi kendimizin sağlayacağı bir alan yaratmak. Burada namusu ile çalışanlar otokontrol sistemi ile kendi kendini kontrol ederek bu kent kültürünün bir parçası olan bitpazarını yaşatmaya çalışıyor” diye konuştu. Valilikten ve Büyükşehir Belediyesinden ise görüşmek için iki aydır randevu alamadıklarını dile getiren Gürer şöyle konuştu: “Buradaki insanlar ekmeği peşinde olan insanlar. İki aydır randevu istiyoruz hâlâ verilmedi. Seçim zamanı yanımıza gelmesinler. Bunları halkımıza şikâyet ediyoruz. Kamuoyundan destek bekliyoruz.”
VALİ BİZE YER GÖSTERSİN
Yıllardır bitpazarında tezgah açan Asuman Dilek Kayalı, kanser hastası olduğunu ve geçimini pazarda açtığı tezgahla sağladığını anlatarak sözlerine şöyle devam etti: “Bizi yerimizden kaldırdılar. İki aydır yerimiz yok ve her hangi bir yer göstermiyorlar. İki aydır kira ve faturalar yok, çocukların okul masrafları yok, hiç bir şey yok. Her tarafa borç yaptık.” Valiliğin, “Pazar yerinde hırsızlık oluyor” şeklinde açıklamasına ilişkin “Vali bizi yerimizden kaldırırken 300 tane zabıta, 6 TOMA, çevik kuvvet ve toplum polislerini gönderdi. Neden bizi denetlemek için zabıta ya da polis göndermedi? Şimdi bunların hepsini bize neden mal ediyorlar?” diyerek tepki gösteren Kayalı, sorunun bir an önce çözülmesini ve kendilerine pazar için yer verilmesini istiyor.
BÜTÜN İNSANLAR EKMEĞİ İÇİN UĞRAŞIYOR
12 yıldır bitpazarı esnafı olduğunu söyleyen Sabahattin Yavuz ise, “Bizim belediyeden istediğimiz gaspla ya da zorla bir yer almak değil. Bizlere bir yer versin, verdiği yerin karşılığında gelsin bizden ücret talep etsin. İki aydır çalışamadığım için zor durumdayım. İki çocuğum okuyor, evim kira. Ben aç kalırsam ne yapacağım? Bu sorunun çözülmesini istiyorum. Nereye kadar dayanabilirim. Ev kiramı, elektriği, suyu vermeyeyim, kazanmayayım hırsızlık mı yapayım? Çocuklarımı hırsızlık yaparak mı geçindireyim? O dereceye geldik. Bütün insanlar ekmeği için uğraşıyor” diye konuştu.
‘OY İSTEMEYE GELECEKLER VERMEYECEĞİZ’
“Benim biri kanser biri de veremli iki çocuğum var” diyen Bitpazarı Esnafı İsmail Uçkun şöyle devam etti: “Bunların bazı ilaçlarını sosyal güvenlik kurumu karşılamıyor. Ben emekliyim maaşım 1310 TL, 700 TL ev kirası, 200 TL elektrik ve su parası ödüyorum. Geri kalanla nasıl çocuklarımın ilacını alacağım? 60 yaşındayım bu yaştan sonra kimse işe almıyor. İnsanlar geçinemiyor. Buradan herkes ekmek yiyor. Oy istemeye gelecekler, biz onlara oy vermeyeceğiz. Onlar bizi nasıl kovalıyorsa biz de onları seçim zamanı kovalarız.”
EKMEK GİRMEYEN EVDE HUZUR KALIR MI?
30-35 senedir bu işi yaptığını anlatan bir diğer Bitpazarı Esnafı Mehmet Çetin de şöyle konuştu: “Ekmeğimizi çöpten, çaputtan çıkarıyoruz. Evimizde huzur kalmadı. Ekmek girmeyen evde huzur kalır mı, kalmaz. Seçim dönemlerinde pazara inen siyasetçiler ellerini uzatıyor da şu an neden ellerini çekmişler bizden. Validen rica ediyorum bize sahip çıksın. Kocaoğlu, bize kapıları kapatıyor ama iki zengin görünce kapıda karşılıyor. Bize yazık günah.” Aileler ile birlikte 15 bin kişinin buradan ekmek yediğini belirten Bitpazarı Esnafı Kadir Sanlı da “Bizim ekmeğimiz ile oynamasınlar. Önce bize iş versinler” diye konuştu.
1983 yılından beri bitpazarında çalıştığını söyleyen Bitpazarı Esnafı Sabahattin Değirmenci şöyle devam etti: “67 yaşındayım, ben ekmeğimin peşindeyim. Milletvekillerine, Cumhurbaşkanına sesleniyorum; bizim suçumuz ne? Bize yer göstersinler çalışalım.”