22 Ocak 2018 15:33

Fransa’da gardiyanlar ülke genelinde greve çıktı

Fransa'da cezaevi gardiyanları, cezaevlerindeki personel yetersizliği ve kendilerine yönelik şiddet olaylarındaki artış nedeniyle iş bıraktı.

Paylaş

Fransa’da cezaevi gardiyanları “aşırı kalabalık cezaevlerindeki personel yetersizliği” ve “gardiyanlara yönelik şiddet olaylarındaki artış” nedeniyle ülke genelinde iş bıraktı.

Fransa’da hükümetin bu yıl için 100, 2022 yılına kadar ise toplam 1000 yeni gardiyanı işe alma yönündeki teklifi gardiyanların örgütlü oldukları sendikalar tarafından reddedildi. Bunun üzerine infaz koruma memurları ülke genelinde grev ilan etti. Fransa’da yaklaşık 78 bin mahkuma 188 ayrı cezaevinde görevli 28 bin gardiyan düşüyor.

ADALET BAKANI ACİL GÖRÜŞME İSTEDİ

Adalet Bakanı Nicole Belloubet, krizi sonlandırmak için sendika liderleriyle acil toplantı talep ederken gardiyanlar çeşitli cezaevlerinin önünde eylemler yaptı, lastik ve tahta paletleri yaktı.

Bazı cezaevleri önünde grevci gardiyanlarla güvenlik güçleri arasında arbedeler yaşandı.

Force Ouvriere (FO) sendikasından Yoan Karar CNews’e yaptığı açıklamada “Ölmeye giden askerler gibi kullanılmayacağız. Tek bir santim geri çekilmeyeceğiz” dedi. FO sendikası gardiyanlara daha yüksek ücret verilmesini ve hızlı şekilde 2 bin 400 gardiyanın işe alınmasını talep ediyor. FO’nun yanı sıra CGT ve Ufap-Unsa Adalet Sendikası da greve destek veriyor.

ŞİDDETİN ARTMASI GREVİ TETİKLEDİ

Ülkede geçen hafta bir dizi farklı cezaevinde bazı mahkumlar gardiyanlara yönelik saldırılarda bulunmuş ve saldırılarda yaralanan gardiyanlar olmuştu. 2000 yılında Tunus’ta 21 kişiyi öldürmekten suçlu bulunan bir mahkumun bir makasla gardiyanları yaralaması üzerine eylemler başlamıştı.

Avrupa’da en fazla cezaevinde mahkum olan ülkelerden birisi de Fransa. Fransa’da 1970’den bu yana cezaevlerindeki mahkum sayısı 2 kattan fazla arttı.

Cumhurbaşkanı Macron bu ay başında yaptığı açıklamada daha önce sözü verilen binlerce yeni cezaevi hücresi inşa edilmesinin şubatta sunacakları plan çerçevesinde daha da artabileceğini belirtmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Irak mahkemesinden Almanya vatandaşı IŞİD’liye idam kararı

SONRAKİ HABER

Kürdistan Yurtseverler Birliği: Afrin'e desteğe hazırız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa