24 Ocak 2018 08:03
Son Güncellenme Tarihi: 25 Ocak 2018 07:42

DEÜ'deki imzacı akademisyenlerin duruşmaları görüldü

DEÜ'de görevlerinden uzaklaştırılan barış imzacısı akademisyenlerin iptal davalarında kararın hukuka aykırı olduğu belirtilerek iptali istendi.

Paylaş

'Bu Suça Ortak Olmayacağız' metnine imza attıkları için haklarında başlatılan soruştruma kapsamından Dokuz Eylül Üniversitesindeki görevlerinden görevlerinden 12 akademisyen arasında yer alan Prof. Dr. Ayşen Uysal ile Doç. Dr. Halis Ulaş'ın açtığı yürütmeyi iptal davası duruşmalı olarak görüldü. 

İzmir Adliyesi 4. İdare Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Uysal Ulaş ile avukatlar Ziynet Özçelik, Arif Ali Cangı Ayşegül Karpuz'un yanı sıra Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi yöneticileri ve üyeleri dahil çok sayıda imzacı akademisyen ve kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı. Arka arkaya görülen duruşmalarda, üniversitenin verdiği kararın hukuka uygun olmadığı dile getirilerek akademik açıdan yaşanan mağduriyetler dile getirildi ve uzaklaştırma kararının iptali istendi.

Avukatlar yaptıkları konuşmalarda imzacı akademisyenler hakkında başlatılmış ceza davası ya da aleyhe delil oluşturulabilecek herhangi bir unsurun olmadığını dile getirerek gerekçe gösterilen savcılık soruşturması ile 667 sayılı KHK'nın 4. maddesinin başlı başına bir soruşturma gerekçesi olmayacağını ifade ettiler üniversite rektörlüğü tarafından hazırlanan soruşturma dosyasının gizlendiğini de belirten avukatlar hukuki bir dayanağının olmadığının da altını çizdiler. 

'SAVUNMALARI ALINMADI'

Soruşturma için görevlendirilen akademisyenlerden biri hariç tamamının çeşitli gerekçelerle görevi kabul etmediklerinin de bilgisini veren avukatlar disiplin soruşturmalarındaki iki yıllık cezaaşımı süresinin de dolduğunu belirttiler. Bu süreçte akademisyenlerden ne yazılı ifade ne de savunma alınmadığını da ekleyen avukatlar mahkemenin vereceği kararın üniversitenin akademik geleceğini de etkileyeceğini de belirttiler. 

'AKADEMİK SÜREÇ AKSIYOR'

Daha sonra konuşan Halis Ulaş ve Ayşen Uysal, haklarında başlatılan soruşturmadan görevlerinden uzaklaştırıldığı an öğrendiklerini ve soruşturmanın sürdüğü ilk bir buçuk yıllık süreçte yurt dışına çıkmak için üniversite tarafından kendilerine 'herhangi bir disiplin soruşturması olmadığına' dair evrak verildiğini de bilgisini verdiler. Akademisyenler uzaklaştırma kararlarından dolayı hastalarından ve öğrencilerinden uzak kaldıklarını, yürüttükleri projelere katılamadıklarını ve yurt dışındaki  kongre ve konferansa katılamadıklarını da ifade ederek akademik sürecin aksadığını da dile getirdiler. 

SİVİL POLİS SALONDAN ÇIKARILMADI

Ayrıca duruşma sırasında avukatlar, yargılamaya gölge düşmemesi için salonda bulunan sivil polisin dışarı çıkarılmasını aksi durumda ise görevlendirme yazısının dosyaya eklenmesini istedi ancak bu talep mahkeme heyeti tarafından kabul edilmedi. Mahkeme heyeti kararını daha sonra vermek üzeri duruşmayı sonlandırdı. (İzmir/EVRENSEL)

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

MİT TIR’ları duruşması 16 Şubat’a ertelendi

SONRAKİ HABER

ABD'de polis köpeğini ısıran bir kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa