24 Ocak 2018 12:26
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ocak 2018 14:07

İBB metrobüse önce mecbur bıraktı, sonra sayılarla övündü

İBB 2017’de metrobüs kullanımının 22 milyon arttığını açıkladı.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şehir içi toplu ulaşım aracı metrobüsün, 2017’de bir önceki yıla göre 22 milyon 419 bin 215 artarak, 276 milyon 258 bin 576 kez kullanıldığını açıkladı. 2016 yılında günde ortalama 705 bin 109 olan metrobüs kullanımı, 2017 yılında günde ortalama 50 bin artarak 756 bin 872 olarak kaydedildi. Söğütlüçeşme, Beylikdüzü arasında sefer yapılan 52 kilometre uzunluğundaki hatta, 593 araç çalışıyor. Eski İETT Genel Müdürü Arif Emecen, İBB 2018 bütçesi görüşmelerinde, metrobüsün Silivri'ye kadar uzatılacağını açıklamış ancak birkaç gün sonra görevden alınmıştı.

İBB’nin paylaştığı verileri Evrensel’e değerlendiren Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şube Yöneticisi Oktay Kargül, “Kilometre başına maliyeti 9 milyon dolar olan metrobüsün hizmete girmesiyle birlikte 18 otobüs hattı iptal edilip, 11 hat kısaltıldı ve toplamda 133 İETT, 76 ÖHO ile 1296 minibüs servisten kaldırıldı” diyen Kargül, “Yapılan bu uygulama ile güzergah olarak alternatifsiz bırakılan metrobüsü kullanmaya mahkum edildik. Bu yüzden metrobüsü sadece kullanıcı sayısı ile değerlendirmek kendimizi kandırmaktan öte geçmez” dedi.

İLK GÜNDEN BERİ TARTIŞILIYOR

Kargül şöyle devam etti: “Metrobüs özel şerit kullanımı ile otobüs ve akıllı ulaşım sistemlerini bir araya getirerek kendine özgü bir kimlik yaratmayı başaran bir toplu taşıma alternatifi olarak tanımlanabilir. 2007 yılında tanıştığımız Metrobüs çok kısa zamanda yolcu kapasitesini aştı ve bambaşka tartışmaları beraberinde getirdi. Hizmet vermeye başladığı gün itibari ile metrobüs sisteminde ki sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı. Alınan araçların kapılarının sağ tarafta olması ve beraberinde trafiğin ters yönde olması ile başlayan sorunlar, araçların arıza sayısının artması ile daha fazla tartışılmaya başlandı” 

‘ÖNEMLİ OLAN AÇIKLANMAYAN VERİLER’

İBB’nin açıklamadığı verilere dikkat çeken Kargül, “2017 itibariyle toplamda yaklaşık; 25 defa yoldan çıktı, 34 defa araçlar kaza yapıp metrobüs yoluna girdi, 12 defa metrobüs metrobüs ile 20 defa da metrobüs diğer araçlarla çarpıştı, 5 metrobüs ise yandı. Bu kazalar sonucunda toplam 31 kişi öldü, 275 kişi yaralandı. Asıl bu verileri dikkate almalıyız. Bir toplu taşımadan beklenen konfor,  güvenilirlik ve hız konusunda bekleneni vermeyen Metrobüs, arızaları ve kazaları ile günlük yaşantımızda birçok probleme sebep olmaya devam etmektedir” diye konuştu. 

'KULLANANLAR İÇİN KRİZ OLDU'

Kentin işe gidiş-geliş saatlerinde taşınabilecek yolcu sayısı hesabının göz ardı edildiğini söyleyen Oktay Kargül, “Plansız ve popülist yaklaşımlarla üretilen bir proje ve raylı sistem ile karşılaştırılamayacak derecede problemlere sebebiyet veren bir sistemdir. Sadece yolcu taşıma kapasitesi toplu taşıma için yeterli bir kriter değildir. İstanbul’da metrobüs yolculukları gerek psikolojik gerekse de fiziksel açıdan yıpratıcı bir hal almıştır, birçok açıdan kullananlar için kriz haline gelmiştir. Yaşanan taciz olayları, hırsızlıklar, kavgalar, kazalar… Bununla birlikte yaşanan Metrobüs kazalarında ki artış sistemin artık kullanılamayacak bir noktaya geldiğinin ve raylı sistemlerin planlanıp uygulamaya geçilmesi gerektiğinin göstergesidir” değerlendirmesinde bulundu.  

‘ÇÖZÜM RAYLI SİSTEM VE DENİZ ULAŞIMI’

ŞPO İstanbul Yöneticisi Oktay Karagül: “Üst ölçekli planlarda ve İstanbul için hazırlanan tüm rapor çalışmalarında belirtildiği gibi, İstanbul’un trafik sorunu raylı ulaşım sistemleri ve deniz ulaşımı yatırımları ile çözülebilir. Bunun için de öncelikle bütüncül bir planlama anlayışı ile nüfus-istihdam dağılımı göz ardı edilmeden trafik problemi ele alınmalıdır. Güzergah olarak genişletilmiş deniz taşımacılığı ve konforlu bir raylı sistem ağı ile entegre bir toplu ulaşım sistemi, İstanbul trafiğinin asıl ihtiyacıdır.”

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Körfez'den Notlar’da OHAL ve KHK’leri konuştuk

SONRAKİ HABER

‘Niye tutukluyuz?’ eylemine soruşturma açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa