Sömestr tatilimizi nasıl geçirelim?
Umarız karnelerimiz istediğimiz gibi gelmiş; finallerimiz hızlıca ve varsa bütünlemelerimiz başarılı geçmiştir
Bir eğitim-öğretim döneminin daha sonuna geldik. Bazılarımız için dinlenmek, dönem boyunca yapamadığımız etkinlikleri yapmak için bir fırsat bu tatil; bazılarımız içinse ailemize destek olmak, harçlığımızı çıkarmak için bir işte çalışmak anlamına geliyor önümüzdeki haftalar.
Bu dönem boyunca yine gündemimiz yoğundu, hep birlikte sorunlarımızı önümüze koymaya, birbirimize sesimizi duyurmaya, bir aradayken neleri başarabildiğimizi bir sıra ötemizdeki arkadaşımızın kulağına fısıldamak için uğraştık. Bir sonraki dönem de aynı yoğunlukla bizi beklerken okuldan biraz olsa da uzak kaldığımız bu tatil döneminde kafasında “Ne yapsam ki?” diye soru işareti olan arkadaşlarımız için bir rehber hazırladık.
Umarız karnelerimiz istediğimiz gibi gelmiş; finallerimiz hızlıca ve varsa bütünlemelerimiz başarılı geçmiştir. Dileriz ki bir sonraki dönemde daha çok bir araya gelmek, taleplerimizi yükseltmek ve omuz omuza durmak için enerji biriktirdiğimiz bir sömestr tatili geçiririz!
SERGİ, MÜZE VE DOĞAL ALANLARI ZİYARET ETMEK
Otobüste, metrobüste veya serviste okula giderken hepimizin görüp de bir türlü içine giremediği, sadece dışardan bakıp “ah vaktim olsa da gitsem” dediği yerlerden müzeler, sergiler ve doğal güzellikler. Evden okula, okuldan eve geçirdiğimiz vakit diliminde bir türlü uğramaya hatta göz atmaya bile fırsat bulamadığımız bu yerleri sömestrda eğer vaktimiz varsa uğramadan geçmek olmaz. Gitmediğimiz, görmediğimiz hele bir de ücretsiz ise tadından yenmeyecek müze ve sergilerde hem dönemin yorgunluğunu sanatla atmak hem de kültür seviyemizde yaratacağı etki yüzünden tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Eğer bunları programınıza uyduramadıysanız üzülmeyin, bulunduğunuz kentin bol ağaçlı (tabi kaldıysa), oksijenli bir alanında çayınızı, kahvenizi yudumlayarak da dönemin yorgunluğunu atabilirsiniz.
ANNEANNE VE BABAANNE ZİYARETLERİ
Dönem sonu yapmanız gerekenler listesinin demirbaşlarından biri de şüphesiz aile büyüklerini ziyaret etmek ve ziyaretin yapıldığı o gece beton kadar ağır olan yorganların altında mışıl mışıl uyumak olacaktır. Sabahında mükellef bir kahvaltının sizi beklediği bu ziyaretlerde anneanne veya babaanneler sizi kendi himayesine alıp kendi kurallarına uygun olarak yedirirler ve yeni döneme biraz kilo alarak başlamanıza ön ayak olurlar. Bu sizin formunuzu biraz zorlayacak olsa da tatil dönüşü okul temposu ile bu kiloları verebileceğinizi garanti ediyoruz. Şimdiden afiyet olsun.
GELSİN DİZİLER, FİLMLER VE KİTAPLAR
Aylardır çıkmasını beklediğin, arkana yaslanıp rahat rahat izlemek istediğin dizilerin çoğunun yeni bölümü yayınlandı. Senelerdir beklediğin filmler vizyonda, kitaplar ise raflarda. Dönem boyunca vakit bulamadığın akşamlar az bir süre olsa da ara vermiş durumda ve tüm şartlar seni dizi, film, kitap üçgeninin içine girebilmen için hazır. Eğer izleyecek bir film, kitap ya da dizi bulamıyorsan veya bulmakta zorlanıyorsan seni yine bu sayfada bulabilceğin “Sömestr Film, Dizi, Kitap Rehberimiz”e bekleriz. Merak etme seni yalnız bırakmayacağız.
KAR TOPU, POŞET VE KARDAN ADAM DENKLEMİ
Bu denklemi çözecek tek şey kar. Eğer kar varsa ve evin önü de yokuşsa sizi tutacak hiçbir güç yok. Alın çöp poşetlerinizi, çekin üstünüze montunuzu, eldiveninizi ve atın kendinizi karın soğuk kollarına. Kaymaktan sıkıldığınız anda kar topu savaşı sonrasında ise büyük bir kardan adam yaparak gününüzü kaloriferin yanında ayaklarınızı ısıtırken noktalayabilirsiniz.
FİLM, DİZİ, KİTAP, ETKİNLİK ÖNERİLERİ
DARK
Bir kayıp çocuk, karanlık sırlarla örülü bir Alman kasabası ve çarpık ilişkilerle sarmalanmış aileler… Baran bo Odar ile Jantje Friese’ın yaratıcılığını üstlendiği, çekimleri Berlin’de gerçekleşen Dark, karanlık ve gizemli havasıyla bizleri adeta kendi içine bir mıknatıs gibi çekiyor. Geçtiğimiz yıl Oscar yarışında izlediğimiz filmlerden biri olan Danimarka yapımı Land of Mine filmiyle tanıdığımız 20 yaşındaki Louis Hofmann‘ı başrolde gördüğümüz Dark, bizi 2019 ile 1986 arasında gizemli bir yolculuğa çıkarıyor.
TALİHSİZ SERÜVENLER DİZİSİ
Gizemli bir yangın Baudelaire ailesinin evini kül ettiğinde üç kardeş aynı zamanda ailesini de kaybeder. Bunun üzerine ilk bölümle birlikte kardeşler barınabilmeleri için Kont Olaf’ın yanına yerleştirilir. Kont Olaf, çok zengin bir servete konan kardeşlerin servetini ele geçirmek için kararlı bir şekilde harakete geçerken, kardeşler de ailelerinin gizli geçmişleri öğrenmek üzere araştırma yapmak durumunda kalır.
WESTWORLD
Aynı isimli 1973 yapımı bilim-kurgu filminden televizyona uyarlanan Westworld, son yıllarda çekilen en heyecan verici dizilerden biri. Dev bir bütçeye sahip olan dizinin, son 2 sezonuna giren Game of Thrones bittikten sonra HBO'nun amiral gemisi olması bekleniyor.
Jurassic World serisinin de yazarı olan Michael Crichton'ın 1973 yapımı filmiden uyarlanan Westworld; yapay zekaya sahip robotlar kullanılarak vahşi batının yeniden canlandırıldığı futuristik bir tema parkta geçiyor. Senaryosunu Jonathan Nolan ve Lisa Joy Nolan'ın kaleme aldığı dizi; "yapay zekanın doğuşunu ve günahın geleceğini inceleyen karanlık bir serüven" olarak tanımlanıyor.
VİNCENT'TEN SEVGİLERLE
Ünlü Hollandalı ressam Vincent van Gogh'un ölümünün üzerinden 1 yıl geçmiştir. Postacı Roulin, ressamın kardeşi Theo'ya gönderdiği, ancak bir türlü yerine ulaşamayan mektubu elden vermesi için oğlu Armand'ı Auvers-sur-Oise'a gönderir. Armand bu görevi pek istemese de kabul ederek söz konusu kasabaya gider. Ancak Theo da vefat etmiştir, mektubu Van Gogh'un dostu Dr. Gachet'ye vermesi gerekir. Doktorla görüşebileceği anı beklerken kasaba halkından birçok kişiyle tanışan Armand, ressamın sanatının esin kaynaklarına ve ölümüne giden sürece dair çok şey öğrenir.
Loving Vincent filmi, 115 ressamın tek tek yaptığı 65,000 kare yağlı boya tablonun birleştirilmesiyle gerçekleşti.
DAHA
Hakan Günday’ın aynı isimli romanından uyarlanan Daha’nın senaryosunda Hakan Günday’ın yanı sıra Onur Saylak ve Doğu Yaşar Akal isimleri de yer alıyor. Genel çerçevede insan kaçakçılığı yapan bir baba-oğulun ilişkisini izlediğimiz Daha, alışkın olduğumuz bir büyüme hikayesinin aksine, kanaya kanaya, kendini yok ede ede var olma hikayesi olarak değerlendirilebilir.
İNGİLTERE BENİM
Steven Patrick Morrissey, işsizlik, ayaklanmalar ve çalkantılı bir toplumsal değişimin ortasında müzisyen olmanın hayalini kurmaktadır. Zamanını şarkı yazıp, müzik dinleyerek geçiren Morrissey, izlediği konserler, okuduğu kitaplar hakkında dergilere eleştiriler göndermektedir. O ne kadar hayalini gerçekleştirmek istese de hayata uyum sağlamakta, geleceğe dair planlar yapmakta zorlanmaktadır. Bu zorlu süreçte onun en büyük destekçisi ise yakın arkadaşı olan Linder Sterling’dir. Kendi halinde bir hayatı olan bu genç adam müzik tarihine damga vuran bir yıldıza dönüşecektir. Müzik dünyasının en özgün isimlerinden Steven Patrick Morrissey'in, 1970’lerde Manchester’daki gençlik yıllarından, müzik grubu The Smiths'i kurduğu günlere uzanan filmin yönetmenliğini Mark Gill üstleniyor.
ALPHAGO MOVIE
Basit görünen ama çok karmaşık olan "Go" oyunu, yapay zekâ ve insan arasındaki mücadelede arka plan görevi gördüğü bol ödüllü belgeselde, “Go” oyununda yapay zeka ve dünya şampiyonları arasında yaşanan fazlasıyla gerçekçi mücadeleye tanıklık ediyoruz.
NASIL YAPMALI?
Çernişevski, “Nasıl Yapmalı”yı 4 Aralık 1862 ile 4 Nisan 1863 arasını kapsayan 4 aylık sürede, Petropavlosk zindanında yazdı. Ama 4 ayda yazılan bu romanın Rus toplum hayatı üzerinde yarattığı sarsıntı öyle büyük oldu ki Dostoyevski ve Tolstoy’dan Kropotkin ve Lenin’e kadar pek çok yazın ve eylem adamı, kimin yerin dibine batırarak, kimi yücelterek Nasıl Yapmalı?’yı konuştu, tartıştı. Kropotkin’in belirttiğine göre Nasıl Yapmalı?, dönemin Rus gençliği için bir tür siyasal program niteliğine büründü. Nasıl Yapmalı’nın içeriği son derece kapsamlıdır. Yine de bu roman neyi anlatıyor sorusuna yeni insanları anlatıyor denilse bu hem kısa, hem de doğru bir yanıt olacaktır.
BİR ZAMANLARIN İSTANBUL’U
Günümüzde metropole evrilmiş ve griye boyanmış bir İstanbul’la yüz yüzeyiz... Bitmek bilmeyen trafik çilesi, yükselen dev binalar ve gün geçtikçe artan nüfus... Büyükler bir ah çeker, gençler de içten içe sorar: “Nerede o eski İstanbul?” Zamanında adına methiyeler düzülmüş bu masalsı şehir nerede? Bir Zamanların İstanbul’u sizlere bu sorunun cevabını bulmanızda sadık bir kılavuz olacak. Eskiyi tanımak, öğrenmek ve günümüzü anlamak isteyen tüm İstanbul meraklılarına...
KONSTANTİNOS KAVAFİS’İN “BÜTÜN ŞİİRLERİ”
Kavafis'in şiirinde zaman, mekan ve özel adlar çok önemlidir. Ancak, bunlarla ilgili ön bilgilerden yoksunluk durumunda bunlar şiirlerin anlaşılmamsında önemli dengeler oluştururlar.
“KAF DAĞI’NIN ARDINDA”Kİ SERGİ
12 Eylül-18 Şubat 2018
Arter İstanbul
Arter'de 12 Eylül – 18 Şubat 2018 tarihleri arasında CANAN'ın "Kaf Dağı'nın Ardında" başlıklı sergisi yer alıyor. Sergi, başlığını Arap ve Fars kozmolojisinin efsanevi Kaf Dağı'ndan alıyor ve heykel, fotoğraf, baskı, nakış, video, yerleştirme ve minyatür gibi çeşitli mecralarda üretilmiş eserlere yer veriyor.
“ZAHİRİ MEKANDA ARŞİV” SERGİSİ
22 Aralık-25 Şubat 2018
Salt Galata
Zahirî Mekânda Arşiv enstalasyonu, tek bir kullanıcı tarafından etkileşimli olarak deneyimlenebilen üç boyutlu, bilgisayar üretimi bir ortam kuruyor. Bir sanal gerçeklik gözlüğü aracılığıyla bu ortama erişen kullanıcı, SALT Araştırma arşiv koleksiyonlarından 1.700.000'i geçkin belgenin t-SNE makine öğrenme algoritmasıyla görselleştirildiği bir veri uzayında yolculuğa çıkıyor.
DEVLET TİYATROLARI’NDA OYUNLAR DEVAM EDİYOR
Devlet Tiyatroları’nda oyunlar sömestr döneminde de devam ediyor. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Trabzon, Diyarbakır, Antalya, Erzurum, Konya, Sivas, Van, Gaziantep, Kahramanmaraş, Elazığ, Ordu’da izleyicilerine kapılarını açan Devlet Tiyatroları’nın öğrenciler için indirimli biletleri bulunuyor. Şehrinizde Devlet Tiyatrosu varsa sömestr döneminde bu fırsatı kaçırmayın deriz.