Bizim penceremizden
Biz hipodromdaki yarış atları misali rekabet içine sokulup, final düzlüğüne arkadaşlarımızı geride bırakarak girmemizi istiyorlar.
Berkay KAYA
Ankara Sincan
Günümüz Türkiye’sinde biz gençler belirsizliğe doğru itiliyoruz. Ezbere dayalı bu eğitim sisteminde bizlerin becerileri, yetenekleri, hayalleri, hayattan beklentileri nelerdir diye sorulmuyor bile. Mesela sevdiği işle uğraşabilecek bir meslek sahibi olmak isteyen bir arkadaşımızın örneğin arabalara merakı varsa birçok arabanın teknik özelliklerini merak edip araştıracaktır. Bu onun güne mutlu bir şekilde başlamasını, onun sevdiği mesleği yapmasını sağlayacak, hem de yaptığı işten keyif alacaktır. Ama günümüz eğitim sistemi bizlere böyle bir çerçeve çizmeye olanak sağlamıyor. Biz hipodromdaki yarış atları misali rekabet içine sokulup final düzlüğüne arkadaşlarımızı geride bırakarak girmemizi istiyorlar. Yani kısaca bizlerin 135 dakikalık bir sınavla bütün bir hayatımızı ona göre şekillendirmemizi istiyorlar.
Ülkenin genelinde olan derin eşitsizlik, eğitim sisteminin içerisinde, işleyişinde de var ne yazık ki. Bir tarafta parası olanın özel lisede okuyup hatta sonrasında sınavda yeterli puan alamasa bile özel üniversitede okuması, bir tarafta da devlet liselerinde okuduğu halde aidat, yol parası, yemek masraflarını bile karşılamakta zorluk çeken asgari ücretle geçimini sağlayan, emekçi ailelerin çocukları var. Bir toplum içerisinde yaşayan her bireyin temel haklarından biri olan eğitim hakkı bizlere çok görülüyor. Zengin olanla yoksul emekçi çocuklarının aynı koşullarda eğitim alabileceği bir düzen olmadıkça bu derin eşitsizlik devam edecek.
MESLEK LİSELİNİN VAY HALİNE
Bizler devlete bağlı okullarda yeterli eğitim alamıyoruz. Son sınıfa geldiğimizde sınavı kazanmak için ayrıca dershaneye gitmek zorunda kalıyoruz. Bizlere devlet okullarında verilen eğitim, bize sınavı kazandırmaktan çok öte bir yerde duruyor. Hele ki bir de meslek lisesi öğrencisiyseniz vay halinize… Bizleri anadolu lisesi, meslek lisesi, imam hatip lisesi fark etmeden bir bütün halinde mağdur edip geleceksizliğin içerisine sürüklüyorlar.
Bunlarla birlikte her yıl değişen sistem birçok öğrencinin harcanmasına neden oluyor. Bizim düşüncemiz eğitimde eşitliğe, eğitim sisteminde en yalın ve sade, yetenek ve beceriyle birlikte pozitif bilimlerin de olduğu bir eğitim anlayışı olması gerektiği yönünde. Biz Sincan’da arkadaşlarımızla birlikte oturup kafa kafaya verip bunların üstesinden nasıl geliriz, hayallerimizi nasıl gerçekleştirebiliriz diye bir şeyler yapmak için yan yana geldik. İlerleyen günlerde bu düşüncelerimizi daha çok arkadaşlarımızla konuşmak paylaşmak istiyoruz. Ne de olsa biz birlikte güçlüyüz!