ODTÜ girişlerine kart okuma sistemi getiriliyor
ODTÜ'de A1 ve A4 kapılarına kimlik kartı okuma sistemi kuruluyor. ODTÜ Genel Sekreterliği uygulamanın 1 Şubat'ta başlayacağını duyurdu.
ODTÜ'de öğrencilerin tepkisini çeken kimlik kartı okuma sisteminin 1 Şubat günü başlatılacağı duyuruldu. Yeni sistemle birlikte öğrenciler kampüsün A1 ve A4 kapılarından öğrenci kimlik kartlarını okutarak geçebilecek.
Üniversiteler güvenlik uygulamaları kapsamında yerleşkelerin girişlerine turnikeler yerleştirerek kartlı okuma sistemi uygulaması sistemine geçiyor. 2017-2018 eğitim öğretim yılı güz dönemi başında uygulamaya başlayan Ankara Üniversitesi’nden sonra şimdi de ODTÜ’de kartlı okuma sistemi getiriliyor. ODTÜ Genel Sekreterliği yaptığı duyuruda akıllı ulaşım ve güvenlik uygulamalarının geliştirilmesi kapsamında iki yeni sistemin devreye alınacağını duyurdu. Bunlardan ilki yaya geçişi kimlik okuma sistemi diğeri ise sayısal trafik yönlendirme sistemi. Bugüne kadar öğrenci kimlik kartlarını güvenlik personeline göstererek üniversiteye girebilen öğrenciler, 1 Şubat itibariyle güvenlik personeli eşliğinde, bir kart okuyucu tarafından kimliklerin geçerli olup olmadığı sistem tarafından kontrol edilerek yerleşkeye girebilecek. Uygulama 6 ay boyunca pilot uygulama aşamasında olacak.
GECE-GÜNDÜZ UYARISI
Öte yandan duyuruda, kart okuyucuda herhangi bir ışık yanmıyorsa bunu “sistem kapalı” anlamına geleceği belirtildi. Gece-gündüz durumuna göre ya da yaya yoğunluğuna bağlı olarak sistemlerin bazılarının devre dışı bırakılabileceği, öğrencilerin dışarıda kalma endişesine yol açtı. Turnike veya kimlik kartı okuma sistemine daha öncesinde geçiş yapan birçok üniversitede bu uygulama öğrencilerin mağdur olmasına neden olurken, öğrenciler turnikeler ya da kimlik okuma sistemi yoluyla üniversitelere giriş yapılmasına tepkilerini dile getiriyorlar.
'GÜVENLİK BAHANE EDİLİYOR'
Evrensel'e konuşan ODTÜ Öğrenci Temsilcisi Konseyi (ÖTK) Başkanı Özgür Gür, ÖTK seçimi sonrası kurul üyelerinin çoğunluğunun resmi başvuru ile rektörlükten toplantı istediklerini fakat toplantı taleplerine karşılık alamadıklarını söyledi. Gür, “Bir toplantı alınsaydı biz de öğrenciler olarak dönem içerisinde de yer yer gündeme gelen fakat rafa kalktığı düşünülen bu durumu sorabilirdik” dedi.
Ara tatilde öğrencilerin olmadığı bir dönemde turnike yapılacağının duyurulmasını, yaz tatilinde Gökçek ile ODTÜ yolu üzerine anlaşılmasına benzeten Gür, öğrencilerin bilgisi dahilinde olmadan ve yönetimin karar alma mekanizmalarına katılmadan böyle bir duyurunun yapılmasını ÖTK’nin bastırılmaya çalışılması olarak yorumladı.
Yaya geçiş kimlik kartı okuma sisteminin güvenlik önlemlerine dayandırılmasının önemli olduğuna değinen Gür, Türkiye’de de güvenlik önlemlerine dayanarak gerçekleştirilen uygulamaların herkes tarafından bilindiğine dikkat çekti. Özgür Gür, ülkede olduğu gibi ODTÜ’de de güvenlik bahanesini, yönetimin istedikleri amaçları gerçekleştirmek üzere kullandığı bir araç olarak değerlendirdi. Geçiş sistemin kapatılmasının ise yönetimin kendilerince doğru olmayan grup ve etkinlikleri baskılamak üzere şekil alabileceğini belirten Gür, OHAL önlemlerinin ODTÜ öğrencilerini ve topluluklarını bastırmak için kullandığını hatırlattı. (Ankara/EVRENSEL)