25 Ocak 2018 18:06

İstatistiklere yansımayan iş cinayetleri var

İSİG raporuna göre 15 yıllık AKP iktidarında 20 bin 500 işçi yaşamını yitirdi. İş Güvenliği Uzmanı Kadri Salaz'a göreyse gerçek rakam çok daha fazla

Paylaş

Müjdat CAN

İş Güvenliği Uzmanı Kadri Salaz, iş cinayetleri ve meslek hastalıklarında Türkiye’nin dünyada üçüncü, Avrupa’da ise birinci olmasını “Utanç verici bir sonuç” olarak değerlendirdi. Çoğu ölümün ise istatistiklere yansımadığını ifade eden Salaz, rakamların raporlarda yer alandan daha fazla olduğunu söyledi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) raporuna göre 2017 yılında en az 2 bin 6, AKP’nin 15 yıllık iktidarı döneminde ise 20 bin 500 işçi yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerindeki artışın daha çok inşaat sektöründe yaşandığını ve bunların düşme ya da yukarıdan düşen bir cisim sonu meydana geldiğini dile getiren İş Güvenliği Uzmanı Kadri Salaz, “Bu oran yüzde 70’dir. Düşme veya yukarıdan cisim düştüğünde, aşağıda koruyucu donanımlar kullanıldığı takdirde ölümlerin yüzde 70’ini önleyebiliriz. Bu çok zor değil. Alınması gereken tedbirler çok ucuz tedbirlerdir. Ancak uygulanmadığı için insanlarımız, işçilerimiz ölmeye devam ediyor. Önemli bir faktör de çalışanların kurallara uymaması, eğitimlere katılmamakta direnmesi, disipline direnmesidir” dedi.

İş cinayetleri sonucu yaşamını yitirenlerin sayısının İSİG’in raporlarındaki verilerden daha fazla olduğunu belirten Salaz, şöyle devam etti:

“İş kazalarının önemli bir kısmı Anadolu’da ailelerle anlaşılarak çözülmekte ve istatistiklere girmemektedir. Meslek hastaları da uzun yıllar sonra vefat ettiğinden dolayı onların da sağlıklı bir istatistiğe konu edildiğini söylemek zor. İş kazalarında yaralanıp tedavisi olumlu sonuçlanmadığı için hayatını kaybeden kişilerin de bu vesileyle istatistiklerde yer alamadığını biliyoruz.”

İş cinayetleri ve meslek hastalıklarında Türkiye’nin dünyada üçüncü Avrupa’da ise birinci olmasını “Utanç verici bir sonuç” olarak değerlendiren Salaz, “Ülkemiz iş kazalarında Afrika ülkelerinin dahi gerisinde. Türkiye iş kazalarında Avrupa da ise birinci sırada” dedi.

İşçilerin ölmemesi için uğraştıklarını ancak işçinin de ölmemek için öğrenmesi gerektiğini belirten Salaz, Yasa işçiye bu konuda imkanlar sağlamıştır. Mesai saati içinde eğitimi almalıdır. Eğitimler mesai saati dışında yapılamaz. Yasa ve yönetmenlik hükmü budur. İşçinin çalışma saatinde iş sağlığı ve güvenliği dersleri oluyor. Eğitime katılan işçiler yararlı bilgiler alarak kendi ve arkadaşlarının hayatını kurtarıyor. Çalışanların ölmemek için yapması gereken şey hayatta kalma yollarını öğrenmesidir” dedi. (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

Abdulfettah Sisi’nin son rakibi de çekildi

SONRAKİ HABER

‘Türkiye savaşla değil barışla kazanır’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa