28 Ocak 2018 13:19

Grev yasağının ardından MESS'le bir kez daha görüşülecek

Grev yasağının ardından Türk Metal yarın, 30 Ocak'ta ise Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş ise MESS’le ikinci kez görüşme yapacak.

İşçiler yasağa karşı etkili eylem kararı alınmasını isterken, Türk Metal ve Çelik-İş yarın iki vardiyada toplam bir saat iş durdurma kararı aldı. Birleşik Metal-İş ise yasağı tanımayarak 2 Şubat’ta fiili olarak greve çıkacağını duyurdu. Başta Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak olmak üzere yapılan açıklamalarda “Vallahi billahi hakları alacağız”, “Metal işçisini ezdirmeyeceğiz” açıklamaları yapıldı. 

Kamuoyuna bu açıklamaları yapan sendikacıların, fabrikalardaki tutumu ise işçileri endişelendiriyor. Türk Metal’in ve Çelik-İş sendikalarının örgütlü olduğu fabrikalarda iki yıllık sözleşme karşılığında yüzde 14-15 zam dile getiriliyor, işçilere “3 yıllık sözleşme olursa ne kadar zam ikna eder” diye soruluyor. Türk Metal’in MESS’in yüzde 13,2 teklifini iyi niyet göstergesi olarak değerlendirmesi ve işçilere sormadan yüzde 38 zam teklifini yüzde 30’a çekmesi de büyük tepki çekti. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu kimi fabrikalarda ise iki yıllık sözleşme karşılığı yüzde 17-18 oranında artışların telaffuz edildiği belirtildi. 

Metal işçileri ne diyor?
Metal işçileri ne diyor?

2015 SÖZLEŞMESİNİ HATIRLAYALIM

Farklı sendikalara üye işçiler, sendikacılardan beklenti içinde olmanın kendileri için felaketle sonuçlanacağına dikkat çekti. 2015 sözleşmesinde yaşananları hatırlatan işçiler, sözleşmeye örgütlü olarak müdahale etmemeleri halinde yine hüsrana uğrayacaklarını bildirdi. 

Bursa’dan Türk Metal üyesi bir işçi, 3 yıl önceki sözleşme döneminde de Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın büyük laflar ettiğini ve sözleşmenin 3 yıllık ve yüzde 7 zamla sonuçlandığını hatırlattı. Bu satışın ardından Renault’da başlayan ve hızla diğer fabrikalara yayılan metal fırtınanın yaşandığını söyleyen işçi, “Buradaki fark inisiyatifin işçide olmasıydı. Renault işçileri en küçük üretim birimlerinden başlayarak sözcülerini belirlemiş ve komitelerini kurmuştu. Talepler de eylem kararları da bu komite üzerinden alınınca işçiler birlik olmuş ve metal fırtına tüm metal işçileri için kazanımla sonuçlanmıştı. Ne zaman birliğimiz dağıldı o zaman Türk Metal geri geldi, işten atmalar oldu” dedi. Bugün de komiteleri kurup, sözleşme sürecine örgütlü bir şekilde müdahale etmemeleri halinde hüsrana uğrayacaklarını dile getiren işçi, “Fabrikalardaki nabız yoklamalar hayra alamet değil. Bir an önce biz işçiler harekete geçmeliyiz” çağrısında bulundu. 

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikada çalışan bir işçi ise 2015’te 3 yıllık sözleşmeye karşı greve çıktıklarını ve grevin birinci günü yasaklandığını hatırlattı. İşçilerin yasağa karşı grevi sürdürmek istediğini ancak sendikacıların işçileri evlerine yollayarak grev pankartlarını topladığını hatırlatan işçi, “Bugün 2 Şubat’ta fiili grev deniyorsa bu işçilerin kararlılığıyla oluyor. Diğer yandan fabrikalarda düşük zam için yoklamaların yapıldığını biliyoruz. İnisiyatif işçiden çıktığı anda karşımıza başka bir tablo çıkabilir” uyarısı yaptı. Komitelerin kurulması çağrısını yapan işçi, onayları olmayan bir sözleşmeye imza atılmaması gerektiğini ifade etti.  (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Adalet bakanı, "Kimileri ‘Bize soruşturma açın’ dercesine ortalıkta dolaşıyor" demişti. BİRTEK-SEN genel başkanının tutuklanmasından sonra siyasetçiler, gazeteciler ve sanatçılar şafak operasyonu ile gözaltına alındı

Evrensel'i Takip Et